Πλήθος κόσμου στο 35o ετήσιο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στη Ν.Ι. (Bίντεο & Φωτογραφίες)

23 Αυγούστου 2018
12:05
Κανένα σχόλιο

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο 35ο ετήσιο ιερό προσκύνημα και πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά που έλαβε χώρα στο Ουέστ Μίλφορντ Νέας Ιερσέης το τριήμερο 17 με 19 Αυγούστου.

Την Κυριακή τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο για τους απανταχού Πόντιους από τον π. Παναγιώτη Λέκκα και έγινε η Λιτάνευση της ιερής και σεπτής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με χορούς, τραγούδια και παραδοσιακά φαγητά στον προαύλιο χώρο.

Στο κήρυγμά του ο π. Λέκκας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιεράς Μονής την οποία χαρακτήρισε σύμβολο επί 16 αιώνων του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Εύχομαι», ανέφερε, «η μητρική χάρη της Παναγίας και η ευλογία της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Σουμελιώτισσας να προστατεύει, να ευλογεί και να αγιάζει τον καθένα σας προσωπικά».

Ο π. Παναγιώτης Λέκκας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς

Ο πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή πορεία του ιδρύματος. «Ολοι εμείς», είπε, «υπηρετούμε με ταπεινότητα κάτι το πολύ μεγάλο και ιερό. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε και να βοηθάμε την εκκλησία. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του ιδρύματος ήταν η εδώ συνάντηση των απανταχού νέων ανά την Αμερική τον περασμένο Ιούνιο.

»Στη νέα γενιά πρέπει να δείξουμε ότι αυτή η γη, ο νέος Πόντος όπως τον αποκαλούμε, είναι το δεύτερό μας σπίτι. Είναι ευπρόσδεκτοι να έρχονται όποτε θέλουν, να δημιουργούν, να εμπνέουν, να προσφέρουν και να προσκυνούν. Δυστυχώς φέτος στερηθήκαμε μία άγια μορφή, τον μακαριστό Μητροπολίτη Μελόης Φιλόθεο, ο οποίος κάθε χρόνο χοροστατούσε στην γιορτή της Παναγίας.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, δεξιά, με τον πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κώστα Τσιλφίδη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς

»Αγαπούσε ιδιαίτερα το ίδρυμα και η τελευταία του επιθυμία ήταν να χτιστεί εδώ ένα τόσο μεγάλο και δυνατό καμπαναριό που ο ήχος του να ακούγεται, όπως έλεγε, μέχρι και τον Πόντο. Ελπίζουμε να μας αξιώσει η Παναγία να υλοποιήσουμε γρήγορα την επιθυμία του αυτή».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, εξέφρασε την χαρά του για την συνεχή πρόοδο του ιδρύματος.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς.

Ο Πάνος Σταυριανίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, επεσήμανε την ανάγκη προσέλευσης της νέας γενιάς στους κόλπους της εκκλησίας.

«Δεν αρκεί», είπε, «να δίνουμε μόνον εμείς το παρόν, πρέπει να παροτρύνουμε τα νέα παιδιά, τους φίλους μας, ακόμη και τους μη Πόντιους, να συνευρίσκονται εδώ μαζί μας, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας».

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Σταύρος Σταυριανίδης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς

Ο Ηλίας Τσεκερίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ευχήθηκε η Παναγία Σουμελά να προστατεύει όλο τον κόσμο και να δίνει υγεία και χαρά.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς

Ο Κώστας Τσιλφίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ζήτησε την οικονομική ενίσχυση όλων έτσι ώστε να μπορέσει το ίδρυμα να συνεχίσει το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

Οι αδελφοί Μιχάλης και Νικήτας Καμπούρης, ιδιοκτήτες της επιχείρησης «Tiles By Kia» ανέφεραν μέσω «Εθνικού Κήρυκα» την δωρεά 1000 τετραγωνικών ποδιών σε πλακάκια για την ανακαίνιση της εκκλησίας, ως τάμα, όπως είπαν, στην Παναγία.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 17 Αυγούστου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γλέντι, ενώ το Σάββατο έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Ο κατάμεστος από πιστούς ιερός ναός της Παναγίας Σουμελάς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς
Από αριστερά, Δημήτρης Μολοχίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του ιδρύματος Παναγία Σουμελά, π. Παναγιώτης Λέκκας, Πάνος Σταυριανίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς
Ο προαύλιος χώρος στη διάρκεια του φεστιβάλ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Μιχάλης Κακιάς

Πηγή Εθνικός Κήρυκας – www.ekirikas.com

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.