Με καλλίφωνους χορούς και χορωδίες, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2018, στην Ενορία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

10 Απριλίου 2018
19:35
Κανένα σχόλιο

Με καλλίφωνους χορούς ψαλτών και πολυπληθή χορωδία γυναικών στα αναλόγια του ι. Ναού γιορτάστηκε η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2018 στην Ενορία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.

Ο καλλίφωνος χορός των ψαλτών: Γιάννης Ν. Τζινίκος επικεφαλής του χορού των ψαλτών, Γιώργος Καραγιάννης, Τάκης Τσιαμής, Γιάννης Παπαγόρας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Βασίλης Καρανώτας, Γιώργος Στεργιόπουλος, Τάκης Στεφανόπουλος. Στον Εσπερινό της αγάπης (Κυριακή του Πάσχα) ανέβηκε στο αναλόγιο και ο Αναστάσιος Καγκαράς πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης και καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής. Απέδωσαν εν χορώ κατά τον καλύτερο τρόπο τις υπέροχες μελωδίες των αγίων ημερών.

Η πολυπληθής χορωδία των γυναικών, μοιρασμένη στα δύο αναλόγια έψαλε το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τις τρεις Στάσεις των Εγκωμίων και το ‘’Κύριε των Δυνάμεων μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς’’: Θεοδώρα Δελνιώτη μονωδός, Ελένη Ν. Κρομμύδα μονωδός, Θεοδώρα Κακούλη μονωδός, Αθανασία Κώστα πρεσβυτέρα, Ολυμπία Δολδούρα, Ανθούλα Παπαγόρα, Βασιλική Αγοράτσιου, Χριστίνα Σεφερίδου, Ελένη Γ. Κρομμύδα, Αικατερίνη Νικοπούλου, Σοφία Θ. Αντωνίου, Ιωάννα Μύρου, Άννα Στεργίου-Παπαγεωργίου, Άννα Στεφάνου, Χριστίνα Κρομμύδα, Ελένη Καρασίμου, Ευαγγελία Τσιαπανίκα, Ελένη Γκέκα, Βαρβάρα Στεργιοπούλου, Ιουλία Παπαγόρα.

Η χορωδία των γυναικών συνόδευσε τον Επιτάφιο στη λιτάνευσή του στους δρόμους της Ενορίας (στην καθιερωμένη κατ’ έτος διαδρομή του) ψάλλοντας στίχους των Εγκωμίων.

Μέγα και το πλήθος πιστών που συνόδευσε τον Επιτάφιο στη λιτάνευσή του συμμετέχοντας στο κοσμοσωτήριο και ανερμήνευτο γεγονός με την ευλάβεια και τη σιωπή του και άλλοτε (ακολουθώντας τη χορωδία των γυναικών) σιγοψάλλοντας σ’ αυτή τη συγκλονιστική για το ανθρώπινο γένος στιγμή:

‘’Η ζωή εν τάφω – κατετέθης Χριστέ – και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο – συγκατάβασιν δοξάζουσαι την Σην’’.

‘’Αι γενεαί πάσαι – ύμνον τη Ταφή σου – προσφέρουσι Χριστέ μου’’.

‘’Ω, γλυκύ μου έαρ – γλυκύτατόν μου Τέκνον – πού έδυ Σου το κάλλος;’’.

‘’Ω, φως των οφθαλμών μου – γλυκύτατόν μου Τέκνον – πώς τάφω νυν καλύπτη;’’.

Διακονητές στη Μεγάλη Εβδομάδα, στον Επιτάφιο (στολισμό και λιτάνευσή του): Θεοδώρα Δελνιώτη, Ολυμπία Δολδούρα, Ανθούλα Παπαγόρα, Μαρία Καρασίμου, Μαρία Μιτλιό, Άννη Λιάλιου, Ιουλία Παπαγόρα, Χαρούλα Ματοπούλου, Βασιλική Αγοράτσιου, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Χριστίνα Κρομμύδα, Άννα Κρομμύδα, Δημήτριος Στεφάνου, Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Γιάννης Κώστας, Δημήτρης Μπικάκης, Γιάννης Π. Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαγόρας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Θανάσης Κουτσιούκης, Νίκος Παπαγιοβάνης, Γιώργος Αντωνίου, Μιχαήλ Αντωνίου, Λεωνίδας Ματόπουλος, Γιώργος Δ. Μύρος, Γιώργος Η. Παπαγεωργίου, Ευθύμης Τζιόλας, Δημήτρης Κοτσικογιάννης. Ηχητικοί: Γιάννης Μπαλάνης, Μίλτος Τσιτσιμίκλης.

Η τελετή της Ανάστασης έγινε στο φωταγωγημένο προαύλιο (στο κιόσκι) του ιερού Ναού. Αναφωνήσαμε το ‘’Χριστός Ανέστη!’’ και αντιφωνήσαμε με το ‘’Αληθώς Ανέστη!’’. Λίγο μετά (μέσα στο Ναό) ακούγαμε τον (και εντρυφούσαμε στον) ενθαρρυντικό λόγο της Εκκλησίας: ‘’… Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου ημών. …. Μηδείς θρηνείτω πενίαν, εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα, συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος. …’’. (Του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, Λόγος Κατηχητικός).

Στον Εσπερινό της αγάπης το Ευαγγέλιο ‘’Ούσης οψίας’’ διαβάστηκε πρώτα στον πρωτότυπό του γραπτό λόγο από τον εφημέριο και στη συνέχεια στην ομηρική γλώσσα από τον πρωτοψάλτη Αναστάσιο Καγκαρά. Στο τέλος ο παπάς μοίρασε πασχαλινά κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Και δεχτήκαμε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: ‘’Από περάτων έως περάτων της γης όλος ο χριστιανικός κόσμος εορτάζει και πανηγυρίζει την ζωηφόρον Ταφήν και Ανάστασιν του Χριστού. … Και ποιος είναι ο αίτιος αυτής της χαράς και ευφροσύνης; Ο Ένας και μοναδικός, ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος και Θεός μας. … Χριστός Ανέστη, αδελφοί! Ευλογημένοι να είσθε, αγαπημένοι και μονιασμένοι. Μετά πασχαλίων ευχών. Ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’. (Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τω Αγίω Πάσχα 2018).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

10-4-2018

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.