Δύο σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΚ 5,76 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

9 Ιουλίου 2018
08:57

Δύο σημαντικά έργα της Δημοτικής Επιχείρησης ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τα έργα:

  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΧΑΡΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, προϋπολογισμού 1.620.192,08 € (πλέον ΦΠΑ), και

  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Τ.Κ. ΔΡΕΠΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, προϋπολογισμού 4.140.039,16 € (πλέον ΦΠΑ).

Το πρώτο έργο, θα εκτελεστεί, σύμφωνα με τη μελέτη, στις περιοχές της Τ.Κ. Νέας Χαραυγής και της πόλης της Κοζάνης και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή:

  • νέου εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκους 2.005 μ. από την βορειοανατολική προς τη νότια περιοχή της πόλης της Κοζάνης,

  • εξωτερικού δικτύου από το νέο, προς κατασκευή, αντλιοστάσιο ανύψωσης λυμάτων της Ν. Χαραυγής μέχρι τον υφιστάμενο αγωγό ακαθάρτων, καθώς και από το νέο προς κατασκευή αντλιοστάσιο της περιοχής «Κασλά», μέχρι τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της πόλης της Κοζάνης μήκους 3.348 μ.

Το συνολικό δίκτυο αποχέτευσης που θα κατασκευαστεί θα είναι μήκους 5.353 μ. με όλα τα απαραίτητα φρεάτια, καθώς και δύο αντλιοστάσια ανύψωσης λυμάτων, ένα στο νότιο άκρο του οικισμού Ν. Χαραυγής και ένα στην περιοχή «Κασλάς».

Το έργο αυτό αυξάνει το ποσοστό πληθυσμού που θα έχει πρόσβαση σε βελτιωμένα δίκτυα αποχέτευσης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τον πληθυσμό του οικισμού Ν. Χαραυγής, τα λύματα του οποίου πλέον θα οδηγούνται και θα επεξεργάζονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Κοζάνης (Βιολογικός Καθαρισμός).

Το δεύτερο έργο έχει ως αντικείμενο του, σύμφωνα με τη μελέτη, την κατασκευή στην Τ.Κ. Δρεπάνου:

  • νέου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκους 18.444 μ., και

  • νέου εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, από το νέο, προς κατασκευή, αντλιοστάσιο ανύψωσης λυμάτων Δρεπάνου προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ΒΙΠΕ Κοίλων Κοζάνης (Βιολογικός Καθαρισμός) μήκους 4.409 μ.

Το συνολικό δίκτυο αποχέτευσης θα έχει μήκος 22.853,00 μ., θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα φρεάτια από οπλισμένο σκυρόδεμα στις προβλεπόμενες από τη μελέτη θέσεις καθώς και ένα αντλιοστάσιο ανύψωσης λυμάτων στο βόρειο άκρο του οικισμού Δρεπάνου.

Κι αυτό το έργο αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει πρόσβαση σε νέα βελτιωμένα σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης, τα οποία θα συλλέγουν τα αστικά λύματα του οικισμού Δρεπάνου και θα τα οδηγούν προς επεξεργασία στην Ε.Ε.Λ. ΒΙΠΕ Κοίλων Κοζάνης.

Οι εργασίες κατασκευής των δύο αυτών έργων αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2018 και να ολοκληρωθούν πλήρως σε δύο χρόνια.

Σχολιάζοντας την ένταξη των παραπάνω έργων στο ΕΣΠΑ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ κ. Αχιλλέας Δημητριάδης έκανε την εξής δήλωση: «Η υλοποίηση των έργων αυτών θα λύσει σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων της Νέας Χαραυγής και του Δρεπάνου, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης της Κοζάνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι έργα που σχεδίασε και ετοίμασε η ΔΕΥΑΚ, τα οποία κατά την αξιολόγηση τους για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, και εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει η Επιχείρηση να εκσυγχρονίζει και να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές όλου του Δήμου, αξιοποιώντας πλήρως ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς και τους δικούς της πόρους».

Από τη ΔΕΥΑΚ

4 σχόλια

  • Πάλι λεφτά της ΕΕ; Κρίμα έπρεπε να βγούμε στη δραχμή του Βαρουφάκη το ’15 για να βάλουν μυαλό οι συμπολίτες μας δραχμιστές.

  • Και αφού τα έργα της ΔΕΥΑΚ γίνονται με λεφτά της ΕΕ και όχι ιδίους πόρους γιατί δεν αφαιρείται το 80% επί της αξίας του νερού. Βασικό σας επιχείρημα ήταν επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ.

  • Τα 2 έργα έχουν θετική αξιολόγηση, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.Η διαδικασία της αξιολόγησης προχωρά,μετά εντάσσονται τα έργα εφόσον πληρούν τα κριτήρια.Προς τι λοιπόν τόση βιασύνη από την ΔΕΥΑ-ΚΟΖΑΝΗΣ????

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.