Περί ΞΕΝΙΑ και πληροφόρησης των δημοτών – Nεα άρθρο του Ευάγγελου Σημναδράκου

5 Σεπτεμβρίου 2018
23:48

 Με χαρά διαπιστώνουμε πως ξεκινά πλέον ένας δημόσιος διάλογος για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το διευρυμένο Δήμο της Κοζάνης. Ένας διάλογος που έλλειπε από την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ωστόσο με λύπη διαπιστώνουμε πως ο διάλογος αυτός χαρακτηρίζεται από μία στείρα τακτική, τακτική που μας οδήγησε στη σημερινή πολυετή στασιμότητα.

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής που ακολούθησε την πρότασή μας για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Κοζάνης έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

  1. Αναφέρεται η Δημοτική Αρχή σε ανοιχτές πληγές και χρόνια προβλήματα. Προκειμένου να κλείσουν οι πληγές αυτές, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει έγκαιρα και να δουλέψει σκληρά. Μια τέτοια ανοιχτή πληγή ήταν κι εκείνη του ΞΕΝΙΑ της Άρτας. Ένα ΞΕΝΙΑ στο πλαίσιο ενός Δήμου με μικρότερο πληθυσμό από το Δήμο Κοζάνης, ένα δήμο που δεν αποτελεί πρωτεύουσα Περιφέρειας όπως ο Δήμος Κοζάνης, ούτε έχει μεγαλύτερη αγορά, εισόδημα ή τουρισμό για να στηρίξει μια τέτοια επένδυση. Κι όμως ο Δήμος Αρταίων ενέταξε το ΞΕΝΙΑ για χρηματοδότηση από το ανάλογο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Γι του λόγου το αληθές παρατίθεται η πρόταση υποβολής από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων (βλ. εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/723%CE%A5%CE%A9%CE%A8%CE%91-%CE%A34%CE%9F?inline=true). Συνεπώς η σύγκριση που κάνουμε είναι ceteris paribus ανάλογη και μάλιστα με ακριβή στοιχεία.
  2. Αναφέρει η Δημοτική Αρχή ότι από το 2014 τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΕΤΑΔ δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν επενδυτή. Υπάρχει σχετικό αίτημα του Δήμου ή Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που να ζητά από το ΤΑΙΠΕΔ την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ; Υπάρχει αρνητική απάντηση από το ΤΑΙΠΕΔ ή σχετική αλληλογραφία; Υπήρχε μήπως μελέτη σκοπιμότητας επί της οποίας γινόταν διάλογος; Τις μελέτες σκοπιμότητας στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ τις εκπονεί το ίδιο το Ταμείο. Προκειμένου όμως να γίνει αυτό, πρέπει κάποιος να κινητοποιήσει την όλη διαδικασία. Η ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας από το Δήμο Κοζάνης έγινε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Συνεπώς, προκειμένου να ξεκινήσει ο όποιος διάλογος, έστω και με την ΕΤΑΔ, απαιτούνταν η προηγούμενη ύπαρξη μελέτης, κάτι που προφανώς το επεσήμανε και η Εταιρία, γι αυτό άλλωστε και δεν προχώρησε η όλη διαδικασία ώσπου να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.
  3. Αληθεύει ότι ο Δήμος θα επιμείνει στην πρότασή του για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ζητώντας την παραχώρηση του τελευταίου από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Κοζάνης; Δεδομένου ότι μπήκε φρένο στη μεταβίβαση (ή παραχώρηση) ακινήτων των θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. στους ΟΤΑ, σύμφωνα με το Άρθρο 73 του Ν. 4472/2017, από πού προκύπτει η επιλογή αυτή προτού καν παρουσιαστεί η σχετική μελέτη σκοπιμότητας και προτού καν αξιολογηθούν τα ρίσκα;
  4. Αναφέρει η Δημοτική Αρχή ότι ο Δήμος Κοζάνης έχει πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος γι’ αυτό και προχωρά με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα. Με ποια κριτήρια ορίζεται η δυσκολία ενός εγχειρήματος; Από τη στιγμή που αρκετά ΞΕΝΙΑ έχουν αξιοποιηθεί επιτυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλίες Δημοτικών Αρχών, από πού προκύπτει ότι το ΞΕΝΙΑ Κοζάνης είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα που δικαιολογούσε 4ετή καθυστέρηση για την έναρξη διαλόγου αξιοποίησής του;
  5. Η δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, πως σχετίζεται με την πρόταση αξιοποίησης που προτείνουμε για το ΞΕΝΙΑ Κοζάνης; Τίνος πρωτοβουλία είναι η ίδρυση του Ταμείου; Της Δημοτικής Αρχής ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Ενέργειας (βλ. εδώ: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5165_el.htm) Μήπως είναι ατυχείς και ανακριβείς οι αναφορές στο Ταμείο και μήπως οποιοσδήποτε Ευρωπαϊκός Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάρχουν εξορυκτικές λιγνιτικές δραστηριότητες το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να διεκδικεί αναπτυξιακά εργαλεία; Ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα να πληροφορηθούν οι δημότες της Κοζάνης τόσο για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το μέλλον των μονάδων της περιοχής μας όσο και για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του δήμου για το αύριο.

Τέλος στην πρότασή μας δεν αναφέρθηκαμε ούτε για «σταυρωμένα χέρια» ούτε για «αδιέξοδα». Ο Δήμος Κοζάνης έχει ανάγκη τόσο από γόνιμο διάλογο με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου χωρίς αποκλεισμούς για το σχεδιασμό του αύριο, όσο και από την έγκαιρη και άμεση εφαρμογή ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα μας βγάλει από τη μακροχρόνια στασιμότητα και την υψηλή ανεργία.

44 σχόλια

  • Στις “ασκήσεις επί χάρτου” ο κ.Σημανδρακος παίρνει άριστα. Συνεπώς ο βομβαρδισμός με λογιδρια και “δεκαρικους” ποσως απασχολεί τους πολίτες τους χορτασμενους και κουρασμενους από ανέξοδες υποσχέσεις και αερολογίες.

    • Οι πολίτες στη μετά Κουκουλόπουλου εποχή δοκίμασαν. Δύο δημοτικές αρχές που ακόμη προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα έργα που οραματίστηκε ο Κουκουλόπουλος. Το κενό αυτό αν το καλύψει ο Σημανδράκος είναι ένα ερώτημα. Πάντως ναι, συμφωνώ, κουράστηκαν από τη στασιμότητα των 8 τελευταίων χρόνων και χρειάζεται ένας δραστήριος, γνώστης και οραματιστής δήμαρχος, κάτι που δεν βλέπω (όπως κι εσύ δεν βλέπεις) στον Ιωαννίδη και Μαλούτα.

  • Σα να αρχισε το σφυροκοπημα νωρις. Αν λαβουμε υποψιν το γεγονος οτι ο Σημανδρακος θελει να τρεξει μαραθωνιο.. δυσκολα τα πραγματα. Ιδιως για την προηγουμενη δημοτικη αρχη που φυλλορροει και ειναι γερασμενη για μαραθωνιο.

    • Κατ αρχήν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον Λευτέρη Ιωαννίδη δεν περασε ποτε το Χιονοδρομικό Κέντρο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ας το ειχε εντάξει στο ΤΑΙΠΕΔ και θα σου πω τι θα έκανε ο Σημανδρακος.

  • Πάλι καλά που ανακαλύφθηκε η προεκλογική περίοδος και βλέπεις άτομα που δεν εχουν προσφέρει τίποτα να αποκτούν λόγο, ιδέες και δίψα για προσφορα. Να θυμούνται όμως όλες οι πολιτευτές ότι στον αφρό παραμένουν αυτοί που έχουν ιδέες και λόγο καθημερινά, όχι 6 μήνες κάθε 4 χρόνια.

  • Άλλος ένας σωτήρας που θέλει να έρθει ως μεσιας και να δώσει λύσεις. Λύσεις παρόμοιες με αυτές που δίνει στα Γρεβενά και που οδηγησαν αρκετές κοινοτητες να μην μπορούν ακόμη και σήμερα να αποκτήσουν την απαραίτητη καυσιμη ύλη για να ζεσταθουν το χειμωνα.

    • ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ Η ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΠΑΛΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ.

  • Άλλος ένας αποτυχημένος της παρέας Καρυπιδη που βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον εκεί που βρίσκεται τώρα εγκαταλείπει το πλοίο ελπίζοντας ότι ο Δήμος Κοζάνης θα είναι το επόμενο όχημα

  • ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΣ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΟΛΟΥΣ.ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΛΑΖΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΑΣΑΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ..Α ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΛΟ ΣΧΟΛΙΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΗΛΙΑ..ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΑΣΤΟΥΣ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝΕ.

    • Του Δημάρχου που δεν ήταν Κοζανίτης ποιος του τα γράφει; Μήπως από το συνδυασμό ή τις υπηρεσίες; Όταν κατεβαίνει κάποιος υποψήφιος έχει ολόκληρο επιτελείο ξέρεις. Θα το μάθεις όταν θα στελεχωθεί η επόμενη δημοτική αρχή.

  • ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ.ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ.Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΖΟΡΙΖΕΣΑΙ.ΛΥΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ..ΞΕΠΕΡΑΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ..ΚΑΙ ΑΣΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ.

  • Πιάσανε δουλεια τα τρολ του δημαρχείου…. ας αφήσουν τα πληκτρολόγια κ τους αρνητικούς σχολιασμούς για να εργαστούν κ λιγο…. με κατι τέτοιους εχεις βαλτώσει ο Δήμος τα τελευταία ΧΡΟΝΙΑ κ δεν γινεται τιποτε.

  • ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΕΣΑΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ! ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ! ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ! ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ. ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ.

  • Για κανένα σοβαρό θέμα θα κάνεις αντιπολίτευση Βαγγέλη? Άιντε και τ’ ανοίξαμε το Ξενία επί της Δημαρχίας σου, τι έγινε? μου έλυσες εμένα τον Κοζανίτη κανένα σοβαρό πρόβλημα? δηλαδή το πρόβλημα μου είναι που θα πάω για καφέ ή μήπως δεν έχουμε ξενοδοχεία? για μάθε από κανένα φίλο σου κοζανίτη ποιά είναι τα προβλήματα μας στην καθημερινότητα και κάτσε γράψε

  • Να ρωτήσω κάτι ο κύριος Βαγγέλης απο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών αυτοι την στιγμή μιλάει για τον Δήμο κοζανη πως είναι δυνατόν και πως το επιτρέπει η περιφέρεια ο κύριος Βαγγέλης εχει λύση ολα τα προβλήματα στα Γρεβενά ειναι δημότης και ψηφίζει στον δήμο Κοζάνη πως είναι δυνατόν τωρα προ δημοτικών εκλογών να επεμβαίνει και οχι πιο πριν πως είναι δυνατόν να τον πιστέψουμε οταν δεν έχουν εφαρμόσει της προεκλογικές δεσμεύσεις τους που έλεγαν πως είναι αντημνημονιακη ενώ παράλληλα εχουν δείξει το αντιθετοhttps://youtu.be/WnMj5ld00Gk

  • Για τους ανώνυμους σχολιαστές με το απύλωτον (φλύαρο και αμετροεπές) στόμα :
    Μου θυμίζουν το μύθο του Αισώπου “Έριφος και λύκος” :”Ού σύ μέ λοιδορείς, άλλ’ ό τόπος” (δεν με κοροϊδεύεις εσύ, αλλά ο τόπος, δηλαδή οι συνθήκες, οι περιστάσεις, που σου επιτρέπουν να συμπεριφέρεσαι έτσι απέναντί μου), όταν βέβαια η αλήθεια είναι πικρή και λόγο των αγκυλώσεων μη ανεκτή!

  • Σημανδράκο να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία!
    Παραιτήσου πρώτα από τα Γρεβενά και μετά ασχολήσου με τα προβλήματα του Δήμου μας!
    Να ξέρεις πάντως ότι 4ος θα είσαι.

    • Γι’ αυτό είπε να ασχοληθεί με την Κοζάνη επειδή ο πρώτος (και ο δεύτερος) δεν έκαναν τίποτα για τα προβλήματα του Δήμου σας. Παραιτούνται οι ανίκανοι και οι αποτυχημένοι. Ο Σημανδράκος έχει έργα να ολοκληρώσει. Όταν τελειώσουν αυτά θα ανοίξει άλλος κύκλος. Ένας ικανός προλαβαίνει να ασχοληθεί με όλα αν θέλει.

      Υ.Γ. Εσύ θα είσαι ο τρίτος;

  • αυτη ηταν μια τεκμηριωμενη “πληρωμενη” απαντηση στις αερολογιες του Δημου Κοζανης περι μη συγκρισιμων δεδομενων με αλλα ΞΕΝΙΑ. το ΞΕΝΙΑ της Αρτας εδειξε το δρομο. Ανυπαρκτη δημοτικη αρχη 4 χρονια τωρα. κουραγιο 7 μηνες εμειναν

  • Από τον έναν άσχετο επίδοξο δήμαρχο στον άλλο. Απελπισία σε πιάνει βλέποντας ποιος θέλει να γίνει δήμαρχος Κοζάνης. Απλά απελπισία.

  • Πολύ λογοκρισία ….οταν τα σχόλια αφορούν ….αρνητικά τον Σημανδράκο!!!!
    Αυτό θα πει….δημοκρατία και ελεύθερη έκφραση!
    Κατά το δοκούν!!!!

    • Όλα τα δικά σας σχόλια έχουν “περάσει”. Για τα υπόλοιπα, που γράφετε, ας κρίνουν οι υπόλοιποι αναγνώστες πόσα και τι είδους σχόλια έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής για τον κ. Σημανδράκο κι αν έχει βάση αυτό που λέτε. Γενικότερα, όχι για εσάς (αφού όλα τα δικά σας σχόλια, επαναλαμβάνουμε, αναρτήθηκαν), μάθετε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να ξεχωρίζετε την έννοια του αρνητικού, από το προσβλητικό, υποτιμητικό και συκοφαντικό σχόλιο, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση εκείνου ή εκείνης που θα σχολιαστεί για κάτι που θα γράψει ή θα πει. Η ανωνυμία έχει όρια. Αν πάλι πιστεύετε, εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος, ότι τα σχόλιά σας είναι “μια χάρα” και δεν υπάρχει ούτε ίχνος από αυτά που αναφέρουμε και κακώς δε δημοσιεύονται, στείλτε μας την άποψή σας επώνυμα (με στοιχεία επικοινωνίας) κι αν δεν τα αναρτήσουμε μετά κατηγορήστε μας για λογοκρισία και για ό,τι άλλο νομίζετε. “Μαγκιές” όμως με τις πλάτες άλλων δεν επιτρέπονται. Όσο και να μην άρεσει, σε κάποιους, αυτό, πρέπει να είναι ή να γίνει κατανοητό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.