Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με καταγωγή από τον Πολύμυλο Κοζάνης: “Ο αθλητισμός αντίδοτο στις αναπηρίες”

30 Απριλίου 2018
22:53
Κανένα σχόλιο

Του Σωτ. Κέλλα

Ένα τηλεφώνημα του προέδρου του Α.Ο. Λαρισαϊκός –Τιτάνες Παύλου Νούσια ήταν αρκετό για να φέρει τον παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη (των δέκα μεταλλίων) στη Λάρισα προκειμένου η παρουσία στα φετινά «Ακρίσια» να στείλει πολλαπλά μηνύματα με κυριότερο ότι το πάθος για τον αθλητισμό δεν το σταματάει η αναπηρία, αρκεί να υπάρχει θέληση και δίψα γι’ αυτό που κάνει ο κάθε αθλητής.

Ο 37χρονος αθλητής ήρθε στη Λάρισα και έγινε θερμά δεκτός από τους συμμετέχοντες στους αγώνες καθώς ο Ταϊγανίδης αποτελεί ένα θρύλο των παραολυμπιακών αγώνων (δέκα Παραολυμπιακά Μετάλλια 2004, 2008, 2012 -23 Παγκόσμια Ρεκόρ). Βρεθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου με τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη τον αθλητή που φοβόταν το νερό και έγινε… παραολυμπιονίκης-θρύλος του υγρού στίβου.

Μάλιστα ευδιάθετος μας διηγήθηκε με λίγα λόγια την πορεία του προς την κορυφή των Παραολυμπιονικών Αγώνων. «Η Λάρισα, είναι μια πόλη που με σημάδεψε καθώς ερχόμουν τεσσάρων χρονών για κάμπινγκ στον Αγιόκαμπο αλλά δεν έκανα ποτέ μπάνιο γιατί φοβόμουν το νερό, ήταν και αρκετά βαθιά η θάλασσα… Στη συνέχεια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Κοζάνη όπου ασχολήθηκα με την κολύμβηση. Πήγα στον Ολυμπιακό και ήμασταν έτοιμοι αγωνιζόμενος με τους υγιείς για να πάμε με την ομάδα της σκυταλοδρομίας στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ αλλά χάσαμε το όριο για 16 κλάσματα του δευτερολέπτου. Το πρόβλημα όμως που υπήρχε με το μάτι μου διαρκώς χειροτέρευε και στράφηκα προς τους Παρααλυμπιακούς αφού όταν επιδεινώθηκε σημαντικά έχανα τον προσανατολισμό μου τη στιγμή της κολύμβησης. Και από κι άρχισε η πορεία μου έχοντας αντιπάλους που είχαν το ίδιο πρόβλημα με μένα».

*Ήταν το πάθος σου η κολύμβηση;
«Ναι και όταν αναπτύχθηκε το πρόβλημά μου έγινε μεγαλύτερο. ‘Ηθελα να αποδείξω ότι η αγάπη για τον αθλητισμό είναι παντοτινή και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να σου στερήσει τα όνειρα. Παράλληλα αυτό λέω όπου με καλούν, υπάρχουν παιδιά με αναπηρίες και κάθονται σπίτι τους. Γιατί; Τι σημαίνει να κλαίς τη μοίρα σου, ας βγουν έξω και ας σκεφτούν ότι κάποιος άλλος πολλές φορές μπορεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από σένα. Αυτό πρέπει να σκέφτεσαι στη ζωή. Καλώ τα παιδιά με αναπηρίες να βγουν από το σπίτι τους και ο αθλητισμός είναι ο ιδανικός τρόπος που θα τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν. Να έρθει ένα άτομο με αναπηρία σε επαφή και με άλλα άτομα που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν είσαι ο μοναδικός και μπορείς παράλληλα να φθάσεις πάλι ψηλά».

*Βλέπουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των αθλούμενων με αναπηρίες…
«Ναι όλο και περισσότερα άτομα βγαίνουν από το σπίτι και διαπιστώνουν ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Και έρχονται διακρίσεις, η χώρα μας έχει κάνει βήματα προόδου σ’ αυτό τον τομέα. Εγώ αυτό επιδιώκω να κάνω. Ιδιαίτερα να δώσω θάρρος στα μικρά παιδιά να μην φοβούνται τίποτα στη ζωή τους. Ήθελα να έρθω και με τα μετάλλιά μου στα «Ακρίσια» αλλά φοβήθηκα μη με θεωρήσουν αλαζονικό».

*Πιστεύεις ότι υπάρχει μια πολιτική εκμετάλλευση της αναπηρίας ειδικά την προεκλογική περίοδο;
«Θα σας πω, για να εκμεταλλευτεί κάποιος έναν άλλο πρέπει να το θέλει και ο άλλος. Υπάρχουν άτομα που το θέλουν και οι ίδιοι. Υπάρχουν ειδικά τις περιόδους όχι μόνο των εκλογών αλλά και των Χριστουγέννων και Πάσχα. Εγώ προτιμώ να βοηθώ οικογένειες που έχουν ανάγκη αφού ο αθλητισμός μου έδωσε τα προς το ζην (σ.σ. υπηρετεί στην Αστυνομία). Αυτή είναι φιλοσοφία ζωής. Ακόμα και τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται πολλές φορές την αναπηρία για να συγκινήσουν την κοινή γνώμη.
Θα σας πω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του μπούλιγκ στην παιδική ηλικία που είναι της μόδας και βγαίνουν και λένε αρκετοί ότι έγινε και σ’ αυτούς μπούλιγκ. Γιατί δε το λέγανε τότε, τι φοβούνταν;
Η ζωή δε θέλει φόβο, οι αναπηρίες δυναμώνουν τον άνθρωπο και του δίνουν μεγαλύτερες δυνάμεις για να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Είναι μέλος της κοινωνίας».

«Και οι στόχοι του Ταϊγανίδη…
«Βήμα με βήμα. Πρώτος στόχος το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σκέφτομαι και λίγο το Τόκιο Βήμα-βήμα θα γίνουν όλα. Θα συνεχίσω να αθλούμαι κανονικά για να έχω κι άλλες επιτυχίες».

Διακρίσεις και θέσεις σε Παραολυμπιακούς Αγώνες
Αθήνα 2004
1ος 100μ Πεταλούδα S13
1ος και WR 100μ Ύπτιο S13
2ος 50μ Ελεύθερο S13
Πεκίνο 2008
1ος και WR 100μ Ύπτιο S13
1ος και WR 100μ Ελεύθερο S13
2ος 200μ ΙΜ S13
2ος 50mμ Ελεύθερο S13
2ος 100μ Πεταλούδα S13
3ος 400μ Ελέυθερο S13
Λονδίνο 2012
3ος 50μ Ελεύθερο S13
7ος 100μ Ύπτιο S13

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΤΣΟΣ:
Ολυμπιακό μετάλλιο και στην πισίνα…

Στο δείπνο παρών ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας(και προπονητής του Ταϊγανίδη) Βαγγέλης Βούλτσος που μας είπε ότι πριν από είκοσι χρόνια αν λέγαμε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση θα πήγαινε σε… φρενοκομείο. Τώρα πήρε ένα με τον Γιαννιώτη στην ανοιχτή θάλασσα στο Ρίο και προετοιμάζεται ο Ανδρέας Βαζαίος να πάρει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο σε πισίνα. Κάνει σκληρή προπόνηση στην Αμερική και αποτελεί τη «χρυσή» ελπίδα της ελληνικής κολύμβησης.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το άθλημα ταιριάζει και το αγαπάει ο Έλληνας ενώ τον φοβίζει η επένδυση που κάνουν στον υγρό στίβο οι Τούρκοι που προσέλαβαν προπονητή τον Μπομπ Μπάουμαν που ήταν προπονητής του Φελπς. Πιστεύει ότι αυτό που γίνεται με την κολύμβηση στην Ελλάδα είναι αξιοπρόσεχτο ενώ δήλωσε ότι όταν ο γονέας δεν θα μπορεί να στείλει το παιδί του στο κολυμβητήριο τότε η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει γιατί ο Έλληνας αγαπάει το υγρό στοιχείο, αφού η χώρα έχει γύρω-γύρω θάλασσα και θέλει τα παιδιά να μαθαίνουν μπάνιο από μικρή ηλικία για να είναι ασφαλή όταν κολυμπάνε στις καλοκαιρινές διακοπές.

Πηγή http://www.eleftheria.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.