Στην πώληση κρύβεται το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Μελίτης – Τα τρέχοντα κόστη και οι δυνατότητες μείωσης

7 Μαΐου 2018
07:46

Στον κατακερματισμό των ορυχείων και στο γεγονός ότι η ΔΕΗ αναγκάζεται να κάνει αλχημείες (εισαγωγή ξυλίτη και λιγνίτη από τα Σκόπια) προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία επάρκεια καυσίμου αποδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες το αυξημένο κόστος παραγωγής της μονάδας της Μελίτης Φλώριας, που ως γνωστόν περιλαμβάνεται στο πακέτο της αποεπένδυσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα, ακριβώς η διαδικασία της πώλησης όπως έχει δομηθεί και περιλαμβάνει τα ορυχεία Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης (τόσο του τμήματος που ανήκει στη ΔΕΗ όσο και του υπόλοιπου ορυχείου που ανήκει στο Δημόσιο) δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά το κόστος καυσίμου και να αξιοποιηθούν οι συνέργειες των ορυχείων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μονάδας.

Ενδεικτικά το κόστος καύσιμου από 60 εκ. ευρώ ή 45 ευρώ/MWh μπορεί να μειωθεί σημαντικά και να πέσει κάτω από το μισό εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα (αποκατάσταση του ορυχείου Κλειδί) και προχωρήσει η ενοποίηση των ορυχείων της Βεύης (ορυχείο ΔΕΗ και δημόσιο ορυχείο).

Μειώσεις εξάλλου της τάξης των 2 έως 3 ευρώ/MWh εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν και στο κόστος μισθοδοσίας που φτάνει τα 9,5 ευρώ /MWh ή αλλιώς τα 10 εκ. ευρώ.

Στα κόστη της Μελίτης θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν συντηρήσεις και υλικά που φτάνουν τα 8 εκ. ευρώ (7 ευρώ/MWh) και αποσβέσεις ύψους 21,5 εκ. ευρώ ή αλλιώς 17 ευρώ/MWh.

Εκτιμάται δηλαδή ότι με την πώληση, τις επενδύσεις για αποκατάσταση και ενοποίηση των ορυχείων της περιοχής αλλά και τις λοιπές προσαρμογές που μπορούν να γίνουν, το κόστος παραγωγής είναι εφικτό να πέσει κάτω από τα 40 ευρώ/MWh και επομένως η μονάδα να είναι ανταγωνιστική στη χονδρεμπορική αγορά. Δηλαδή από τα επίπεδα των 95 εκ. ευρώ ετησίως που φτάνουν σήμερα τα κόστη της μονάδας και τα οποία οδηγούν σε ζημιογόνο λειτουργία τη μονάδα, εκτιμάται ότι τα κόστη μπορούν να πέσουν κάτω από 60 – 65 εκ. ευρώ ετησίως και η μονάδα μετά την ιδιωτικοποίηση να γυρίσει σε κερδοφορία.

energypress.gr

3 σχόλια

  • Μέσες – άκρες έχει δίκιο ο ρεπόρτερ. Συμπέρασμα: Όσο η ΔΕΗ είναι κρατική, οι αγκυλώσεις των συνδικαλιστών, της διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα. Μόλις πάει στον ιδιώτη όλα θα λειτουργούν ρολόι (για την τσέπη του επενδυτή) και η χώρα θα έχει απωλέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που λέγεται Μελίτη και συνοδά ορυχεία…..
    Άξιος ο μισθός του ξεπουλήματος για όλους τα τελευταία 15 χρόνια….

  • Αφού ξέραμε τον τρόπο να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας της μονάδας, γιατί δεν τον εφαρμόσαμε τόσα χρόνια; Όσο ήταν δημόσια η ΔΕΗ και έχοντας το ορυχείο της Βεύης (αφού ανήκει σε ΔΕΗ και δημόσιο), γιατί γινόταν εισαγωγή καυσίμου από τα Σκόπια, αυξάνωντας το κόστος παραγωγής; Επίσης, δεν έδινε το κράτος το ορυχείο της Βεύης, που είναι δημόσιο, στη ΔΕΗ, που ήταν δημόσια, αλλά θα το δώσει στον ιδιώτη που θα πάρει το μονάδα; ΚΑΙ το κράτος ΚΑΙ η Επιχείρηση βάζαν εμπόδια στον εαυτό τους, αλλά θα τα άρουν αυτά προς όφελος του ανταγωνιστή ιδιώτη;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.