Δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” αναφέρει πως εκχωρούνται στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το κτήριο της Π.Ε. Κοζάνης, το δικαστικό μέγαρο Κοζάνης, κοινόχρηστος χώρος με λαϊκή αγορά 1.500 τ.μ. αλλά και δύο αποθήκες καυσίμων της Αεροπορίας, εκτάσεως 70 στρεμμάτων, καθώς ακόμα και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

10 Σεπτεμβρίου 2018
19:47

Το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων χτυπάει την πόρτα χιλιάδων ακινήτων απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, προκαλώντας αναστάτωση σε κρατικούς φορείς, αιρετούς άρχοντες αλλά και απλούς πολίτες σε πόλεις και χωριά, με αποτέλεσμα να τρέχουν ο ένας μετά τον άλλον να σώσουν από την εν λόγω «αξιοποίηση» τις περιουσίες τους, είτε πρόκειται για εκτάσεις, πάρκα και κρατικά ακίνητα που τα χρησιμοποιούν και στεγάζονται οι ίδιοι.

Εν μέσω θέρους, εν αγνοία και ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων ή ιδιωτών, η κυβέρνηση εκχώρησε μαζικά στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων χιλιάδες ακίνητα, εκτάσεις και δημόσια κτίρια, με σκοπό την οικονομική αξιοποίησή τους. Ανάμεσά τους, όμως, είναι και μεμονωμένα οικόπεδα ιδιωτών, σαν να ήταν κρατικά.

ΦΕΚ με 10.000 κωδικούς

Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και το «σόου της γραβάτας» για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που, αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018), δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).

Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται. Η λίστα-μυστήριο καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018), αλλά αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. Δίχως αποκρυπτογράφηση δηλαδή είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος ποια είναι και πού ακριβώς βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.

Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα-μυστήριο


Επιδρομή στα ακίνητα όλης της χώρας

Ωστόσο στελέχη των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου τρίβουν τα μάτια τους διαπιστώνοντας τι ακίνητα ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους κωδικούς.

Η επιδρομή αφορά κυρίως περιοχές και ακίνητα της Περιφέρειας που δεν τα είχαν έως τώρα αγγίξει οι ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα σχέδια κεντρικής αξιοποίησης. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους οποίους επικοινώνησε το «ΘΕΜΑ» για ακίνητα της αρμοδιότητάς τους, δήλωναν ότι δεν ξέρουν τίποτα και δεν ενημερώθηκαν ούτε ρωτήθηκαν σχετικά από κανέναν.

Οσοι αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, ανησυχούν μήπως χάσουν κοινόχρηστα ακίνητα ή εκτάσεις για τα οποία υπήρχαν έτοιμες μελέτες ή σχέδια. Για να σώσουν πλατείες και αλσύλλια, σπεύδουν σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να διαφυλάξουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τη χρήση των ακινήτων.

Να ξεσπιτωθούν κινδυνεύουν επίσης ιδιώτες, αλλά ακόμα και κρατικοί φορείς. Στα ακίνητα που αλλάζουν χέρια περιλαμβάνονται και κτίρια εν λειτουργία, όπως το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης ή το Διοικητήριο όπου εδρεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς κανείς να έχει προετοιμάσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές.

Αλλάζει ο χάρτης των ακινήτων

Αποκωδικοποιώντας τη λίστα-φάντασμα των ακινήτων που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας (περιφερειακές ενότητες). Μόνον τα 6.000 αφορούν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Καθώς πρόκειται για πυκνά δομημένες περιοχές όμως, πρόκειται για ακίνητα της διπλανής πόρτας ή κτίρια και εκτάσεις σε γειτονιές που πιθανότατα να αξιοποιούνται ήδη από φορείς ή ιδιώτες. Στο 1/3 των νομών, πάντως, αλλάζουν χέρια πάνω από 100 ακίνητα, ενώ σε κάποιους άλλους ελάχιστα. Στους νομούς που γλιτώνουν -στη φάση αυτή τουλάχιστον- τη μαζική «αξιοποίηση» ακινήτων, περιλαμβάνεται και η Πρέβεζα (εκλογική περιφέρεια του κ. Τσακαλώτου) με μόλις 15 ακίνητα.

Ωστόσο ο αριθμός των ακινήτων δεν υποδηλώνει κατ’ ανάγκην το μέγεθος των ακινήτων που εκχωρούνται ούτε τη σπουδαιότητά τους. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη όπου εκχωρούνται μόλις 8 ακίνητα -και είναι πιο εύκολα εντοπίσιμα-, τα μισά τουλάχιστον φαίνεται πως είναι λειτουργικά κτίρια ή χώροι μεγάλης σημασίας για την περιοχή: διοικητήριο, δικαστικό μέγαρο, κοινόχρηστος χώρος με λαϊκή αγορά 1.500 τ.μ. αλλά και δύο αποθήκες καυσίμων της Αεροπορίας, εκτάσεως 70 στρεμμάτων, καθώς ακόμα και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα!

kratiki-periousia02

Πηγή https://www.protothema.gr – Κωστής Χ. Πλάντζος 

 

15 σχόλια

  • Τι εκχωρούν; Την περιουσία άλλων;

    Το πιθανότερο είναι να απαίτησαν οι ληστές του κόσμου ακίνητα, ο Τσακαλώτος για να τους βουλώσει το στόμα να τους έχωσε ό,τι βρήκε μπροστά του και το κανόνι θα σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση, αφού είναι αδύνατο να πουλήσεις κάτι που δε σου ανήκει…

    Π.Χ. το κτίριο της Ν.Α. (πάλαι ποτέ νομαρχίας), μετά την καθιέρωση του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης παραχωρήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά κυριότητα (εκτός κι αν δεν έγινε έτσι). Επιπλέον αν αναζητήσουμε στο παρελθόν, δεν αποκλείεται να δούμε ότι το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο Κοζάνης και είχε παραχωρηθεί κατά χρήση και μόνο τότε στο κράτος, για την ανέγερση του κτιρίου της Νομαρχίας… Μύλος δηλαδή, όπως το ΞΕΝΙΑ.

    Καλά θα κάνει ο δημαρχάκος μας να δει τι τρέχει με αυτά τα οικόπεδα, αλλιώς κινδυνεύει να τρέχει δικαστικώς.

    Το ίδιο προφανώς ισχύει για το Δικαστικό Μέγαρο…

    Σκεφτείτε λίγο το εξής: Πωλείται το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που τώρα θεωρείται ιδιόκτητο και ξαφνικά καλούμαστε ως πολίτες να φορολογηθούμε ώστε να πληρωθούν ενοίκια στον νέο ιδιοκτήτη για τη στέγαση των υπηρεσιών…

    Πού ‘σαι Κάφκα να δεις τι τραβάμε!!!

  • Όταν λένε λαϊκή αγορά τι εννοούν; Την πλατεία Αριστοτέλους και τις δρόμους της;

    Δηλαδή αύριο θα πουλήσουν την πλατεία Νίκης και ποιος ξέρει, το Δημαρχείο και για να κάνει χρήση ο πολίτης θα πληρώνει εισιτήριο;

    Καλά, τέτοιο καραγκιοζλίκι από το νούμερο που κάνει τον πρωθυπουργό, δεν το περίμενα…

  • Άξιος ο ηγέτης alexis που όπως γράφουν οι τοπικοί βουλευτές και τα τσιράκια τους μας έβγαλε περήφανα από τα μνημόνια και έστησε την ελληνική οικονομία πάλι στα πόδια της. Άξιος ο φωστηρας. Θα αφησει και τον ανεξάρτητο Καρυπιδη χωρίς γραφείο και καρέκλα στρημωγμενο σε κανένα τσαντίρι.

  • Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι Έχουμε περιφερειακή αρχή και δημοτική αρχή που θα προταξουν τα στήθη τους και αν και εφόσον είναι αληθή όλα αυτά θα αντιδράσουν έντονα όπως με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και το ξεπούλημα στο θέμα των Σκοπίων!!!

  • Το δημαρχείο του Λευτέρη το γραφείο μαζί με το καμπαναριό και τον άγιο Νικόλα πως και δεν τα έχουν στην λίστα του σωτήρα Τσιπρα. Είναι φιλέτα στο κεντρικότερο σημείο της Κοζάνης. Ο αποστρατος, ο Μίμης ,ο σκηνοθέτης και ο Γιάννης μας ξέρουν κάτι; . Εκτός από το να ψηφίζουν ναι σε όλα και να χειροκροτουν σε άλλα πανηγύρια ξεπουληματος εννοώ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.