Με αφορμή τη σημερινή, 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, απευθυνθήκαμε στο γνωστό barista, από την Κοζάνη, Άγγελο Γκαντιά, που πρόσφατα κατέκτησε την 1η θέση κι ανακηρύχθηκε νικητής στο «The Coca-Cola Expert» της Αθήνας.

 

  1. Ποιο είναι το είδος ή τα είδη καφέ που προτιμά περισσότερο ο κόσμος;

Ο espresso (σε όλες του τις παραλλαγές) στις ηλικίες 30-45 κατέχει την πρώτη θέση  και το «φραπεδάκι» μας επίσης. Άνω των 45 προτιμούν Γαλλικό η Ελληνικό. Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

 

2. Ο κόσμος, στις μέρες μας, ψάχνει τις διαφορετικές ποικιλίες στον καφέ ή μόνο μια μικρή μειοψηφία έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις;

Είμαστε η χώρα του καφέ και μας αρέσει η ποικιλία, μην το ξεχνάμε! Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές αρχίσανε να ψάχνουν διάφορες ποικιλίες καφέ, να δοκιμάζουν νέες γεύσεις κ αρώματα. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, είναι πολύ μικρο το ποσοστό των απαιτήσεων.

 

3. Μίλησε μας λίγο για το επάγγελμα του barista στο οποίο διαπρέπεις επαγγελματικά, με σπουδαίες διακρίσεις. Βρίσκεται σε άνθηση κι αν ναι, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε αυτό το επάγγελμα;

Στην Ελλάδα πλέον επίσημα μπορείς να το πεις επάγγελμα και να χρησιμοποιηθεί η λέξη barista. Eχει ξεφύγει από τον «καφετζή» που απλά χρησιμοποιούσε το τελικό προϊόν. Ο καφές είναι επιστήμη, είναι τέχνη, μεράκι. Εξελίσσεται ραγδαία και προδιαγράφει λαμπρό μέλλον εφ’ όσον τον αγαπάς και τον παρακολουθεις.  Γι’ αυτό και πολλοί νέοι στρέφονται σε αυτό το επάγγελμα, το οποίο έχει πολλά παρακλάδια, τα οποία δεν γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα. Εκτός από barista του να κάνεις ένα καλό καφέ υπάρχουν levels k skills τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις (brewing-roasting-sensory κτλ).

 

4.  Η Κοζάνη στο επίπεδο της ποιότητας, των ποικιλιών αλλά και των υπηρεσιών στον καφέ, βρίσκεται, κατά τη γνώμη σου, σε καλό, μέτριο, ή κακό επίπεδο κι από τι εξαρτάται αυτό;

Κατά τη γνώμη μου οι καταστηματάρχες της πόλης μας ψάχνονται τόσο για εξειδικευμένο προσωπικό όσο και για εκλεκτή ποιότητα καφέ. Γι’ αυτό και το επίπεδο είναι αρκετά ικανοποιητικό.

 

5. Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης. Είναι ακριβός ο καφές στην Κοζάνη;

Ό,τι παραγγείλεις θα πληρώσεις και το ανάλογο αντίτιμο. Από τη στιγμή που αρχίσαμε να ψάχνουμε διάφορες ποικιλίες, μονοποικιλιακους κτλ., είναι λογικό να υπάρχουν και διάφορες διακυμάνσεις. Οι τιμές είναι λογικές.

 

6. Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή καφέ;

Η αγαπημένη μου συνταγή είναι ένας πολύ καλός espresso.

kozan.gr