Δεκαπενταύγουστος 2018. Οδοιπορικό Αρχιερατικών Παρακλήσεων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Στάση Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη). (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

11 Αυγούστου 2018
19:12

Οδοιπορικό Αρχιερατικών Παρακλήσεων πραγματοποιεί και κατά τη φετινή περίοδο, Δεκαπενταύγουστος 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Το οδοιπορικό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου ξεκίνησε την 1η Αυγ. 2018 με αρχιερατική Παράκληση στο Βοσκοχώρι, έκανε στάση (μια από τις πολλές) στον Ι. Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής – Σκούλιαρης – (8-8-2018) με αρχιερατική Παράκληση, Αρτοκλασία και θείο κήρυγμα και θα ολοκληρωθεί πανηγυρικά στο Βελβεντό (14 και 15-8-2018) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με Αρχιερατικό Εσπερινό, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της ι. εικόνας της Παναγίας.

Ως στάση τελικής κατάληξης του οδοιπορικού Δεκαπενταύγουστος 2018, μπορεί να θεωρηθεί η γιορτή της απόδοσης της Κοιμήσεως (εννιάμερα της Παναγίας) στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Το απόγευμα της 8ης Αυγ. 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος ανέβηκε στο ορεινό χωριό των Πιερίων ορέων Αγία Κυριακή-Σκούλιαρη, (ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια των Πιερίων με θέα τη λίμνη Αλιάκμονα Πολυφύτου και τον καταπράσινο κάμπο γύρω από αυτήν), για να τελέσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου την – κατά τη σειρά – Μικρή Παράκληση στην Παναγία με την Αρτοκλασία, που ετοίμασε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για το γεγονός, για όλους τους πιστούς και να κηρύξει το λόγο του Θεού στο εκκλησίασμα, που προσήλθε γιορτινά στην Παράκληση και στην έλευση του Μητροπολίτη.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο υποδέχτηκαν, ο αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Κυριακής και πολλοί πιστοί που μένουν το καλοκαίρι στη Σκούλιαρη ως παραθεριστές, άλλοι που ήρθαν από τη Γερμανία για καλοκαιρινές διακοπές, άλλοι που ανέβηκαν από το Βελβεντό, ή που ήρθαν από την Κοζάνη και από τη Βέροια.

Ο Σεβ. τέλεσε την Παράκληση και την Αρτοκλασία (διάβασε ο ίδιος τα ονόματα ‘’υπέρ υγείας και σωτηρίας’’) και κήρυξε το θείο λόγο, συμβούλεψε και νουθέτησε τους πιστούς στα ζωτικής φύσεως θέματα που ανακύπτουν από τη θέση μας μέσα στην Εκκλησία, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας, αλλά και για την προσωπική μας ευθύνη απέναντι σε όλα αυτά.

Ο Σεβ. κ. Παύλος έδωσε θάρρος και ελπίδα στους πιστούς. ‘’Παρ’ όλο που’’, όπως είπε, ‘’η πατρίδα μας αποχριστιανοποιείται, που πωλήσαμε τη Μακεδονία, να έχετε πίστη στο Θεό, να αγαπάτε τον συνάνθρωπό μας και την πατρίδα’’. Μνημόνευσε από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη τη φράση: ‘’η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά’’ και επανέλαβε τη διακήρυξη των επαναστατών του 1821 που αγωνίστηκαν: ‘’Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’. Τελειώνοντας το λόγο του ο Σεβ. ευχήθηκε σε όλους προσφυγή σωτηρίας κάτω από τη σκέπη της Παναγίας και καλή πανήγυρη.

Στο αναλόγιο έψαλαν καλλίφωνα, ο Βασίλης Ποτουριάδης από το Βαθύλακκο και ο Βασίλης Καρανώτας ψάλτης στην Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης και στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή το χωρίον, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα. (Εξαποστειλάριον).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

11-8-2018

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.