Λ. Ιωαννίδης: Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, γίνεται πλέον πραγματικότητα

1 Ιουνίου 2018
09:45

Μετά την εξαγγελία του Αν. Υπουργού κ. Φάμελλου για την αποδοχή της πρότασης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων για την χρηματοδότηση της περιοχής από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών αρχίζει πραγματικά μια νέα εποχή για την περιοχή μας. Θεωρούμε πως μετά από τρία χρόνια, η προσπάθεια μας για να αντιμετωπιστεί τεκμηριωμένα, συγκροτημένα, και σε πνεύμα συνεργασίας, η πρόκληση της μετάβασης της περιφέρειας μας στην επόμενη μέρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πρώτο σταθμό την επίσκεψη στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2015, και επόμενους:
– Την διοργάνωση της ημερίδας για τη μεταλιγνιτική εποχή στο Κοβεντάρειο τον Απρίλιο του 2015,
– Tην εκπόνηση από την άτυπη ομάδα εργασίας του οδικού χάρτη για την μεταλιγνιτική εποχή.
– Την προώθηση του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
– Την ένταξη της περιφέρειας μας στην πρωτοβουλία COAL PLATFORM ως περιφέρεια πιλότος και
– Την υιοθέτηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από το ΥΠΕΝ με την χρηματοδότηση της περιοχής σε έργα και δράσεις για το 2018 ύψους 20εκ. ευρώ.
Όλα αυτά παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των περισσοτέρων, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, στην οποία συμπαραταχθήκαμε πολλοί τοπικοί φορείς και στην πορεία γίναμε ακόμα περισσότεροι.
Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ, το ΤΕΕ, το ΕΚΕΤΑ, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, το WWF Ελλάς, η Οικολογική Κίνηση αλλά και η στήριξη από τα εργατικά σωματεία (ΓΕΝΟΠ, ΓΣΕΕ κ.λ.π.).
Ένα αποτέλεσμα σημαντικό, το οποίο «ανοίγει δρόμους» και για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ότι ο Δήμος Κοζάνης είχε την πρωτοβουλία της όλης προσπάθειας.

Ειδικά για το Ταμείο Μετάβασης για την Δυτ. Μακεδονία θα ήθελα να υπενθυμίσω τα παρακάτω:
1. Η πρόταση του Δ.Ε.Δ. κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 17-12-2015. (1)
2. Επανήλθαμε στις 12-4-2018 με νέα επιστολή προς τον Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. (2)
3. Επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη που εκφράζει την στήριξη της πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων (3)

Η προσπάθεια που έχουμε κάνει αυτά τα τρία χρόνια είναι σημαντική και ήδη έχει διανυθεί μια σημαντική απόσταση, αλλά ο δρόμος και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πιο σύνθετες και δύσκολες. Απαιτείται συντονισμός, συνεργασία και πολύ δουλειά ακόμα.

(1). http://greenagenda.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF…/

(2). http://www.ded.gr/…/epistoli-diktyoy-energeiakon-dimon-pro…/

(3. )https://www.kozanilife.gr/…/epistoli-karipidi-kozani-se-sk…/

19 σχόλια

  • Μπράβο Λευτέρη, το άλλο σημαντικό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια, με τη σεμνότητά σου, κατάφερες να ενώσεις όλους τους αιρετούς της Δ. Μακεδονίας, κάτι που είναι πρωτοφανές!

  • Εσείς οι Κοζανίτες θα έπρεπε να χαίρεστε που έχετε έναν νέο δήμαρχο με όραμα. Προφανώς και δεν είναι τέλειος, προφανώς τον περιορίζει η φύση της ίδιας της Αυτοδιοίκησης αλλα κοιτάει μπροστά. Αντ’αυτού εσείς κάθεστε και ασχολείστε με θέσεις πάρκιγκ και γκρινιάζετε με την αποκέντρωση των υπηρεσιών του δήμου.

  • ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ,ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ!
    Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
    ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ, ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ!
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ.
    ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΛΟΜΠΙΝΓΚ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤ’ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΣΩ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ.

    • Το να βάζεις κομματικές ταμπέλες στην αυτοδιοίκηση είναι σύνδρομο των παλαιότερων χρόνων που ήσουν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία αλλιώς σε έτρωγε η μαρμάγκα. Ποτέ δεν δήλωσε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και αυτό φαίνεται πως δεν αντέχεται

      • ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
        ΣΥΡΙΖΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

        Ο ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ
        ΣΥΡΙΖΑ

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.

  • Κοιμάστε στο δρόμο και πληρώνετε ξενοδοχείο, κάποτε υπήρχε ο τοπικός πόρος για τον ίδιο λόγο. Ότι είδατε να γίνεται τόσα χρόνια αλλά τόσα θα γίνουν και τώρα.

  • Έχοντας 99% στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα σου και λαμβάνοντας επιχορήγηση απο το ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική σου καμπάνια δεν σε κάνει ΣΥΡΙΖΑ.Μην τρελαθούμε τώρα.

  • Είναι εντελώς ανόητο να προσπαθεί κανείς επί χρόνια να καταστρέψει την περιοχή του κι έπειτα να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι του υπόσχονται λεφτά για να το κάνει πράξη.

  • Μπράβο Δήμαρχε!! Θυμίζει κάτι από επιδοτήσεις για την καταστροφή φρούτων της δεκαετίας του 80. Όσο δεν.μαθαίνουμε από τα λάθη μας, είμαστε καταδικασμενοι.

  • Δηλαδή αυτό είναι το Ταμείο δίκαιης μετάβασης ; 20 εκ€;;;; Που θα σας τα δώσει ο Φάμελλος τελικά; Αστεία πράγματα… Για ένα ποσό όσο το μισό κόστος του πανεπιστημίου πηγαινοέρχονταν 50 νοματαίοι στο Στρασβούργο;;;; Τα μισά τα ξοδέψατε ήδη στα πανε έλα και τα ξενοδοχεία … άντε ασχολθείτε με τίποτε σοβαρό

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.