«Αυτό που κάνει τη ΝΔ να μη δέχεται και να μη θέλει να αναγνωρίσει τη λειτουργία της διαπλοκής είναι ότι η ίδια αποτέλεσε μέρος αυτής… Και λένε, εσείς είστε η διαπλοκή και άλλα τέτοια αστεία πράγματα…Όμως, επειδή στα χρόνια της κρίσης ο έλληνας πολίτης πληρώνει αυτές τις πρακτικές, πλέον δεν μπορεί να τον κοροϊδεύει κανείς», τόνισε ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, Γ.Θεοφύλακτος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημ.Κουκλουμπέρη.

 Όπως ανέφερε ο κ. Θεοφύλακτος, στην επιτροπή «διαπιστώθηκε τεκμηριωμένα και με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι υπήρξε διαπλοκή και λειτούργησε στην Ελλάδα και εν μέρει ευθύνεται για το χάλι της χώρας που έχει φτάσει σε στάδιο πτώχευσης».

«Βρήκαμε σοβαρές ενδείξεις και αποδείξεις για τη λειτουργία του τριγώνου διαπλοκής, δηλαδή σχέσεις ανάρμοστες και πολλές φορές παράνομες μεταξύ τραπεζών, καναλιών και πολιτικών κομμάτων. Εγώ συμπληρώνω και την ανοχή της δικαιοσύνης και την ανοχή της εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας. Κανείς θεσμός δε λειτούργησε σωστά, γι’ αυτό και φτάσαμε σε υπερδανεισμούς, σε θαλασσοδάνεια, σε παράνομες χάρες…», ανέφερε ο κ. Θεοφύλακτος.

Και πρόσθεσε:
«Στο πόρισμα της πλειοψηφίας, αποδώσαμε συγκεκριμένες και προσωποιημένες ποινικές ευθύνες σε τραπεζίτες και σε καναλάρχες. Διαπιστώσαμε επίσης τρομερές και πολύ επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές ευθύνες, στις ηγεσίες του παλιού πολιτικού συστήματος, στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπερχρέωσαν και τα ίδια τα κόμματά τους, από 200 εκατ. περίπου το καθένα».

«Αυτό που κάνει τη ΝΔ να μη δέχεται και να μη θέλει να αναγνωρίσει τη λειτουργία της διαπλοκής είναι ότι η ίδια η ΝΔ αποτέλεσε μέρος αυτής. Και δεν έκανε μια τέτοια ανανέωση του κόμματος που να πει, μπορώ να καταδικάσω τη διαπλοκή που συνέβη. Επειδή λοιπόν παραμένουν οι ίδιοι -αλλάζουν αρχηγούς αλλά ούτε καν καταδικάζουν τις προηγούμενες πολιτικές, ο ένας στηρίζει τον άλλο, ο Σαμαράς στηρίζει το Μητσοτάκη, τα έχουν όλοι καλά μεταξύ τους και παραμένουν ο ίδιος φορέας, τα ίδια πρόσωπα, συχνά ενσωματώνοντας και ακροδεξιές απολήξεις- επειδή λοιπόν παραμένουν οι ίδιοι και δε θέλουν να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, κλείνουν τα μάτια και λένε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή. Και λένε, εσείς είστε η διαπλοκή και άλλα αστεία πράγματα, τα ακούει ο κόσμος και γελάει και απορώ σε ποιον απευθύνονται. Μάλλον έχουν συνηθίσει να απευθύνονται σε ανθρώπους μη νοήμονες, που ξεχνούσαν την επόμενη μέρα τι έγινε την προηγούμενη. Όμως, επειδή στα χρόνια της κρίσης ο έλληνας πολίτης πληρώνει αυτές τις πρακτικές, πλέον δεν μπορεί να τον κοροϊδεύει κανείς», σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος.

Το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

«Και οι μαρτυρίες και οι δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων με τις οποίες έχει ασχοληθεί η επιτροπή μας έχουν ισχυρές αποδείξεις και μπορώ να πω και ως δικηγόρος, ότι είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί σίγουρα με υψηλότατα στελέχη του τραπεζικού και μιντιακού συστήματος και κάνοντας την έρευνα είναι πολύ πιθανό να βρει προσωποποιημένες ευθύνες πλέον πολιτικών προσώπων.

Δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε και επίσημα απόφαση, μόλις τελειώσει η διαδικασία στην Ολομέλεια, να παραδώσουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον ανώτατο εισαγγελικό θεσμό της χώρας. Εκεί θα δείξουμε ότι έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένες ευθύνες, οπότε με σιγουριά περιμένουμε τις επόμενες ευθύνες της δικαιοσύνης. Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του», υπογράμμισε ο κ. Θεοφύλακτος.

«Αυτές οι πρακτικές είναι έτοιμες να έρθουν και να κατασπαράξουν τη χώρα, είναι σημαντικό να τις σταματήσουμε, δεν είναι κάτι που αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον», κατέληξε.