Δίχως περιβαλλοντικές άδειες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Τι καταγγέλλουν 48 βουλευτές της ΝΔ

23 Μαρτίου 2018
09:16

Ενα ακόμη πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη πορεία προς το διαγωνισμό για τη πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Το ζήτημα των περιβαλλοντικών τους αδειών. Διότι σύμφωνα με ερώτηση 48 βουλευτών της ΝΔ προς τον υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκη, οι άδειες αυτές είναι στην ουσία άκυρες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι 48 βουλευτές, με επικεφαλής τον Κ. Σκρέκα, για πάνω από μια δεκαετία, σχεδόν το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ λειτουργούσε με προσωρινό καθεστώς αφού δεν διέθεταν οριστική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στο καθεστώς αυτό ανήκαν 7 λιγνιτικές και 2 πετρελαικές μονάδες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.389 μεγαβάτ, μαζί με τρία ορυχεία, δηλαδή σχεδόν όλο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με την ερώτηση, η οριστική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις παραπάνω μονάδες εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017. Ενα σχεδόν όμως χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2016, το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε κρίνει στην ουσία ως άκυρους τους συγκεκριμένους όρους. Και αυτό, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος, ακόμη και πάνω από δεκαετίας, που είχε μεσολαβήσει από την κατάθεση της αρχικής αίτησης ανανέωσης ή τροποποίησης των όρων από τη ΔΕΗ.

Στην πράξη το ΣτΕ είχε θεωρήσει ότι αφού έχει περάσει μια και πλέον δεκαετία από την κατάθεση της αίτησης, είναι φυσιολογικό να έχουν αλλάξει και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Και επομένως απαιτείται εξαρχής νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπό αυτή την έννοια, οι άδειες των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθίστανται άκυρες.

Το ερώτημα που θέτουν οι 48 βουλευτές της ΝΔ, είναι ότι εφόσον έχουν έτσι τα πράγματα, γιατί το ΥΠΕΝ δεν προχώρησε σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Και γιατί δεν ζήτησε από τη ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2016, να καταθέσει νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ώστε μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι οριστικές άδειες.

Ερωτήματα για το διαγωνισμό

Πέραν όμως αυτού καθ’ ευατού του ζητήματος, ότι δηλαδή οι παραπάνω εγκαταστάσεις λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς οριστική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκύπτει και ένα ακόμη ερώτημα.

“Πως θα προχωρήσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη και ποιο θα είναι το αντίτιμο, όταν αυτές δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες και, σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσουν σε οποιαδήποτε προσφυγή;”, διερωτώνται οι βουλευτές της ΝΔ.

Αναφέρονται προφανώς στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης των μονάδων του Βορρά (Μελίτη Ι, συν άδεια για κατασκευή της Μελίτη ΙΙ), και του Νότου (σταθμός Μεγαλόπολη). Το παραπάνω γεγονός υπονομεύει το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα, με κίνδυνο, στην καλύτερη περίπτωση, να μειωθεί το τίμημα εκ μέρους όσων κατέβουν στο διαγωνισμό, όπως επισημαίνεται σχετικά.

Ρωτούν επομένως, μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ τον κ. Σταθάκη, ποιες συνέπειες θα έχει η χωρίς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία των εγκαταστάσεων, και τι αντίκτυπο θα έχει το γεγονός στον επικείμενο διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Σημειωτέον μάλιστα ότι οι άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έχουν προσβληθεί στο ΣτΕ από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 25 Μαίου.

Οσο για τις επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, είναι οι 2721 και 2722/2017. Αυτές θεωρούν ότι οι ΑΕΠΟ 158734/19.09.06 και 161692/29.05.06 των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης Α και Β αντιστοίχως έχουν λήξει ακυρώνοντας επί της ουσίας τις ΑΕΠΟ 25666/08.09.17 και 34393/08.09.2017 των ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Β και καθιστούν, με βάση την αιτιολόγηση του ΣτΕ έωλους τους περιβαλλοντικούς όρους των εξής εγκαταστάσεων: ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Κομοτηνής, ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, ΑΗΣ Κερατέας-Λαυρίου, ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ΑΣΠ Λέσβου, ΑΣΠ Χίου, Ορυχείο Μεγαλόπολης, Ορυχείο Κλειδιού, Ορυχείο Αμυνταίου.

Κυρίως όμως στην ερώτησή τους, οι 48 βουλευτές μιλούν για ολιγωρία της διοίκησης της ΔΕΗ και της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, και θέτουν το ερώτημα γιατί δεν δρομολόγησε εγκαίρως την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Εάν είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2016 αυτή να καταθέσει νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), έως σήμερα θα είχαν εκδοθεί και οι σχετικές άδειες.

energypress.gr

6 σχόλια

  • Δηλαδη λετε κοιριοι βολευτες κακως λειτοργουνε αυτες οι μοναδες,και θα πρεπει να κλεισουν εντελος.

  • Δίχως περιβαλλοντικές άδειες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Τι καταγγέλλουν 48 βουλευτές της ΝΔ

    Και αυτοί οι 48 κύριοι που βρίσκονταν τα τελευταία δέκα χρόνια που εκκρεμούσε το πρόβλημα;
    Κοιτούσαν τον Κωστάκη που κοιτούσε τον Γιωργάκη που κοιτούσε τον Αντωνάκη που κοιτούσε τον Βαγγελάκη;

    ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΌΜΑΣΤΕ

  • Θέλουμε πόλη χωρίς τσιγάρο και χωρίς φουγάρα της ΔΕΗ , όχι στην πώληση ναι στο κλείσιμο .Δήμαρχε κλείσε και την ΔΕΗ και θα είσαι ισόβιος Δήμαρχος

    • Θα ειναι Δημαρχος σε μια πόλη οπως ήταν η Κοζανη την προ ΔΕΗ εποχη….με ασφαλτοδρομους σε μια περίμετρο 300 μετρων γυρω απο το δημαρχείο , τα κουδουναδικα διπλα στην πλατεια και τα καρα παρκαρισμένα στην πλατεια Λασσάνη.
      Ουδεις αχαριστότερος του ευεργετηθέντος
      Θα τη ζητήσουμε ..αλλα δε θα την ξαναβρούμε τη ΔΕΗ.

      • Ξέχασες φίλε τα ατελείωτα εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις, τις προσλήψεις, τις ατελείωτες διατακτικές που δούλευε όλο το εμπόριο, τους χιλιάδες συμβασιούχους, τις δωρεές, τον τοπικό πόρο και πόσα άλλα αθέατα..

  • Και το ρεζουμέ; Μεγάλο άγχος για το αν θα μπορέσουν να πουληθούν οι μονάδες και αν πουληθούν η πώληση μπορεί να ακυρωθεί δικαστική η πώληση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.