Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στη Φλώρινα από το ΣΕΕΕΝ, την Τρίτη 17/4 στην κεντρική πλατεία

10 Απριλίου 2018
20:16
Κανένα σχόλιο

Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. στα πλαίσια του παραπέρα βήματος απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ΕΕ με τις οδηγίες της. Η ιδιωτικοποίηση προωθείται παράλληλα με την συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία τους. Οι εξελίξεις αυτές θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αλλά και συνολικά για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η όξυνση του ανταγωνισμού θα αυξήσει την πίεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ήδη η ΔΕΗ στα πλαίσια όξυνσης του ανταγωνισμού με τους ανταγωνιστές της, προωθεί την υπογραφή ΕΣΣΕ με μειώσεις, έκοψε τα δώρα στους οκταμηνίτες, ετοιμάζει την αξιολόγηση που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, εξαντλεί την αυστηρότητα της με διώξεις σε εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν για τα δίκαια αιτήματα των χωριών τους (Άγιος Δημήτριος, Ρυάκιο) κ.α. Ο λαός συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανοίγουν μια σειρά ζητήματα όπως η λειτουργία και η τιμή της τηλεθέρμανσης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η μόλυνση του περιβάλλοντος που λόγω του ανταγωνισμού για μεγιστοποίηση των κερδών θα λυθούν εις βάρος των εργαζόμενων και του λαού.

Έχουμε πλέον εμπειρία από το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Ο ανταγωνισμός που θα μείωνε τις τιμές αποδείχτηκε παραμύθι αφού η τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε, η ενεργειακή φτώχια στη χώρα μας έφτασε στο 30%. Οι καλοπληρωμένες θέσεις που θα προέκυπταν τελικά ήταν μια απάτη αφού άνθισε το δουλεμπόριο στις εργολαβίες με μήνες απλήρωτη εργασία και μισθούς πείνας, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας όπως τα οκτάμηνα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζομένους επιδεινώθηκαν. Οι μετεγκαταστάσεις κατέληξαν σε «Οδύσσεια» για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών κ.α. Όλα έγιναν θυσία για τις τσέπες των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε.

Σήμερα δεν χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα, αφού ο λαός έχει εμπειρία. Τώρα καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, ότι αυτά «είναι εντολές από Ε.Ε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», «δεν γίνεται αλλιώς αφού τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε κακή κατάσταση» κ.α. Περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι, εργοδοτικοί συνδικαλιστές έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση με τις λιγότερες αντιδράσεις. Όλοι τους, ενώ συμφωνούν με την απελευθέρωση, την Ε.Ε, την ανταγωνιστικότητα, διαφωνούν με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί, ανάλογα με το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα υπηρετούν.

Παράλληλα με τη βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους για τα κέρδη των μονοπωλίων στον κλάδο της ενέργειας προωθείται και η συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανονατοικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, για να γίνει η χώρα «ενεργειακός κόμβος» και για την «γεωστρατηγική της αναβάθμιση», όπως λένε.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, ο λαός της περιοχής δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Ο μόνος δρόμος που τους έχει μείνει, είναι ο δρόμος του αγώνα. Αγώνας που δεν θα υπερασπίζεται την μία μορφή ιδιωτικοποίησης ενάντια στην άλλη, αλλά ένας αγώνας που θα βάζει στο επίκεντρο του την δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ο κλάδος της ενέργειας να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια τους, να αποσπάσει επιμέρους κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος του λαού.

Απαιτούμε:

  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Όχι στην πώληση μονάδων και ορυχείων.

  • Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το προσωπικό (μόνιμους, οκταμηνιτες, εργολαβικούς) με αυξήσεις. Κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Καμία αλλαγή συνόρων! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

Πτολεμαΐδα 10/4/2018

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.