Τα «περίεργα» σημεία του νομοσχεδίου για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

24 Απριλίου 2018
09:48
Κανένα σχόλιο

Καμπανάκι για κάποιες από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ χτυπάει με ανάλυσή της η κα. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, νυν περιφερειακή σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας στη Φλώρινα.

Σε ανάλυση που κάνει επί του νομοσχεδίου, βάσει της επιστημονικής της ιδιότητας ως δικηγόρου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας στο ΑΠΘ, η κα. Παναγιωτίδου, μεταξύ άλλων, εντοπίζει τα εξής σημεία που χρήζουν προσοχής:

-Στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, ρητά αναφέρεται ότι, τα αναφερόμενα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που απαριθμούνται είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων. Άραγε, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται στην πορεία να προστεθούν και άλλα, τα οποία δεν εξειδικεύονται στο νομοσχέδιο;

– Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι, στα βιβλία των νέων εταιρειών που θα διαμορφωθούν προκειμένου ο βόρειος και ο νότιος κλάδος να αποσχισθούν και να πωληθούν, θα εγγράφονται μόνο τα υπόλοιπα ισολογισμού κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της απόσχισης. Η υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α των προς απόσχιση κλάδων θα εξακολουθεί να επιβαρύνει την ΔΕΗ. Άρα, ένα μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων των δυο εταιρειών θα παραμείνει στην ΔΕΗ.

– Στο άρθρο 5 προβλέπεται  ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ που αφορούν την υλοποίηση της απόεπενδυσης, συνιστούν εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσής τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ δεν προβούν στις ενέργειες αυτές διαφωνώντας με τη διαδικασία, θα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

Η κα. Παναγιωτίδου αντικρούει, επίσης, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η αποεπένδυση προωθείται ως συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στο λιγνίτη, καθώς, όπως υποστηρίζει οι σχετικές δεσμεύσεις ως απόρροια των ευρωπαϊκών αποφάσεων μπορούσαν να υλοποιηθούν με τον ισχύοντα Μεταλλευτικό Κώδικα.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.