Αυτοδιοίκηση και Κλεισθένης 1 (του Κων/νου Ι. Καναβού)

16 Ιουλίου 2018
20:41

Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα νέο status και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Εκτός του πολυσυζητημένου θέματος της απλής αναλογικής, που η κυβέρνηση θεωρεί πλεονέκτημα, μιας και η συμμετοχική Δημοκρατία προκρίνεται κατά τον τρόπο αυτό, τίθενται κι άλλα ζητήματα που είναι αμφίβολο αν θα ενεργήσουν αποτελεσματικά, τόσο στη λειτουργία όσο και στον προορισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ας θυμίσω εδώ, ότι αυτό το σύστημα υπήρξε και κατά το παρελθόν στη χώρα μας, δημιουργώντας τραγελαφικές καταστάσεις, μέχρι που η χούντα το κατήργησε.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ασφυκτική έως τραγική, με απροσδιόριστο μέλλον, άσχετα αν κάποιοι βγάζουν μία αισιοδοξία για δικούς τους λόγους και σκοπούς. Η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε μία αποτελεσματικότητα σε όλες της δομές και λειτουργίες της.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας τεράστιος μηχανισμός που άπτεται των πάντων, καθώς και τον όσων απασχολούν μία κοινωνία στην καθημερινότητά της. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα γρανάζια της οικονομίας, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του Σ.Ε.Σ. ( Νέο ΕΣΠΑ) όπως και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων περνά μέσα από τις δομές της. Άρα λοιπόν η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του εγχειρήματος. Και αποτελεσματικότητα σημαίνει απλοποίηση διαδικασιών, πάταξη της γραφειοκρατίας και η πρόβλεψη κινήτρων ώστε να εισέλθουν στην διοίκηση της αυτοδιοίκησης ικανά και αποτελεσματικά στελέχη.

Η αποκέντρωση που πάντα ήταν το ζητούμενο για την χώρα, ούτε τώρα θεσπίζεται ουσιαστικά, καταδικάζοντας για μία ακόμη φορά την αυτοδιοίκηση στην ετεροδιοίκησή της. Μάλλον ο σκοπός του νομοσχεδίου και ο αιφνιδιασμός της προκήρυξης προγενέστερης ημερομηνίας εκλογών αλλού στόχευε και όχι στα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να αναφερθώ σε εκείνα τα άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν την εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων, διατάξεις που θα βρουν εφαρμογή στον Δήμο Γρεβενών, μιας και έχει την ιδιαιτερότητα ο συγκεκριμένος δήμος να έχει επτά κοινότητες (και οι οποίες δεν ανήκαν σε πρώην Καποδιστριακό Δήμο) οι οποίες θα προηγούνται της εκπροσώπησης στο δημοτικό συμβούλιο, καταστρατηγώντας την βούληση της κοινωνίας η οποία εκφράζεται με την σταυροδοσία στους πιο ικανούς υποψήφιους. Συγκεκριμένα, με το νέο εκλογικό σύστημα, ένας υποψήφιος μιας κοινότητας που θα έχει λάβει για παράδειγμα 70 ψήφους θα παίρνει την θέση κάποιου που έχει λάβει 800. (Βάρβαρη καταστρατήγηση της αρχής της Δημοκρατίας.)

Ας μην επικαλούμεθα την Ευρώπη που υιοθέτησε στην πλειοψηφία της την απλή αναλογική, ως μορφή εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση, διότι η Ευρώπη έδωσε και όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό ρόλο.

Δεν κρύβω τέλος το φόβο μου για το γεγονός πως χάνεται άλλη μία σημαντική ευκαιρία, κατά την οποία η αποκέντρωση κάποια στιγμή στη χώρα θα γινόταν πράξη, σηματοδοτώντας και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.

Κων/νος Ι. Καναβός

Περιφερειακός σύμβουλος.

6 σχόλια

  • Συγκροτημένη πολιτική σκέψη. Η αυτοδιοίκηση στα Γρεβενά έχει ανθρώπους που μπορούν. Τράβα ρε παιδί μου στον Δήμο Γρεβενών να έχετε Δήμαρχο που να γνωρίζει και να μπορεί!

  • ΚΑΝΑΒΕ ΑΜΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ.ΦΥΓΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

  • Από τα ελάχιστα στελέχη με μοιαλό και πολιτική κουλτούρα της σημερινής περιφερειακής αρχής. Με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση (πρώην αντιδήμαρχος). Δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε από τον Καρυπίδη, δυστυχώς.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.