31 Μαΐου. Παγκόσμια Αντικαπνιστική ημέρα (της Αναστασίας Καρανίκα)

29 Μαΐου 2018
14:15
Κανένα σχόλιο

Η 31η Μαΐου η ημέρα που έχει εδώ και χρόνια ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Καθορίστηκε για να υπενθυμίζεται συνεχώς, με έντονο και επίσημο τρόπο, ότι το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία του αιώνα μας, η μεγαλύτερη ιατρική συμφορά που πρέπει να κινητοποιήσει την κοινωνία μας. Στα χρόνια που πέρασαν εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο, σαν συνέπεια του καπνίσματος. Και ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι το 2030 ο αριθμός θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια. Αριθμός που ισοδυναμεί με το χαμό των επιβατών ενός πλοίου σαν τον Τιτανικό κάθε 78 λεπτά. Η επιδημία του καπνίσματος πέρασε από διάφορα στάδια. Άρχισε με μια όμορφη, αθώα πράξη. Ήταν το κάπνισμα των πλουσίων στα αναπτυγμένα κράτη. Τα παράδειγμα τους ακολούθησαν οι φτωχοί συμπολίτες μας. Μετά ήρθε η σειρά των πλουσίων στα υπό ανάπτυξη ή και στα τελείως υποανάπτυκτα κράτη. Και τώρα καπνίζουν παντού, όλοι μαζί , άνδρες , γυναίκες, παιδία. Και ο αριθμός αυξάνεται, οι αρρώστιες από το κάπνισμα επιταχύνονται, οι θάνατοι αυξάνονται και οι μόνοι ευχαριστημένοι είναι οι καπνοβιομηχανίες γιατί πολλαπλασιάζονται τα έσοδα τους. Οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούν της συμβουλές και τις προτροπές μας, φροντίζοντας την υγεία του κόσμου. Μπορούν να μεταβάλλουν την ενεργητικότητά τους σε άλλα παράγωγα που δεν βλάπτουν τον κόσμο και δεν επιβαρύνουν με τόσο φοβερές συνέπειες τον καθένα. Τότε όλοι θα τους χειροκροτήσουν. Η Π.Α.Η πρέπει να απολέσει την ημέρα που όλοι σε κάθε χώρα, κάθε πόλη κάθε οικογένεια, θα βροντοφωνάξουν <<όχι τσιγάρο σήμερα – όχι πια κάπνισμα >> για να μπορέσουμε να σωθούμε από την επιδημία που εξαπλώνεται. Το όραμα ας γίνει πεποίθηση κι έτσι από παντού να αρχίσει ο σχεδιασμός πιο αποτελεσματικών δραστών. Κάθε αγώνας είναι δύσκολος, αλλά ο σωστός αγώνας πετυχαίνει.

(Επιλογή από τα σεμινάρια Αγωγή Υγείας)

Αναστασία Καρανίκα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.