kozan.gr: Tα μέλη της βιβλιοφιλικής ομάδας «βιβλίων ορίζοντες», μας συστήνουν τον Βασίλη Μακαρίου, από τα Κομνηνά Εορδαίας και το πρώτο βιβλίο του «Οι χαμένοι Θεοί» (Γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή)

10 Ιουλίου 2018
17:44
Κανένα σχόλιο

Σήμερα θα ήθελα να σας συστήσω τον Βασίλη Μακαρίου, ένα δικό μας παιδί, από την Πτολεμαΐδα, που κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να εκδώσει το πρώτο βιβλίο του «Οι χαμένοι Θεοί», μυθιστόρημα το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.

Ο ίδιος μας συστήνεται…


«Γεννήθηκα στα Κομνηνά Εορδαίας. Η μητέρα μου από τους Πύργους. Δημοτικό πήγα στα Κομνηνά. Μετά μετακομίσαμε Πτολεμαιδα .

2ο Γυμνάστιο. 2ο Γενικό λυκειο.

Εως το ΄93 που άνοιξα τα φτερά μου και έφυγα.

Απο το 2003 ζω Θεσσαλονίκη αλλά δεν εχω σταματήσει στιγμή να πηγαινοέρχομαι καθώς οι δικοί μου και ότι αγαπώ είναι εδώ στον τόπο που με γέννησε.»

Ο Μακαρίου Ι. Βασίλειος είναι γεννημένος το 1976 στην Πτολεμαΐδα,

κάτοικος, πλέον στη Θεσσαλονίκης, με κύρια ενασχόλησή του τη

διαφήμιση και επικοινωνία. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας “Τρισδιάστατα Εμπορικά Κέντρα Ελλάδος” (www.hellenicshoppingcenters.gr). 

Σπουδές του η σκέψη, που συνεχίζει έως και σήμερα να αναπτύσσει και χόμπι του τα ταξίδια σε άγνωστους και χαμένους προορισμούς.


Η άποψη μου για το βιβλίο

Το βιβλίο “Οι Χαμένοι θεοί” του Βασίλη Μακαρίου, είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για

μένα. Συνήθως δεν διαβάζω τετοιου είδους βιβλία και ομολογώ πως στην αρχή το

φοβήθηκα. Είχα άδικο !! Με κέρδισε και με κράτησε μέσα στις σελίδες του σχεδόν αμέσως. Ένιωσα ταξιδευτής σε μια άλλη εποχή, διψούσα και ήθελα να μάθω κι άλλα

γοητευμένη από την αφήγηση του Βασίλη Μακαρίου. 


Είναι ένα βιβλίο προσωπικής αναζήτησης. Σε θέλει και σε απαιτεί από την αρχή που το ξεκινάς, στην ουσία όμως έχει καταφέρει να σε κάνει, να το διαβάζεις ξέπνοα, χωρίς καν να το καταλάβεις.
Η γραφή του δεν σε κουράζει καθόλου και σε παρασύρει, η μαγική και ιδιαίτερη πένα του

συγγραφέα, με τον λυρισμό της.
13 φοιτητές ξεκινούν να ερευνήσουν τον μύθο του κενταύρου Φόλου. Ένα ταξιδι στην φαντασία ξεκινά και σε αποπλανεί αμέσως, η περιγραφική δεινότητα του συγγραφέα. Είσαι μέσα στο βιβλίο και ζεις με τους υπόλοιπους φοιτητές, το πάθος και την ένταση αυτής της εξερεύνησης. Είσαι ο 14 αυτής της αποστολής και ξεκινάς μαζί τους, μια αναζήτηση της ελπίδας, από το παρελθόν στο σήμερα.


Ποιητικος ο λόγος του συγγραφέα, τον έχει δέσει άψογα με την εποχής μας. Στρωτός πεζός λόγος, που κάνει το βιβλίο αυτό, ευκολοδιάβαστο και ευκολονόητο. Υπέροχη η λογοτεχνική γλώσσα του κειμένου, σε άψογα ελληνικά, χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία την γλώσσας μας, που καθηλώνουν τον φανατικό λάτρη της και τον αφήνουν να απολαύσει το κείμενο.
Το βιβλίο έχει ακόμα ένα ιδιαίτερο γνώρισμα, είναι όλο ένα κεφάλαιο. Όμως είναι η συγγραφική μαεστρία του Βασίλη Μακαρίου, που το κάνουν να μην σε ενοχλεί και να μην

κουράζει, σε κανένα σημείο.
Ιδιαίτερο και πρωτότυπο επίσης, είναι και το θέμα της ιστορίας. Ιδιαίτερο και με διαφορετική ανάγνωση, κάθε φορά που το ξεκινάς και για κάθε αναγνώστη του.Τα μηνύματα που σου περναει και οι αλήθειες που σου αποκαλύπτει σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το τι είναι αληθινο από όσα ξέρουμε και τι όχι.
Από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, καποιοι προσπαθουν να καθηλώσουν, να αποπροσανατολίσουν τα πλήθη, να κατευθύνουν και να επηρεάσουν γνώμες, σκέψεις, συναισθήματα, θέλω και πιστεύω. Πόσο δυνατοί ειμαστε, να το πολεμήσουμε αυτό; Πόσο έτοιμοι να το αντέξουμε; Πόσο θετικοί στο να το προσπαθήσουμε; Πόσο φοβισμένοι στο να μην αλλάξουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, το βόλεμα και τον κόσμο που εχουμε πιστέψει πως υπαρχει, γιατι κάποιοι μας τον παρουσίασαν, πολύ κοντά σε αυτό που μας βολεύει ή τους βολεύει..??
Πόσο έτοιμοι να ανακαλύψουμε εμείς, πως το μοναδικό αληθινό κομμάτι μιας ιστορίας είναι εκείνο που διαλέγει ο καθένας μας να πιστέψει. Πως κάθε μύθος κρύβει πάντα από πίσω του την πρώτη αλήθεια που ακούμε, πριν την απαρνηθούμε και την απορρίψουμε ως..παραμύθι.
Τα μυθολογικά στοιχεία έντονα και πραγματικά τα απολαμβάνεις σε κάθε τους λέξη. Τα αποτυπώνεις αμέσως, θαυμάζεις την έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας και εκστασιάζεσαι, με το καθετί καινούριο που μαθαίνεις. Οι περιγραφές και οι εσωτερικοί μονόλογοι, ένα ακόμα από τα δυνατα στοιχειά του βιβλίου, είναι με τόσο αρμονικό τρόπο δεμένοι στην αφήγηση, που δεν αντικαθιστούν τη δράση σε καμιά περίπτωση, κάτι που πιθανόν, θα έκανε τον αναγνώστη να χάσει το ενδιαφέρον του και να νιώσει ανία.
Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, που η κάθε τους εξέλιξη σου ξυπνά ανανεωμένο το ενδιαφέρον και σε κάνει να αγωνιάς, για την συνέχεια. Το αναπάντεχο της κάθε στιγμής σου γεννά συνέχεια, νέα ερωτήματα και σκέψεις και συνεχίζεις να διαβάζεις ακάθεκτα, για να πάρεις τις απαντήσεις, που τόσο λαχτάρας.

Καταιγιστική δράση, χαρακτήρες του σήμερα και διάλογοι, που σου μεταφέρουν εικόνες αληθινής και όχι εικονικής πραγματικότητας. Πιο δυνατοί ακόμα και από τους διάλογους του βιβλίου, όπως σας αναφέρω και πιο πάνω, είναι οι  μονόλογοι του “ανωνύμου”(και κρατήστε το αυτό…) κεντρικού ήρωα. Μονόλογοι που σου μένουν και σε βάζουν σε νέα μονοπάτια σκέψης, ανάμεσα στο αληθινο και στην πλάνη, στο λογικό και στο παράλογο, στο εικονικό και την φαντασία, στο είναι και στο

φαίνονται να είναι, στο μύθο ή την πραγματικότητα..

Και εδώ θα σας ξαναμιλήσω για τον ανώνυμο κεντρικό ήρωα. Δεν ξέρουμε το όνομα του. Κα-τα-πλη-κτι-κό !! Ξέρετε γιατι..?? Γιατί είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα να γράφει για έναν ήρωα και να μην τον αποκαλεί κάπως. Απαιτεί μεγάλη συγγραφική ευελιξία ο τρόπος που ο Βασίλης Μακαρίου το αποφεύγει και μεγάλη εμπειρία επίσης. Και εδώ εχουμε να κανουμε με έναν νέο συγγραφέα και αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο. Όμως συμβαίνει και κάτι ακόμα…Νέος κύκλος ερωτημάτων!! Ένα έξυπνο τρικ του συγγραφέα να σε κρατήσει κι άλλο…

Για μένα δεν έχει όνομα γιατι αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο , τον κάθε άνθρωπο που θεωρητικά ψάχνει για τις δικές του αλήθειες. Το δικό του νόημα της ζωής και της αγάπης, πέρα από τα συνήθη πρότυπα. Μπορεί αυτός ο ήρωας λοιπόν, να χει ένα πολύ κοινό όνομα, το δικό σας ή κάποιου γνωστού σας, δεν το ξέρω, μένει να το ανακαλύψουμε. Ποιος είναι..?? Και αν όχι σε αυτό, στο επόμενο βιβλίο της τριλογίας του Βασίλη Μακαρίου, που ήδη με έχει κάνει να το περιμενω ανυπόμονα, για να δώσω όνομα στον δικό μου ήρωα και απαντήσεις σε ότι έμεινε μισό..ή μήπως είναι ένα ακόμα τέχνασμα, για να σε κάνει ο συγγραφέας να σκεφτεσαι και να αναρωτιέσαι και μετά, αφού κλείσεις το βιβλίο και γι αυτό, και για πολλά άλλα.. .

Τέλος θέλω να αναφερθώ στην αγάπη του συγγραφέα για τον ελληνικό πολιτισμό και παιδεία, που είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο, όπως και η υπερηφάνεια του. που είναι Έλληνας !! Είναι τόσο έντονα αυτά τα συναισθήματα, που είναι άμεσα μεταδοτικά και εντελώς συγκινητικά, τους λόγους όλοι τους φαντάζεστε.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι Χαμένοι Θεοί (μυθ-ιστόρημα)


Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Αθήνα, την πρωτεύουσα μιας χώρας σε παρακμή. Μιας χώρας που άλλοτε άκμασε χάριν της λατρείας των ιδεών και της ελεύθερης σκέψης. Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν τόσο παράλογα φυσιολογικά, οι πρωταγωνιστές μας θα κληθούν να ερευνήσουν την πηγή της φυσιολογικότητας του είδους μας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, η ζωή ανακατευθύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, κι ο χρόνος, ως μεταφορέας φωτός, αποστέλλει με την ακτίνα του τις πληροφορίες εκείνες που θα αποκαλύψουν ένα καλά κρυμμένο κι αιώνιο μυστικό. Ο δρόμος των πληροφοριών παραπλανά συνεχώς τις αισθήσεις, Η στιγμή της αποκάλυψης πλησιάζει. Μένει η σκέψη να μειώσει ταχύτητα, επιτρέποντας στο φως να την πλησιάσει, ώστε να αποκωδικοποιήσει σωστά τις πληροφορίες.

Θα καταφέρουν, τελικά, οι πρωταγωνιστές να παραμείνουν ανεπηρέαστα προσκολλημένοι στη δική τους έρευνα, στη δική τους Φολόη ή μήπως θα καταφέρει ο Ασπροντυμένος να κρατήσει ενεργό το πέπλο απόκρυψης της ιστορίας; Οι δαίμονες των αμφιβολιών χτυπούν ανελέητα τον νεαρό αρχαιολόγο. Δαίμονες που τείνουν να πάρουν σάρκα και οστά, εάν ο ίδιος δεν κερδίσει τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματά του.
Θα γίνουν οι δικαιολογίες τα επιχειρήματα της ανικανότητας ή μήπως η σοφία της δικής του Ιφιγένειας θα του χαράξει πάνω στον έναστρο ουρανό της Ελλάδας δρόμο φωτεινό προς τα αινίγματα του σύμπαντος;

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗΚΟΥΓΙΩΝΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.