kozan.gr: Γιορτές της Γης στη Βλάστη Εορδαίας 2018 – Μερικά από τα συγκροτήματα που θα πλαισιώσουν το μουσικό πρόγραμμα του φετινού εναλλακτικού φεστιβάλ 2018

16 Μαΐου 2018
05:31
Κανένα σχόλιο

Γιορτές της Γης στη Βλάστη Εορδαίας. Μερικά από τα συγκροτήματα που θα πλαισιώσουν το μουσικό πρόγραμμα του φετινού εναλλακτικού φεστιβάλ 2018.

Επόμενη στάση: Βλάστη!

Οι BAiLdSA βάζουν στις αποσκευές τους δίσκους τους, το United States of Balkans και το zVaRnA, παίρνουν όλη την ενέργειά τους απ’ τις συναυλίες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φορτώνουν τις συνεργασίες τους με τον Manu Chao, τους Kultur Shock και τους New Model Army, επιβιβάζονται στο Balkan Express (Ride the Train), το τελευταίο τους single που θα περιλαμβάνεται στον δίσκο που ετοιμάζουν κι έρχονται να τα μοιραστούν μαζί μας.

Αποβιβάζονται στη σκηνή με μυστήριους συνδυασμούς από βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με ska, punk, reggae, rap, indie, post-rock και stoner αέρα, και δεν αφήνουν κανέναν στη θέση του!
Ride the train μαζί τους!

=================================================================================

Παραδοσιακά στα 17 χρόνια που πραγματοποιούνται, οι Γιορτές της Γης έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον αυθεντικό βαλκανικό ήχο. Πως θα γινόταν φέτος λοιπόν να μη φουλάρουμε το ρεζερβουάρ του βαλκανιζατέρ μας με μια από τις πιο true brass μπάντες των Βαλκανίων; Οι Kocani Orkestar παίρνουν τις μπαρουτοκαπνισμένες τρομπέτες τους και τους τρελούς χάλκινους ήχους τους και μας υπόσχονται ένα αυθεντικό βαλκανικό πανηγύρι με τη συμμετοχή τους στις Γιορτές της Γης 2018.

Για τους λίγους ανυποψιαστους, πρόκειται για μια από τις καλύτερες και πιο γνωστές μπάντες στο είδος, που πήρε το όνομά της από την πόλη τους στην FYROM, και μετά την εμφάνισή της στην ταινία του Εμίρ Κοστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων» η φήμη τους απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Επικεφαλής της μπάντας ήταν ο τρομπετίστας Ismail Saliev που καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Μετά το θάνατό του το 2008 τον διαδέχθηκε ο γιος του, Bilent Saliev και η μπάντα ανανεώθηκε με νέους μουσικούς.

Η KOCANI Orkestar, που αυτοχαρακτηρίζεται περήφανα ως Gypsy Brass Band, έχει εμφανιστεί σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ ένα τραγούδι τους, το Siki Siki Baba, συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας Borat.

====================================================================

Ξεκινάμε δυναμικά τον κύκλο ανακοινώσεων του προγράμματος των Γιορτών της Γης 2018 με ένα πολύ αγαπημένο μας συγκρότημα. Ένα συγκρότημα που μας ταιριάζει, γι’αυτό και μας έχει συντροφεύσει τόσες φορές!
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ?

Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Θράξ Πανκς, όταν ο Σταυρίδης Γιώργος και ο
Χαρακοπίδης Βαϊτσης αποφάσισαν να “τα πούνε” από το 2008 και μετά παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια, πορείες και σκηνικά μέχρι που σε γιούρτασυνάντησαν τον Πάνο Γκίνη!

Παντού και πουθενά, με μέλι Σταυρίδη, τσίπουρο-μεζέ, και αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους.

Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ότι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και ψήνεται, “καταστρέφουν” οποιαδήποτε εκδήλωση.

Θα είναι κοντά μας στις Γιορτές της Γης 2018 μαζί με την παράνοιά τους, για να μας παρασύρουν στους ξέφρενους ρυθμούς της παραδοσιακής τους ψυχεδέλειας.

=========================================================================

Cretan music from Hell!  Εξ Αγγλίας ορμώμενοι, γεμίζουν τις βαλίτσες τους με λαούτα, τύμπανα και ενισχυτές, και φέρνουν τον κρητικό ηλεκτρισμό τους στα ορεινά βουνά της Βλαστης, στις Γιορτές της Γης 2018!

Οι Balothizer είναι ένα ηλεκτρικό power trio που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 2016 απο τον τραγουδιστή/μπασίστα Παύλο Μαυροματάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Ζιάρκα, ενώ το σχήμα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του drummer Steve Bongo. Αφορμή για τη συνεργασία τους στάθηκε η κοινή τους αγάπη για την κρητική μουσική και η ανάγκη τους να φτιάξουν κάτι διαφορετικό μέσα από αυτήν την μουσική παράδοση.

Έχοντας χρόνια προϋπηρεσίας στην alternative και experimental σκηνή του Λονδίνου, τράβηξαν γρήγορα την προσοχή άλλων καλλιτεχνών και κοινού χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που έπαιζαν την κρητική μουσικη. Το ακροατήριο χαρακτήρισε τον ήχο τους “Cretan-thrash post-Punk” και κάπως έτσι γεννήθηκε η φράση “Cretan Music from Hell”. Τους χαρακτηρίζει o χειμαρρώδης ήχος, ο αντιφασιστικός στίχος και η ωμή σκηνική παρουσία, ενω βασικές επιρροές τους είναι η οικογένεια των Ξυλούρηδων, ο Κώστας Παπαδάκης (Ναύτης) και ο Λεωνίδας Κλάδος από την Κρήτη αλλά και μπάντες όπως οι Ozric Tentacles, Earth και Dead Kennedys.

Θα βρίσκονται ΚΑΙ αυτοί στο καλοκαιρινό ραντεβού μας, στο πιο ορεινό, βαλκανοβουκολικό φεστιβάλ της χρονιάς!

=============================================================================

Ένα συγκρότημα που το όνομα του θα μπορούσε να ειναι περιγραφή του φεστιβάλ μας. Κυρίες και κύριοι, η Βουκολική Διαταραχήστις γιορτές της γης 2018!

Οι διαταραγμένοι βουκόλοι είναι οι: Φίλιππος Φασούλας (κλαρίνο, τραγούδι), Γιωργής Σηφάκης (λαούτο, φωνή), Μπίλλης Γιαννούσης (ηλεκτρικό μπάσο, φωνή) και
Χρήστος Παπάς-Κρεμμύδας (κρουστά) και σας προσκαλούν όλους για χορό και τραγούδι.

Όπως χαρακτηριστικά αυτοσυστήνονται:
Παραδοσιακοδημοτικορεμπέτικη χοροεσπερίδα μέχρι εξαντλήσεως των τραγουδιστικών αποθεμάτων, παιγμένη Ροκ και ενορχηστρωμένη ΒαλκανοΒουκολικά, που ενώνει τις κατά τόπους παραδόσεις, συγκεράζει μελωδίες και ρυθμούς με μια διάθεση για πειραματισμό, διαμορφώνει έντονα ηχητικά τοπία και με επιλεγμένες πιατέλες τραγουδιών, με πλούσια λαογραφική γέμιση, δεν αφήνει καμία και κανέναν νηστικό και ακούνητο και προ(σ)καλεί επίδοξους πρωτοχορευτές να σύρουν τον κύκλο.
Όπως έγραψε και ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, χορός είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών.

Βουκολαστείτε Ελεύθερα λοιπόν! Χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.