Σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προέβη ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης με σκοπό να προσέλθει στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός και να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης της παθολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και το συνεπακόλουθο κλείσιμο του διαβητολογικού του ιατρείου.

Παρά τη διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική προσφορά του ιατρείου, την πρωτοποριακή του έρευνα και την καταξίωση της λειτουργίας του από τους πολίτες, εσφαλμένες επιλογές και παραλείψεις οδήγησαν στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του.

Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη κλινική της Δυτικής Μακεδονίας για χρόνια και παρά τις διαβεβαιώσεις διαδοχικών υπουργών συνεχίζει να υπολειτουργεί.

Επί των συγκεκριμένων ζητημάτων ο κ. Κασαπίδης επιχειρεί να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργού και να λάβει σχετικές δεσμεύσεις.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας

κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: Δυσλειτουργία παθολογικής κλινικής και κλείσιμο διαβητολογικού ιατρείου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, παρά την παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του!!!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη και το προ διετίας κλείσιμο του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, για πολλοστή φόρα επαναφέρω προς συζήτηση τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Τα προβλήματα αυτά διαρκώς επιδεινώνονται. Η παθολογική κλινική, δυναμικότητας 45 κλινών και κάλυψης 80%, είναι υποστελεχωμένη. Στην πράξη, η μεγαλύτερη κλινική της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί.

Πριν την αποδυνάμωσή της, η ομάδα των παθολόγων της κλινικής του ΕΣΥ ανέπτυσσε και εφάρμοζε πρωτοποριακή, διεθνώς, επιστημονική έρευνα για την προληπτική αντιμετώπιση του διαβήτη. Όμως, η διαρκής υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής οδήγησε σε παραίτηση τον επιμελητή ιατρό και σε αναστολή λειτουργίας του διαβητολογικού ιατρείου. Η εν συνεχεία συνταξιοδότηση του επικεφαλής διευθυντή ιατρού απενεργοποίησε εντελώς τη λειτουργία και την προοπτική του. Στερούνται έτσι οι Έλληνες διαβητικοί, το ΕΣΥ και ο τόπος τα οφέλη της διεθνώς αναγνωρισμένης ιατρικής πρακτικής και έρευνας, που άδοξα σταμάτησε. Επίσης πρόταση από το Παγκόσμιο Κέντρο Διαβήτη που εδρεύει στη Μινεσότα των ΗΠΑ να θέσει την έρευνα υπό την αιγίδα του έπεσε στο κενό λόγω κλεισίματος του διαβητολογικού ιατρείου!!!!

Επειδή η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στα ποσοστά διαβητικών ατόμων αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού και στο διαβητολογικό ιατρείο του Μαμάτσειου εξυπηρετούνταν τουλάχιστον 30 άτομα ημερησίως,

Επειδή συνεχίζεται η άδικη για τους αθενείς υποστελέχωση της μεγαλύτερης κλινικής στη Δυτική Μακεδονία, παρά τη διεθνή αναγνώριση του έργου της,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες είναι οι δικές σας προθέσεις σχετικά με τη στελέχωση της παθολογικής κλινικής με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να λειτουργήσουν ορθά η παθολογική κλινική και το διαβητολογικό ιατρείο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης;

  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει και να ενθαρρύνει ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό που εφαρμόστηκε στο διαβητολογικό ιατρείο της παθολογικής κλινικής, αξιοποιώντας και υιοθετώντας παράλληλα τα όποια θετικά αποτελέσματα αυτών, με ταυτόχρονη προβολή της χώρας διεθνώς;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ