Πανηγύρισε με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα το ι. Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης)

9 Μαΐου 2018
19:39

Πανηγύρισε (Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6-5-2018) με Αγιασμό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία, παραδοσιακό χορό στο ανοιχτό προαύλιό του, λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, το ι. Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Πρόκειται για μια πανήγυρη στην οποία συμμετείχε από πρώτα και εξακολουθεί να συμμετέχει με πίστη και αφοσίωση όλο το χωριό, οι απανταχού Σκουλιαριώτες.

Ο βροχερός καιρός, τα βαριά σύννεφα στο βουνό, η βραδινή νεροποντή ήταν ο κύριος ανασταλτικός λόγος (ενδεχομένως και η οικονομική δυσπραγία) της μικρής αριθμητικά προσέλευσης του κόσμου φέτος στην ιερή πανήγυρη, που ωστόσο πραγματοποιήθηκε με την οφειλόμενη ιεροπρέπεια και λαμπρότητα.

Η ιερά πανήγυρις του Εξωκλησιού αναφέρεται στο γεγονός της ανακομιδής του ι. λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, 3 Μαΐου του 375 μ.Χ.

Στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου και στο γεγονός της ανακομιδής του λειψάνου βρίσκεται η αρχή της πανηγύρεως και αυτό το πρόσωπο και αυτό το γεγονός (μέσα στην αναστάσιμη περίοδο) νοηματοδοτούν και την ποικιλία όλων των υπόλοιπων εκδηλώσεων πολιτισμού, χορού, μουσικής, τραγουδιού, συμποσίων αγάπης (κουρμπάνι) και αναστάσιμων χαιρετισμών, ανατροφοδότησης γνωριμιών και σχέσεων από γενιά σε γενιά, που για σειρά εκατονταετιών συνεχίζουν με ζεστασιά, αυθορμητισμό, ζωντάνια και φιλόξενα αισθήματα οι εργατικοί και δημιουργικοί διασκορπισμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Αγιο-Κυριακιώτες (Σκουλιαριώτες).

Στο ιερό πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου έρχεται μπροστά μας και η Α’ Οικουμενική Σύνοδος (325 μ.Χ.) μέλος της οποίας υπήρξε, διακρίθηκε και έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τότε Διάκονος Αθανάσιος. Ήταν ένας από αυτούς που συνδιαμόρφωσαν (εν Αγίω Πνεύματι) με τους άλλους Συνοδικούς τα επτά (7) πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως με τη διατύπωση ‘’ομοούσιος’’, ‘’εκ της αυτής ουσίας’’, εκ της ουσίας του Πατρός’’ που αφορά τη σχέση του Υιού με τον Πατέρα.

Ο Άγιος Αθανάσιος μας οδηγεί με ασφάλεια στο μυστήριο της ελευθερίας και της ενότητας του Χριστού, το οποίο πολεμήθηκε και υπονομεύτηκε (κι αυτός ο πόλεμος εναντίον της ελευθερίας και της ενότητας συνεχίζεται με ποικίλους τρόπους και σήμερα) πολύ στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας και των λαών.

Από το Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου της Σκούλιαρης θωρείς όλη τη μεγάλη λεκάνη και την ήρεμη λίμνη του Αλιάκομονα-Πολυφύτου, τα δασώδη και δροσερά Πιέρια, την κορυφή τους το Φλάμπουρο Πιερίων (2.193 μ.), το ορεινό Καταφύγι. ‘’Στο Καταφύγι πήγαιναν οι γονείς μας τα χρόνια εκείνα για ψώνια. Είχε μαγαζιά με ρούχα. Ήταν δυσεύρετα τα ρούχα τότε κι ό,τι μας έφερναν οι γονείς μας από κει τα χαιρόμασταν πολύ!’’, έλεγαν οι γιαγιάδες της Σκούλιαρης μετά τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο-μπαλκόνι του Εξωκλησιού.

Τις ιερές Ακολουθίες (Αγιασμό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία, λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου από το Εξωκλήσι μέχρι το χωριό, μικρή πασχαλινή Ακολουθία και Ευχή ελαίου και χρίση μ’ αυτό των πιστών, Τρισάγιο στο Μνημείο πεσόντων) τέλεσε ο εξυπηρετών εφημέριος πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. και στο αναλόγιο (και στην ι. πανήγυρη όλη) έψαλε ο Γεώργιος Πιτσιούγκας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε (όπως και κάθε χρόνο) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ με τα χορευτικά του τμήματα. Ντυμένοι οι χορευτές και οι χορεύτριες με τις παραδοσιακές φορεσιές του χωριού ομόρφυναν την πανήγυρη.

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν στην πανήγυρη: ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Κυριακίδης και Παναγιώτα Μαλιούρα, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Τέτος και Μίλτος Ζορμπάς. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της ι. πανηγύρεως: Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’, στα τμήματα χορού, στους δεκάδες άνδρες και γυναίκες της Αγίας Κυριακής για την καθαριότητα του Εξωκλησιού, το άνοιγμα του μονοπατιού, την προετοιμασία του ‘’κουρμπανιού’’.

‘’Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες την γην, Αθανασίου τοις λόγοις παιδευόμενοι, στόμα γαρ του Λόγου του προ αιώνων, ανεδείχθη διά της πίστεως’’ (Μάιος Β’, Κανών, Ωδή ε’, τροπάριο 1ο).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

9-5-2018

Ένα σχόλιο

  • Φανταστικες φωτογραφιες απο υπεροχους τοπους! Μπραβο! Παντα Αξιοι! Μα και οι στολες! Τι ομορφες!φανταζομαι τις μυρωδιες του θυμαριου μαζι με το λιβανι και τις μελωδιες! Παραδεισος!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.