H Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας (Φωτογραφίες – Δελτίο τύπου)

25 Σεπτεμβρίου 2018
20:27

H Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ με το Συντονιστή της Πασσαλίδη Κώστα και τον Αναπληρωτή του Μιμίκο Κώστα, επισκέφτηκε το Μεσόβουνο προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος των δυσχερειών διάθεσης της παραγωγής μήλων και από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιάννη Ασφαλτίδη και κατοίκους της περιοχής ενημερώθηκαν και συζήτησαν τρόπους στήριξης της παραγωγής.

Ο κ. Ασφαλτίδης περιέγραψε αναλυτικά το πρόβλημα της διάθεσης των μήλων και συνολικά τις συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές τιμές και την απροθυμία των εμπόρων να απορροφήσουν τη παραγωγή. Οι τιμές διαμορφώνονται στο επίπεδο των 40-45 λεπτών ανά κιλό για τη α’ ποιότητα, σε συνδυασμό με τις «ανοιχτές» τιμές, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 30 λεπτά ανά κιλό, έχουν απογοητεύσει τους παραγωγούς.

Αυτό συμβαίνει για τις φυτείες που είναι υπό κάλυψη και αυτές που δεν έπληξαν οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Για τις φυτείες που χτύπησε το χαλάζι, τα μήλα δεν είναι καν δυνατόν να διατεθούν, παρά μόνο για χυμοποίηση. Και στην περίπτωση αυτή τα χυμοποιεία είναι απρόθυμα και διστακτικά, ακόμα και για την εξευτελιστική τιμή των 4 λεπτών !!! ανά κιλό.

Ακόμη, οι πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, για τη περσινή χρονιά, δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης και των στελεχών του ΕΛΓΑ.

Ενημέρωσε επίσης για την προσπάθεια του ΤΟΕΒ να ολοκληρώσει τα έργα άρδευσης, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και το σχέδιο να εκτελεστεί έργο της ηλεκτροπαραγωγής.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η στήριξη του ΤΟΕΒ στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την επικοινωνία με το Υπουργείο και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, για την εξόφληση των περσινών αποζημιώσεων, αλλά και την όσο το δυνατόν συντόμευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των φετινών εκτιμήσεων και τη συντόμευση του χρόνου της προκαταβολής.

Τέλος, την κακή κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων , τόσο για την διευκόλυνση μεταφοράς των προϊόντων, όσο και για την ασφάλεια των αγροτικών μηχανημάτων και των χειριστών τους.

Για τις τιμές, επεσήμαναν ότι είναι αποτέλεσμα της φετινής υπερπαραγωγής τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και παγκόσμια, κυρίως στη Πολωνία που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγό χώρα στην Ευρωπαική Ένωση.

Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

3 σχόλια

  • Τώρα σωθήκατε ….. (πάρτε μερικές υποσχέσεις για όταν δεν θα είναι στην κυβέρνηση οι ψευταράδες) και εξαργυρώστε αυτές σε τράπεζες.

      • Ας ήταν δύο μήνες μετά τις εκλογές και θα σου έλεγα εγώ αν πατούσαν κι αυτοί. Το να μην ασχοληθείς καθόλου είναι πιο έντιμο, από το να πας και να τους δουλεύεις και να το κάνεις μόνο για την προβολή και τις φωτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.