kozan.gr: Αρκετός κόσμος υποδέχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στην Αιανή, τους καβαλάρηδες, που μετέφεραν τα λείψανα του Οσίου Νικάνορα, από την Ζάβορδα (Bίντεο & Φωτογραφίες)

22 Ιανουαρίου 2017
17:07

Αρκετός κόσμος υποδέχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στην Αιανή, τους καβαλάρηδες που μετέφεραν  τα λείψανα του Οσίου Νικάνορα, από την Ζάβορδα.

 Κάθε χρόνο, καβαλάρηδες από την Αιανή Κοζάνης πηγαίνουν στην Ζάβορδα, στο μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα (Θεωρείται το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας, χτίστηκε το 1532 ή το 1534 σε ένα προφυλαγμένο, απρόσιτο σημείο πάνω από τον Αλιάκμονα και διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες).

  Οι καβαλάρηδες μετά από 4ωρη διαδρομή φτάνουν στην μονή του Οσίου με σκοπό την παραλαβή των λειψάνων. Καθε χρόνο εκτός των καβαλάρηδων είναι πολλοί που τους συνοδεύουν με τα αυτοκίνητά τους. Διαμένουν στην μονή για δυο μέρες και την Κυριακή μετά την λειτουργία παραλαμβάνουν τα λείψανα του Οσίου Νικάνορα και επιστρέφουν στην Αιανή.

 

3 σχόλια

  • Tο έθιμο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1918, όταν επιδημία Ισπανικής γρίπης είχε πέσει στην περιοχή και οι κάτοικοι της Κοζάνης και των γύρω χωριών πέθαιναν κατά δεκάδες καθημερινά

  • Ξέρει κανείς να μας πει γιατί τα λείψανα από εφέτος θα μένουν μόνο για δύο μέρες στην Αιανή (και όχι μέχρι το Πάσχα)και μετά θα επιστραφούν στη Μονή;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.