kozan.gr: Στον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση εφεδρικών λεβήτων, προχωρά, μέσω του ΕΑΠ, ο δήμος Εορδαίας

10 Σεπτεμβρίου 2018
19:27

Στον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση εφεδρικών λεβήτων, προχωρά ο δήμος Εορδαίας. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, η συγκεκριμένη πρόταση θα υποβληθεί ως έργο προς ένταξη στο ΕΑΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 με τίτλο: «Αύξηση θερμικής ισχύος της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας», με προϋπολογισμό 606.239,39 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.  Το έργο χωρίζεται σε τρία (3) διακριτά Υποέργα,:

Υποέργο 1 : Αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αντιμετώπισης άμεσων και μεσοπρόθεσμων αναγκών για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και προσδιορισμός βέλτιστων λύσεων.

Υποέργο 2 : Διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V της ΔΕΗ.

Υποέργο 3 : Ενίσχυση εφεδρειών, σε εφαρμογή των προτάσεων της αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων.

 

Σε ό,τι αφορά το Υποέργο 1, η μελέτη θα διαπραγματευτεί τις εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας θερμικής ενέργειας βάσης και εφεδρειών για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας ως προς τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Εναλλακτικές λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα (Περίοδος 2017 – 2021): Οι προτεινόμενες άμεσες εναλλακτικές λύσεις σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την κάλυψη των απαιτήσεων τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας τα επόμενα έτη, μέχρι το 2021, που αναμένεται η παύση της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, που σήμερα αποτελεί την βάση του συστήματος. Τα χαρακτηριστικά των προτάσεων πρέπει να είναι κυρίως ο σύντομος χρόνος υλοποίησης, αλλά και το χαμηλό κόστος επένδυσης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ικανή εφεδρεία της εγκατάστασης, η οποία σήμερα διαθέτει μόνο έναν εφεδρικό λέβητα πετρελαίου – αερίου ισχύος 25 MWth.

 

  • Εναλλακτικές λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα (Περίοδος μετά το 2021): Οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις αναφέρονται σε παραγωγή βάσης, που θα αντικαταστήσει τον ΑΗΣ Kαρδιάς, αλλά και σε ικανή εφεδρεία για την κάλυψη των πιθανών διακοπών τροφοδοσίας. Βασική και πιθανότερη επιλογή αποτελεί η διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα V, για την διάθεση στην τηλεθέρμανση 140MWth. Η περίπτωση αυτή πρέπει προφανώς να συνοδεύεται και από ικανή εφεδρεία, συνολικής ισχύος τουλάχιστον 80MWth, συμπεριλαμβανομένων και των υπαρχόντων εφεδρειών, διότι η ισχύς των 140MWth θα παρέχεται από μία μόνο μονάδα.

Σημαντικό παράγοντα στις εναλλακτικές επιλογές θα αποτελέσει η περίπτωση της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, είτε μέσω του αγωγού ΤΑΡ, είτε συμπιεσμένου. Το φυσικό αέριο, ως οικονομικότερο του πετρελαίου, μπορεί να αποτελέσει στην περίπτωση αυτή το καύσιμο εφεδρείας, με μονάδα βάσης την Πτολεμαΐδα V.

Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ενέργειας για την τηλεθέρμανση, ακόμη και ως βάση, στην περίπτωση που η Πτολεμαΐδα V δεν θα παρέχει θερμική ενέργεια στην τηλεθέρμανση. Οι ηλεκτρικοί λέβητες εξετάζονται μόνο ως περίπτωση εναλλακτική των λεβήτων πετρελαίου – αερίου και αποκλειστικά εφόσον διαμορφωθεί ειδική τιμολογιακή πολιτική. Φυσικά απαιτούν σημαντική υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση 150KV. Η περίπτωση της καύσης λιγνίτη ή/και βιομάζας αναφέρεται και αυτή ως σενάριο εφόσον η Πτολεμαΐδα V δεν θα παρέχει τελικά θερμική ενέργεια.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται οι τεχνολογικές λύσεις που θα εξετασθούν:

– Εγκατάσταση διάταξης σταθερής ή και «κινητής» τροφοδοσίας φυσικού αερίου στον υφιστάμενο λέβητα της Πτολεμαΐδας

  • Νέοι λέβητες πετρελαίου – αερίου ως βάση αλλά και ως εφεδρεία σε βραχυ – μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας της τηλεθέρμανση
  • Λέβητες βιομάζας ή λιγνίτη ή μικτής καύσης ή ξηρού λιγνίτη
  • Ηλεκτρικοί λέβητες Εφεδρείας
  • Αντλίες Θερμότητας για παροχή θερμικής ενέργειας στα δευτερεύοντα δίκτυα της τηλεθέρμανσης
  • Διοικητικά μέτρα με μεγάλους καταναλωτές

 

Σε ό,τι αφορά το Υποέργο 2, δηλαδή τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V της ΔΕΗ  αναφέρεται στην κατασκευή του συστήματος αγωγών μεταφοράς και αντλιοστασίων / υποσταθμών για την διασύνδεση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τον υπό κατασκευή ατμοηλεκτρικό σταθμό «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V, σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ 660MWel και ταυτόχρονη θερμική ισχύ για τηλεθέρμανση 140MWth, για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, ιδιαίτερα μετά και το σταμάτημα της λειτουργίας των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Καρδιάς, που σήμερα την τροφοδοτούν. Για την διασύνδεση των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης με την νέα μονάδα θα πρέπει να κατασκευαστεί νέο σύστημα μεταφοράς θερμικής ενέργειας, μεταφορικής ικανότητας 140MWth, με μέσο μεταφοράς το θερμό νερό, που αντιστοιχεί σε παροχή κυκλοφορίας περί τα 2500m3/h, για την συνήθως χρησιμοποιούμενη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης ονομαστική θερμοκρασιακή πτώση των 50οC

 

Σε ό,τι αφορά το Υποέργο 3 το φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει   την προμήθεια και εγκατάσταση νέου/ων λέβητα/ων στο κεντρικό λεβητοστάσιο της τηλεθέρμανσης, συμπεριλαμβανομένων και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, όπως το κτίριο του λεβητοστασίου, καμινάδες, αποθήκευση και δίκτυα καυσίμων, ηλεκτρική τροφοδοσία, αυτοματισμοί, υδραυλική διασύνδεση με την υπόλοιπη εγκατάσταση. Περιλαμβάνονται επίσης στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των κεντρικών εγκαταστάσεων της τηλεθέρμανσης και  κάποιοι πρόσθετοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης, καθώς και θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς του μεταλλικού κτιρίου της ΔΕΤΗΠ που βρίσκεται στον χώρο του ΛΚΔΜ και στέγαζε την διάταξη του υποσταθμού διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ ΛΚΔΜ (μεταλλικό – πανελοκατασκευή, διαστάσεις 15Χ9 μέτρα).

kozan.gr

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.