Όχι στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 995 KW, στον Ανθότοπο Κοζάνης – Όλοι στη διαμαρτυρία στις 20/4 στο δημαρχείο Κοζάνης

3 Απριλίου 2018
22:04

Διαφωνούμε με την εγκατάσταση Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 995 KW, στον Ανθότοπο Κοζάνης, για λόγους που κατά την άποψή μας θα βλάψουν την υγεία μας κ το περιβάλλον.

Γι αυτό  καλούμε όλους τους κατοίκους του Ανθότοπου Κοζάνης και των γύρω χωριών στις 20-04-18 και μέρα Παρασκευή (για την ώρα θα ενημερώσουμε) στο Δημαρχείο Κοζάνης.

Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτό που πάνε να κάνουνε!!!

ΑΓΑΠΑΜΕ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

 

Κάτοικοι Ανθότοπου Κοζάνης

35 σχόλια

    • Ναι φυσικα. Βρηκαν ενα τοπο αρυπαντο και ειπαν θα τον καραστρεψουμε κι αυτον,εξαλλου ε ποιος θ αντιδρασει; να κανετε πανεξυπνοι τη μοναδα εξω απ τα δικα σας σπιτια

  • Νομίζω ότι όσοι ειρωνεύστε εδώ θα βρείτε πολλές απαντήσεις:
    https://www.oikipa.gr/index.php/repair-links/1770-2017-04-09-07-38-45

    Παραθέτω κάποια αποσπάσματα:
    Από πού θα προμηθεύονται την πρώτη ύλη οι μονάδες καύσης τηγανέλαιων, όταν σήμερα η διαθέσιμη εγχώρια απορροφάται εξ ολοκλήρου από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοντήζελ;
    Όπως οι ίδιοι οι επενδυτές ομολογούν (Ρόδος) ή αφήνουν να εννοηθεί (Μεσολόγγι), με εισαγωγή τηγανέλαιων από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ένα αισθητό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μεταφοράς και μια αντιοικολογική πρακτική, που δεν διαχειρίζεται τα όποια απόβλητα (ακόμα και αυτά που χαρακτηρίζονται ως ΑΠΕ) στον τόπο παραγωγής τους, αλλά κάπου αλλού.

    Πώς προκύπτει το οικονομικό όφελος για τον επενδυτή με δεδομένα τα μεγάλα κόστη μεταφοράς και το κόστος αγοράς της εισαγόμενης πρώτης ύλης;
    Με την μεγάλη επιδότηση στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ ως ΑΠΕ (0,2€/ΚWH), όταν η ΔΕΗ την πουλά στους οικιακούς καταναλωτές με τη μισή τιμή (0,1€/KWH). Τη διαφορά, φυσικά, την πληρώνουμε εμείς μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που ισχύει για όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και, αν το Τέλος αυτό είναι απαραίτητο για τις πρωτογενείς πηγές ανανεώσιμης ενέργειας (ήλιος, αέρας, νερό), τι νόημα έχει για την επεξεργασία εισαγόμενων πρώτων υλών, που σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε και διαφορετικά;

    Ποιες «τεχνικές» χρησιμοποιούνται για γρήγορες και πιο αποδοτικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα;
    Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα κάτω του 1MW οι διαδικασίες είναι σύντομες και δεν προβλέπεται άδεια παραγωγής. Από την άλλη η τιμή πώλησης στη ΔΕΗ είναι αισθητά μεγαλύτερη: (Για εγκαταστάσεις ισχύος 1-5MW τιμή πώλησης 0,175€/KWH, ισχύς >5MW, τ.π. 01,5€/KWH).

    Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μεσολόγγι κατασκευάζονται 4 μικρές μονάδες ισχύος κάτω του 1MW η κάθε μία αντί για 1-2 μεγαλύτερες.

  • Ελλάδα αλλού κάνουν πυρηνικους σταθμούς και εδώ τηγανελαιο… Και για πιο λόγο όλοι οι σταθμοί παραγωγής να γίνονται στην Κοζάνη; Γιατί τέτοια περιβαντολλογικη υποβάθμιση στην περιοχή… Και μην τολμήσει κάνεις να πει θα λειτουργεί με φίλτρα κλπ γιατί και για το λιγνιτη μας λένε τα ίδια και τίποτα δε γίνετε. Αν θέλετε να φέρετε θέσεις εργασίας στην περιοχή φέρτε άλλες επενδύσεις.

  • Είστε μία ζωή πίσω από τον κόσμο. Πάντα εχθρικοί στις επενδύσεις, εγχώριες και μη. Δεν έχετε ιδέα από υγεία και περιβάλλον. Είστε παντελώς άσχετοι με τη βιομηχανία. Όταν ανακοινώνεται κάτι που θ’ αναβαθμίσει επενδυτικά, στρατηγικά ή και εργασιακά την περιοχή (ειδικά μετά τη πώληση μονάδων της ΔΕΗ) εναντιώνεστε με δίκρανα και τζουγράνες όπως και στον μεσαίωνα. Άλλωστε σε εκείνη την εποχή ζείτε ακόμα. Σέβομαι το περιβάλλον καλύτερα από τους δήθεν εσάς τους ξερόλες. Σέβομαι επίσης και την υγεία περισσότερο από τους δήθεν εσάς. Σέβομαι όμως και την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ευημερία. Αν δε σας αρέσει… ξίδι.

    Πάντως, μαντέψτε δε θα σας περάσει. Και ετοιμαστείτε για αντι-διαμαρτυρία που διαμαρτύρεστε και εννοείτε θα με βρείτε μπροστά σας.

    Υ.Γ. Έτσι για να ξέρετε η πιο καθαρή μέθοδος παραγωγής ενέργειας είναι η πυρηνική. Με τις νέες μεθόδους που υπάρχουν πλέον είναι και η ασφαλέστερη. Δε σας βλέπω να διαμαρτύρεστε να φέρουν έναν. Διαβάστε τίποτα σοβαρό στη ζωή σας μπας και μάθετε τίποτα.

    • Για να ξέρεις όλη η Ευρώπη σταματάει τα πυρηνικά γιατί δεν είναι ούτε ασφαλής (Τσέρνομπιλ, Φουκουσίμα) ούτε καθαρή. Έχουν γεμίσει όλες οι τριτοκοσμικές χώρες με πυρηνικά απόβλητα !

      • το να κλείσει η ΔΕΗ για να μασ πουλανε η ετερειεσ ρευμα σε μικρα χωριά ειναι η λυση αυτο με ξεπερνάει

        • το τα θα υπάρχει αναβάθμιση επενδυτικά εργασιακά στον εναν το ιδιώτη που θα τα αρπάζει το ξέρουμε εμεις του μαισαιωνα στην Ελλάδα ζούμε

      • Και για να ξέρεις και κάτι άλλο, στην Ευρώπη πολλά πυρηνικά συγχωνεύονται σε ένα καθώς πλέον είναι πιο σύγχρονα και πιο ασφαλή από κάθε άλλου είδους βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Ακόμα στο Τσέσρνοπιλ έμεινες; Της Φουκοσίμα επίσης είναι παμπάλαιο.

  • Υποτιθέμενες επενδύσεις βασισμένες σε στρεβλά νομοθετικά πλαίσια, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν μια περιοχή και να αυξάνουν τον τραπεζικό λογαριασμό του “επενδυτή”.
    Τι μηχανισμός υπάρχει για τον έλεγχο των καυσίμων; Ποιός μου λέει ότι δεν θα αναμιγνύονται με καμμένα λάδια αυτοκινήτων;
    Πως θα ελέγχονται οι ρύποι με ποιο μηχανισμό; που θα διοχετεύονται τα προϊόντα καύσης;
    Γιατί μια άδεια μονάδας 20MW ελεχεται πιο διεξοδικά ως προς τις περιβαλλλοντικές επιπτώσεις ενώ 20 μονάδες του 1MW που θα κατασκευαστούν διπλα-διπλα όχι;
    Όταν έχουμε τακτοποιήσει θεσμικά αυτά και πολλά άλλα ας δώσουμε άδειες.

  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ VS ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ

    Στην αρχή ήταν τα Φ/Β, μετά οι ανεμογενήτριες και τώρα μια νέα τεχνολογία.”Εχθροί” χωρίς νοημα και χωρίς αιτία. Κάθε κάτοικος οφείλει να ενημερώνεται και να βλέπει τα ωφέλη για τον τόπο του ( μειωμένο ρεύμα – δουλειες κλπ). Γι αυτό σαν χώρα πάμε κατα διαόλου.Ενημέρωση αντί για οχλαγωγία και φυσικά ψυχραιμία και μυαλό χρειάζεται.

    • Επένδυση ή Εκμετάλλευση Ιθαγενων;

      Επένδυση τα Φ/Β; Να το έλεγε κάποιος πριν 20 χρόνια να τον πιστέψουμε; Υπάρχει ακομη κόσμος που θεωρει επένδυση την μεγαλύτερη (μετά το χρηματιστήριο) απάτη που στήθηκε σ’ αυτή τη χώρα;
      Για πες μου λοιπόν
      – Πόσες νέες θέσεις εργασίες έχουν γίνει στον Ανθότοπο που βρίθει από ΦΒ;
      – Πόσο συνάλλαγμα έχει φύγει έξω (Γερμανία, Κίνα, κλπ) στους κατασκευαστές ΦΒ
      – Πόσες αγροτικές εκτάσεις έχουν καταστεί άχρηστες;
      – Πόσο επιχορηγείται το παραγώμενο ρεύμα από αυτά και που μετακυλύεται τελικά το κόστος;

      • 1. Θέσεις εργασίας . Στον 21ο αι. βρισκόμαστε. Τα μηχανήματα και οι νέες τεχνολογίες αντικαθιστούν την ανθρώπινη εργασία. Μια επένδυση δεν είναι απαραίτητο να παράγει μόνιμες θέσεις, αλλά να παράγει έργο.
        2. Συνάλλαγμα. Η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα , ως εκ τούτου είναι αναγκασμένη να εισάγει μηχανήματα και εξοπλισμό, σε κάθε τομέα της παραγωγής της.
        3. Αγροτικές εκτάσεις . Κανείς δεν σε υποχρεώνει να αχρηστεύσεις το χωράφι σου για να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ.

  • Καλό είναι οι κάτοικοι να δουν πως μπορούν να κάνουν ένα παρόμοιο,για να βοηθήσουν πρώτον το περιβάλλον της περιοχής τους ,δεύτερον την τσέπη τους ,τρίτον τα παιδιά τους.Δραση και όχι αντίδραση είναι η λύση.

  • Στη μείωση του ρεύματος όμως δεν βροντοφωνάξατε όχι. Για ελάτε μια βόλτα στην Πτολεμαΐδα να δείτε που έχουν φτάσει τα ορυχεία και τι γίνεται όταν φυσάει.

  • Σε μια περιοχή που θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει σε καλλιέργειες διαφόρων τύπων συμβατές με το περιβάλλον και τέτοιες που να δίνουν προστίθενται αξία στην περιοχή, εμφανίζονται ιδέες και προσπάθειες που στοχεύουν στην καταστροφή αυτού. Δυστυχώς αυτό απαιτεί υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά σε συνδυασμό με μικρότερο οικονομικό όφελος. Τις θέσεις εργασίες και τα οφέλη τα αφήνουμε σε αυτούς που διαθέτουν οικολογική συνείδηση και επιθυμούν καινοτόμες επιχειρηματίες δραστηριότητες κοντά στο σπίτι τους. Εμείς επιθυμούμε την ησυχία μας στο μικρό μας χωριουδακι

  • Επενδύσεις στη γειτονιά μας δεν θέλουμε να γίνουν σε αλλες γειτονιές και να διεκδικουμε κατάργηση εντοπιοτητας να τρώνε αυτοί την τεφρα και εμείς να περνουμε της θέσεις εργασίας αλλά από το απόγευμα και μετά στο καθαρό περιβάλλον του χωριού μας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.