Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας

10 Ιουλίου 2018
11:27

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Κατάργηση του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)-Αποκατάσταση συντάξεων χηρείας

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι ρυθμίσεις του νόμου 4387/16 με το άρθρο 12 επέφεραν σημαντικές ανατροπές στις συντάξεις θανάτου οδηγώντας σε μεγάλα αδιέξοδα ιδιαίτερα χήρες κάτω των 55 ετών που δικαιούνται αυτής της μειωμένης σύνταξης μόνο για 3 χρόνια. Για όσες δε είναι κάτω των 52 ετών η σύνταξη χηρείας δεν επανέρχεται ούτε μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Η μείωση της σύνταξης στο 50% από το 70% που ήταν πριν, η περαιτέρω μείωση που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό και κυρίως τα ηλικιακά όρια που τίθενται στο εν λόγω άρθρο έχει οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση της ζωής των επιζώντων συζύγων και των τέκνων τους. Για την αντιμετώπιση του πιο πάνω σημαντικού ζητήματος, κατατίθεται η παρακάτω τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»

1. Καταργείται το άρθρου 12 του Ν. 43872016. που αφορά τις συντάξεις χηρείας αλλά και στο σύνολο του.

2. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου ο οποίος έχει 1500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ασφάλισης μέσα στην 5ετία πριν από το θάνατο, δικαιούνται σύνταξη τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του:

Α. Ο επιζών σύζυγος

Ο επιζών σύζυγος δικαιούται τη σύνταξη χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό ως προς τα όρια ηλικίας και ως προς τον χρόνο που διανύθηκε από τον τέλεση του γάμου μέχρι τον θάνατο του θανόντα συζύγου.

Ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη ανεξάρτητα αν εργάζεται ή αν λαμβάνει και άλλη σύνταξη και μέχρι τη λήξη του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος (όπως ενδεικτικά με θάνατο ή νέο γάμο)

Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιημένα, τα αναγνωρισθέντα, τας υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά.

Τα τέκνα δικαιούνται τη σύνταξη μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και αν σπουδάζουν μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Τα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα δικαιούνται τη σύνταξη ανεξάρτητα αν η ανικανότητα επήλθε πριν ή μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου παραπάνω ορίου ηλικίας τους, καθώς επίσης και ανεξάρτητα από το αν η ανικανότητα επήλθε πριν ή μετά τον θάνατο του γονέα.

Τα ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης του θανόντα γονέα.

Το ποσό της σύνταξης των ανωτέρω δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή που είχε δικαιωθεί ο θανών σύζυγος και προσδιορίζεται σε ποσοστό 70% αυτής αν πρόκειται για ένα δικαιούχο πρόσωπο, προσαυξανόμενο αν δικαιούχα είναι και άλλα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό της κατά μεταβίβαση σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντα

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2018

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παφίλης Αθανάσιος

Κανέλλη Λιάνα

3 σχόλια

  • Δεν χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους, θα τα λύσει το ΚΚΕ όλα, με τις παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο. Πληθώρα κατατεθιμενων νομοσχεδίων και τροπολογιών απ’ το κόμμα του λαού. Viva el parlamentarismo

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.