Μήπως μαζί με τα τυπικά και πολυφορεμένα σουβλάκια και τις μπύρες να εισαγάγουμε επιτέλους και άλλα είδη γευσιγνωσίας στις καλοκαιρινές τοπικές μας γιορτές (της Φανής Φτάκα)

3 Σεπτεμβρίου 2018
09:02

Πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη και το Φθινόπωρο δειλά- δειλά χτυπά την πόρτα μας , καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής ο καιρός έφερε και πάλι τα πάνω –κάτω και οι ζέστες καλά κρατούν ακόμα.

Η αρχή του Φθινοπώρου συνήθως σηματοδοτεί και το τέλος των παραδοσιακών πανηγυριών και καλοκαιρινών γιορτών των χωριών και των Πολιτιστικών Συλλόγων. Μεταξύ των πολλών μουσικών βραδιών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο φετινό Καλοκαίρι μια ξεχωριστή θέση κατέχει η Γιορτή Πατάτας του Δ.Δ. Καπνοχωρίου του Δήμου Κοζάνης, που διοργανώνεται εδώ και οκτώ χρόνια από τον αντίστοιχο Πολιτιστικό Σύλλογο.

Και ο απλούστατος λόγος που κάνει αυτή τη διαφορά είναι ότι προβάλλεται μέσω της συγκεκριμένης γιορτής, χάρη στον εθελοντισμό πολλών ταυτοχρόνως ανθρώπων, ο κόπος των αγροτών της περιοχής του Ελλησπόντου, διαφημίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιέργεια της τοπικής πατάτας και των ποικίλων προϊόντων που προκύπτουν από τη μεταποίηση της. Οι διοργανωτές της γιορτής για αυτό το σκοπό προσφέρουν στους επισκέπτες δωρεάν σακουλάκια με ωμές πατάτες αλλά και μαγειρεμένες σε διάφορα είδη , από πιροσκί ή τηγανητές μέχρι και βραστές πατάτες, χωρίς να παραλείπουν και τα γλυκίσματα από πατάτα, (τρούφες ή γλυκό κουταλιού), τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί έναντι μικρού αντιτίμου.

Και ενώ ο Δήμος Κοζάνης εκτός της πατάτας παράγει και άλλα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα με ιδιαίτερη απήχηση και ζήτηση τόσο στην τοπική αγορά όσο και ευρύτερα αλλά και με ιδιαίτερη ποιότητα και διατροφική αξία όπως τον κρόκο, ποικίλα τυροκομικά προϊόντα, καλλιεργούμενο τσάι του βουνού, αρωματικά φυτά, μέλι, νεροκρόμμυδα, ιπποφαές, καρύδια, μήλα, διάφορες ζύμες και ζυμαρικά κλπ το παράδοξο είναι ότι κανένα άλλο χωριό πλην του Καπνοχωρίου δεν οργανώνει τις καλοκαιρινές του γιορτές έχοντας ως βασικό πυρήνα της εκδήλωσης κάποιο τοπικό προϊόν του.

Αντίθετα με μας, τα γειτονικά Γρεβενά πέτυχαν να καθιερώσουν τη γιορτή του μανιταριού με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ντόπιων και ξένων, η γειτονική Πρέσπα τη γιορτή του τσιρωνιού, η Φλώρινα τη γιορτή της κόκκινης πιπεριάς, το Βελβεντό τη γιορτή του ροδάκινου για να μην πάμε και πιο μακριά στο Β.Αιγαίο και στη μακρινή Λέσβο, όπου το φετινό καλοκαίρι μαζί με πολλούς άλλους τουρίστες έμεινα και γω προσωπικά εντυπωσιασμένη από κάποιες ξεχωριστές τοπικές γιορτές που παρακολούθησα : τη γιορτή του γλυκάνισου, του τραχανά, μέχρι και τη γιορτή της ρητίνης που οργανώνεται σε κάποιο πευκόφυτο και δυσπρόσιτο σχετικά χωριό σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η καλοκαιρινή επισκεψιμότητα μικρών και απομονωμένων σχετικά οικισμών , με την προβολή τόσο των τοπικών προϊόντων αυτών και σε συνδυασμό πάντα με μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις.

Μήπως τελικά με την κρίση ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε ακόμα και τον τρόπο της καλοκαιρινής μας διασκέδασης και μαζί με τα τυπικά και πολυφορεμένα σουβλάκια και τις μπύρες να εισαγάγουμε επιτέλους και άλλα είδη γευσιγνωσίας στις καλοκαιρινές τοπικές μας γιορτές;

 

 

12 σχόλια

  • τα ιδια και τα ιδια παντου!!! σουβλακια σουβλακια σουβλακια σουβλακια απο τον καθε τυχαιο που παριστανει τον ψηστη σε καθε χωριο (να ηταν δωρεαν να παει στο διαολο,σε τιμες ταβερνας τα εχουν),μεχρι και τις εμποροπανηγυρεις τα σουβλακια τις κρατανε! ως ποτε να δουμε διοτι το πολυ το κυριελεησον…

  • Ελληναρας Σουβλάκια μπύρα πλαστική Καρέκλα …Ποια Μακεδονία και ποια Ήπειρος ποιος ΕΝΦΙΑ και ποιος Φλώρος με 256 εκατομμύρια κλεμμένα €€ Άξιοι της μοίρας μας

  • Πρόταση
    Να μη σε επιδοτήται καμία εκδήλωση, ούτε από Δήμο, ούτε από περιφέρεια, αν μέσω της εκδήλωσης δεν προβάλλεται τοπικό προϊόν της τοπικής κοινότητας ή αν δεν είναι καθαρά παραδοσιακή εκδήλωση με γευσιγνωσία παραδοσιακή

  • Απ του χρονου σουσι και χαβιαρι στα πανηγυρια! Επισης να αντικατασταθουν οι ποντιακες λυρες οι τρομπετες και τα κλαρινα με βιολοντσελα, αρπα, πιανα και φλαουτα! Λιγο πολιτισμος ρε παιδι μου!

  • Φαινεται οτι δεν συμμετεχεις σε τετοιες εκδηλωσεις και δεν πληρωσες ποτε σουβλακι.Οσον αφορα τους ψηστες?Ελεος για τι εναι ολοι εθελοντες.Οσο για το πολυ το κυριε ελεησον εμεις οι εθελοντες θα ειμαστε παντα στην πρωτη γραμμη για να τρως εσυ σουβλακια με κοστος ολο δικο μας και κοπους ατελειωτους.

    • Ήξεις αφήξεις είσαι,δε συμμετέχω αλλά υποτίθεται
      ότι γουστάρω τα σουβλάκια σου !Προτιμώ να το φάω στην ταβέρνα και όχι σε κάποια χάρτινη κατασκευή σε πλαστικό τραπεζάκι στην αυλή κάποιου δημοτικού σχολείου από κάποιον έχει μεσάνυχτα από ψήσιμο!!!Αν είναι όλοι εθελοντές καλό θα ήταν να υπάρχει και γιατρός σε κάθε πανηγυράκι !

  • Επειδη γεμισε ο κοσμος ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ: Eαν δεν ασχολειστε με τους κατα τοπους Μορφωτικους συλλογους και δεν ξερετε την προσφορα τους να μην εκφραζετε αποψεις που δεν ειναι σωστες.Οσο για την κα ΦΤΑΚΑ την ζησαμε και σπασαμε τα μουτρα μας.Ας κλειστει στο καβουκι της και να μας αφησει εμας να τυρανιωμαστε.Απο αποψεις αλλο τιποτα απο πραξεις ΜΗΔΕΝ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.