Επενδύουν στον βασιλικό πολτό στη Δυτική Μακεδονία

10 Απριλίου 2018
05:42
Κανένα σχόλιο

Στην εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των προϊόντων της κυψέλης, πέραν του μελιού, όπως είναι ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη και το μελισσοκέρι, προσανατολίζει τους νέους μελισσοκόμους το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από έναν μήνα στην Κοζάνη. Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών, όπως και του κλάδου της βιομηχανίας καλλυντικών και των τροφίμων, αυξάνεται σταθερά για τα προϊόντα της μέλισσας, το Κέντρο φιλοδοξεί να στρέψει τους νέους μελισσοκόμους και σε αυτές τις πρακτικές και να αναδείξει τα εμπορικά οφέλη τους.

Όπως αναφέρει η γεωπόνος και επόπτρια του Κέντρου, Ελισσάβετ Μαρίνου, τα τελευταία χρόνια με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων και της διατροφικής αξίας του βασιλικού πολτού έχει αυξηθεί η ζήτηση. Αν και οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι έδιναν βαρύτητα στην παραγωγή μελιού, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για τα υπόλοιπα προϊόντα, ωστόσο οι νεότεροι έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν εμπορικά. «Είναι μια επίπονη διαδικασία και απαιτεί πολύ χρόνο για τη συλλογή του, αφού από ένα βασιλικό κελί μπορούμε να πάρουμε μόλις το ¼ του γραμμαρίου, ωστόσο δεν είναι δύσκολη μελισσοκομική εργασία και δεν απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό», επισημαίνει η κα Μαρίνου.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του βασιλικού πολτού, εξαρτάται τόσο από την ποιότητα της γύρης που συλλέγουν οι συλλέκτριες μέλισσες, όσο και από το ίδιο μέλι. Η τιμή στην αγορά ενός ποιοτικού βασιλικού πολτού κυμαίνεται μεταξύ των 20-35 ευρώ τα 10 γραμμάρια, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης των καταναλωτών με φθηνότερα και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα.

Πηγή http://www.ypaithros.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.