Σε “πόκερ” για μεγάλους παίκτες εξελίσσεται η μάχη των λιγνιτών – Οι Κινέζοι, οι πολύφερνες νύφες και τα ΑΔΙ

6 Ιουλίου 2018
06:15
Κανένα σχόλιο

Κομβικός ο ρόλος της βιομηχανίας, καθώς η υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος με μεγάλους καταναλωτές διασφαλίζει την βιωσιμότητα των μονάδων

Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που θα εγκρίνει του όρους αλλά και τις διαδικασίες συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στη δεύτερη, ουσιαστική φάση του διαγωνισμού για την πώληση των δυο λιγνιτικών «πακέτων» Φλώρινας και Μεγαλόπολης, αποτελεί το έναυσμα μιας νέας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η διακήρυξη θα δώσει την δυνατότητα στον  ενδιαφερόμενο να πάρει και τα δύο συγκροτήματ ατων λιγνιτικών αν το αποφασίσει. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο καθώς οι Κινέζοι με το μέγεθος που έχουν μπορούν να δημιουργήσουν μπιντάρισμα που θα φέρει προ διλημμάτων τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες.

Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι επενδυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κόστος των ρύπων που επιβαρύνει τις λιγνιτικές μονάδες και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα που θα τις καταστήσουν περισσότερο ελκυστικές.

 

Ο όμιλος Κοπελούζου με τους Κινέζους οριοθετεί σαν σίγουρος μπίντερ τον διαγωνισμό

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή (5/7) αναφορά του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, που σε συνεργασία με τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό China Energy, θα διεκδικήσει δυναμικά τις μονάδες τόσο της Μεγαλόπολης όσο και της Φλώρινας.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοπελούζος στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συνεργασίας με την China Energy, το κόστος του CO2 είναι μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος και θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις στους όρους του διαγωνισμού.
Πρόσθεσε πάντως τον κομβικό ρόλο της βιομηχανίας στην όλη υπόθεση, καθώς η υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες με μεγάλους καταναλωτές, μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα τους.
Πάντως στο ερώτημα εάν θα προχωρήσει σε σύμπραξη και με κάποιον βιομηχανικό καταναλωτή όπως η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ που επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό, ο κ. Κοπελούζος μάλλον απέρριψε την προοπτική. Η πανηγυρική όμως υπογραφή συμφωνίας παρουσίας 5 υπουργών της κυβέρνησης με τους Κινέζους δίνει το μήνυμα ότι η κοινοπραξία Ομίλου Κοπελούζου και China Energy θα υποβάλλει οπωσδήποτε προσφορά δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα για τους υπόλοιπους.
Υπογράμμισε ότι η China Energy διαθέτει τεράστια κεφαλαιακή βάση, άφησε να εννοηθεί ότι το κοινοπρακτικό σχήμα Beijing Guohua με την Damco, θα παραμένει ως έχει, αλλά και ότι γίνονται συζητήσεις για σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης ενέργειας στη βιομηχανία.

 

Διαπραγνματεύσεις μέχρι το τέλος της διαδικασίας – Μυτιληναίος και ΕλβαλΧαλκόρ οι έχοντες πλεονέκτημα

Η δίοικηση της ΔΕΗ πάντως ενθαρρύνει την δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ των 6 υποψηφίων για αποτελεσματικότερα σχήματα. Ανάμεσα στις στρατηγικές που θα επιλεγούν, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι κοινοπραξιών θα είναι η στάση αναμονής, που θα αφήσει περιθώρια για συμμαχίες στην τελική φάση. Οι δύο βιομηχανικοί όμιλοι πάντως, δηλαδή ο Μυτιληναίος με το Αλουμίνιο και η ΕλβάλΧαλκορ συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα κάτι που θα τους αφήσει περιθώρια για αποφάσεις μέχρι το τέλος. Στην κατεύθυνση αυτή παράγοντας της αγοράς με στενή σχέση με το κυβερνητικό επιτελείο και τις Βρυξέλλες χαρακτήριζε πολύφερνες νύφες Μυτιληναίο και ΕλβάλΧαλκόρ.

Εκρπόσωπος της ΕλβαλΧαλκόρ ερωτηθείς για το αν έχει συζητήσει με την ΓΕΚ Τέρνα δεν το επιβεβαίωσε αλλά από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι γενικώς γίνονται συζητήσεις.Οι διαπραγματέυσεις όμως θα συνεχισθούν καθώς τα δεδομένα που θα αποκαλυφθούν θα δώσουν την πλήρη εικόνα στους παίκτες. Έτσι το δίμηνο που αρχίζει από τη Δευτέρα (9/7) με το άνοιγμα του data room και θα οδηγήσει στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς στη διάρκεια του θα γίνουν οι συζητήσεις μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για τη δημιουργία των τελικών επενδυτικών σχημάτων.
Παράλληλα, θα εξελιχθούν και οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ όσον αφορά τα κίνητρα που θα συνοδεύσουν τις πωλούμενες μονάδες, ώστε να καταστούν ελκυστικές για τους επενδυτές, αλλά και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα για τη ΔΕΗ.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που για μια ακόμη φορά θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκρίνει την λίστα των επενδυτών που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι σε αυτή τη λίστα θα συμπεριληφθούν και οι έξι συμμετέχοντες στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή η Beijing Guohua με την Damco του ομίλου Κοπελούζου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, η Μυτιληναίος και οι τσεχικές EPH και INDOVERSE.
Οι έξι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν από τη Δευτέρα να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του data room.
Παράλληλα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει του όρους της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι οποίοι θα στοχεύουν στη δημιουργία κοινοπραξιών που θα διεκδικήσουν τα πωλούμενα λιγνιτικά «πακέτα».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τόσο το πακέτο της Μεγαλόπολης όσο και της Φλώρινας, ενώ στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους υποψήφιους επενδυτές που θα αντισταθμίζει το αυξανόμενο κόστος των ρύπων και την «εχθρική» πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή ρεύματος από άνθρακα.

 ΑΔΙ το χαρτί που θέλει να εξασφαλίσει η ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης όλο το τελευταίο διάστημα μιλάει για την ανάγκη να υιοθετηθούν τα ΑΔΙ του λιγνίτη, ως αντιστάθμισμα για το αυξημένο κόστος των ρύπων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που για να εφαρμοστεί θα πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνησης και να εγκριθεί από την Κομισιόν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σχετική κίνηση ούτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά ούτε και από τη ΡΑΕ, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η έγκριση του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί χρονικά με το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.
Στον προβληματισμό αυτό ο κ. Παναγιωτάκης ανταπαντά ότι θα επιδιώξει κάποια δήλωση διαβεβαίωσης, ότι στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος θα συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες, κάτι όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν ότι αυτού του είδους οι Μηχανισμοί πρέπει να είναι «ουδέτεροι» ως προς την τεχνολογία.
Είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να υπάρξει αρχική τιμολόγηση των μονάδων χωρίς ΑΔΙ και στην συνέχεια με ΑΔΙ.Πάντως παράγοντας γνώστης του αντικείμενου και φίλα προσκείμενος στο κυβερνητικό στρατόπδεο έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο διαγωνισμός όπως ξεκινά δεν βγαίνει με τεχνικοοικονομικά κριτήρια.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.