ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Φιλοξενία Ασυνόδευτών Ανηλίκων

24 Απριλίου 2018
13:38

Τα πρώτα δέκα ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν την Τετάρτη 18 Απριλίου, ενώ τη Δευτέρα, 23 Απριλίου αφίχθησαν άλλα 11 παιδιά στο Ξενοδοχείο Ελίμεια 3 της Αιανής, κατά την εφαρμογή του Π.Δ. 141/1991 και μετά από εισαγγελική εντολή, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ασφαλούς, ανοιχτής, προσωρινής δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο στόχος

Στόχος της δομής είναι εκτός της ασφαλούς διαβίωσης των παιδιών, η κανονικότητα της ζωής τους και η εκπαίδευσή τους. Προτεραιότητα αποτελεί η διευθέτηση των νομικών τους εκκρεμοτήτων, όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου, επανένωσης με την οικογένειά τους ή επαναπατρισμού τους. Αν κάτι από αυτά δεν καταστεί εφικτό, κατά την παραμονή των παιδιών στη δομή, τότε θα μεταφερθούν μετά τους πέντε μήνες σε πιο σταθερές δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, μέχρι και την ενηλικίωση τους.

Το πλαίσιο

Η φιλοξενία της δομής γίνεται στο ξενοδοχείο Ελίμεια 3, στην Αιανή Κοζάνης, το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον στην αντίστοιχη προκήρυξη του Δ.Ο.Μ. και εγκρίθηκε για τις υποδομές και τις υπηρεσίες του.

Η δομή μπορεί να φιλοξενήσει σταδιακά μέχρι τα 35 παιδιά, τα οποία έρχονται με τα χαρτιά τους και τον ιατρικό τους φάκελο από δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από δομές κράτησης (λόγω έλλειψης άλλων κατάλληλων δομών φιλοξενίας).

Η δομή χρηματοδοτείται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) ο οποίος σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ, υποστηρίζουν τη λειτουργία της σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως στη Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι υπηρεσίες και η στελέχωση

Η δομή διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα φροντίδας (διατροφή, ένδυση, υπόδηση κ.α.), ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής βοήθειας, εκπαιδευτικής και δημιουργικής ανάπτυξης, πληροφόρησης και είναι στελεχωμένη, σε 24ώρη βάση, με όλες τις αντίστοιχες ειδικότητες ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νομικών, παιδαγωγών και φροντιστών.

Το στελεχιακό δυναμικό της δομής ολοκληρώνεται με το συντονιστή και τους τέσσερις διερμηνείς του Δ.Ο.Μ., αλλά και τον ειδικό νοσηλευτή των Γιατρών του Κόσμου.

Η χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια της δομής έχει οριστεί για 3+2 μήνες και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται στον συγκεκριμένο σταθμό των παιδιών, μέχρι τον επόμενο προορισμό τους.

Ευχαριστούμε

Τους εμπλεκόμενους φορείς και θεσμούς, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (συλλόγους κ.α.), όλους όσους μέχρι στιγμής στηρίζουν την προσπάθεια και προωθούν την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών και την ομαλή συνύπαρξη τους.

Η συγκεκριμένη δομή αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικά, χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, γεγονός που μας επιφορτίζει με ευθύνη, τόσο απέναντι στα παιδιά, όσο και απέναντι στην Κοινότητα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στο προσφυγικό. Σε αυτή τη δομή προχωρήσαμε μετά από πολλή σκέψη, έχοντας σαν γνώμονα ότι αυτή η συνύπαρξη θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στα παιδιά και μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης στην κοινωνία μας.

Δηλώνουμε πιστοί πάντοτε στις αρχές μας και περιμένουμε όποια/ον επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 2461049799, στο e-mail: [email protected]r, στο δικτυακό τόπο: http://arsiskozanis.blogspot.gr, ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

7 σχόλια

  • Κι έτσι απλά επειδή το ήθελε η άρσις η Αιανή απέκτησε μουσουλμανική μειόνότητα 100 χρόνια μετά την απελευεθέρωση.

      • Συγνώμη αλλα δεν είμαστε όλοι ιεραπόστολοι κι ούτε το θέμα περιορίζεται εκεί.
        Υπάρχει ΕΘΝΙΚΗ κυριαρχία;Έχουν οι ‘Ελληνες το δικαίωμα να ζούν μεταξύ Ελλήνων ή πρέπει ντε και καλά να γίνει πολυεθνικό το κράτος τους;Εχουν το δικαίωμα της πολιτισμικής επιλογής;
        Πάντως η ιστορία λέει πως μωαμεθανοί είναι πιο αποτελεσματικοί στο ν αλλάζουν την πίστη των ανθρώπων…

        Το έργο δεν είναι καινούριο.Σήμερα είναι ”τα καημένα τα παιδάκια” ξεχνώντας οτι κι ο μεγαλύτερος εγκληματίας κάποτε παιδάκι ήταν.Αυριο θα είναι η επανένωση των οικογενειών που φυσικά δεν θα γίνει στις χώρες καταγωγής αλλα εδώ.
        Με 5 χρόνια φοίτησης σε δημόσιο σχολείο θα θεμελιώσουν δικαιώματα πολίτη.Λάθος;
        Την επόμενη θα είναι το δικαίωμα σε τζαμί και σε μουσουλμανικό νεκροταφείο,η πολιτική έκφραση μεσα απο ένα κόμμα μωαμεθανών,η προσπάθεια επιβολή της σαρίας,η εργαλειοποίηση τους απο τρίτες χώρες και πάει λέγοντας.

        Στην Αιανή φαντάζομαι δεν έχουν πρόβλημα που δεν τους ρώτησε κανένας για τίποτα ούτε οτι οι φόροι τους πηγαίνουν στην εκπαίδευση ξένων,ούτε στην αναπόφευκτη πτώση του επιπέδου εκπαίδευσης στο σχολείο των παιδιών τους απο την αυθαίρετη εισαγωγή μαθητών που δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική.
        Γενικά όλα καλά, η άρσις θα παίρνει τα λεφτουδάκια απο ελληνικά κι ευρωπαικά προγράμματα, θα δίνει και σε κάνεναν ντόπιο καμιά δουλειά και ο εποικισμός θα συνεχίζεται…

    • καλημέρα,
      παρόλο που δεν είναι στη λογική μας να απαντάμε σε ανώνυμα σχόλια, ωστόσο επειδή σεβόμαστε το συγκεκριμένο μέσο και πιθανόν αυτή η ερώτηση να είναι απορία και άλλων ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων προγραμμάτων και επιπλέον επειδή και για εμάς είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε σε μια διαδικασία υλοποίησης ενός χρηματοδοτούμενου προγράμματος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως κανένας φορέας που υλοποιεί ανάλογα προγράμματα δεν “εισπράττει” χρήματα. Τα χρήματα του προγράμματος αφορούν στις μισθοδοσίες των εργαζομένων και στα αναγκαία κόστη λειτουργίας της δομής (είδη πρώτης ανάγκης των παιδιών, φάρμακα, μετακινήσεις τους, εκπαιδευτικά υλικά).
      Παραμένουμε ανοιχτοί σε επώνυμους διαλόγους και σε όποια/ον θέλει να ενημερωθεί από κοντά για τις δράσεις μας. Το Σπίτι μας βρίσκεται στην Αγίου Χριστοφόρου 6 και το τηλέφωνο μας είναι το 2461049799.
      ευχαριστούμε

      • Απορία ψάλτου βήξ που λένε.Ο σχολιαστής ρώτησε αν γνωρίζει κανείς ”ΠΟΣΑ χρήματα θα εισπράξει η ΑΡΣΙΣ για αυτή την διαδικασία φιλοξενίας” και η Άρσις απαντά ΠΩΣ θα διαθέσει αυτά τα χρήματα που δεν ”εισπράτει”…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.