Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται τελικά η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μεταβίβαση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Περί τα τέλη του 2018 και ανάλογα με την έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα αποφασίσει η κυβέρνηση πότε και εάν θα προχωρήσει η μεταβίβαση του 17% της επιχείρησης, το οποίο ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που έγινε το Δεκέμβριο του 2017, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο και η διάθεση του πακέτου, θα γίνει μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Η λύση αυτή επελέγη προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ και το διάστημα που δόθηκε ως περιθώριο κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το νέο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης μετά την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων και των υποστηρικτικών σε αυτές, ορυχείων.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την κατάσταση καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς το τι θα γίνει με το 17% της ΔΕΗ.
Όπως λέει, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων την οποία τοποθετεί περί τα τέλη του 2018 και σημειώνει πως «το τι θα γίνει με το 17% θα αποσαφηνιστεί ανάλογα με την έκβαση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης».
Ο κ. Σταθάκης που αναμένεται εντός της εβδομάδας να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων υπεραμύνεται του σχεδίου το οποίο όπως λέει «εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο».
Μάλιστα σημειώνει ότι «στη θέση του προβληματικού νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ, που δικαίως καταργήσαμε ήδη από το 2015, υλοποιούμε σχέδιο πλήρως συμβατό τόσο με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ».
Αναφερόμενος και στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του 17% της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης σημειώνει: «Φέρνουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση από τους λιγνίτες, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους. Όταν αποσαφηνιστεί η εικόνα σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού θα ανοίξει η επόμενη συζήτηση, που αφορά τη βέλτιστη αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Επιχείρηση».

Πέμπτη ή Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για λιγνιτικές

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όπως φαίνεται θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή (19 ή 20/4) καθώς ο κ. Σταθάκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο (16 – 17/4) στη Ρόδο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο και την Τετάρτη θα μεταβεί στη Σόφια για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Το νομοσχέδιο περιγράφει τον τρόπο απόσχισης των κλάδων προς αποεπένδυση από τη μητρική ΔΕΗ σε νέες θυγατρικές, οι οποίες στη συνέχεια θα πωληθούν.

Σε ειδικό άρθρο περιγράφεται ρητά ότι όλα τα εργασιακά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού, που απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας στους κλάδους που αποσχίζονται, μεταβιβάζονται, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις συλλογικές συμβάσεις και υφίστανται κατά την ημερομηνία απόσχισης, στην αντίστοιχη νέα ανώνυμη εταιρεία. 
Για περίοδο 6 ετών μετά την πώληση απαγορεύεται στους νέους ιδιοκτήτες να προβούν σε απολύσεις, για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργανώσεως.
Επιπλέον η ΔΕΗ υποχρεούται να διασφαλίσει ότι στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά εργοστάσια και ορυχεία, καθώς και να απέχει από οποιαδήποτε ανταγωνιστική κίνηση προσέλκυσης εργαζομένων την επόμενη διετία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στα τέλη του 2017 η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενήργησε market test, το οποίο η ίδια αποτίμησε ως επιτυχημένο. Στη βάση αυτή αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τη διαδικασία αποεπένδυσης και συντάξαμε το σχετικό νομοσχέδιο. Άρα δεν βλέπω λόγο ανησυχίας».

www.worldenergynews.gr