Ο ανύπαρκτος ενεργειακός σχεδιασμός και οι σπασμωδικές κινήσεις (του Αντώνη Δημητρίου)

15 Οκτωβρίου 2018
09:48

Έντονη είναι η ανησυχία όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το μέλλον των μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και των πολιτών που θερμαίνονται με την τηλεθέρμανη (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο). Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες, το Υπουργείο και η ΔΕΗ προσπαθούν να επιτύχουν παράταση των ωρών λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων τους. Δυστυχώς, στο παρά πέντε, οι όποιες προσπάθειες για παράταση υλοποιούνται κάτω από την πίεση πανικού και της μελλοντικής αρνητικής ανάδρασης των Δυτικομακεδόνων, σε μία πιθανή «ψύξη» των πόλεων που τηλεθερμαίνονται.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης, πέρα από τα καθησυχαστικά άρθρα που διαρρέουν στον Τύπο και τις δηλώσεις του Υπουργού, κ.Σταθάκη;  Δυστυχώς μετά και από τις συγκεκριμένες εξελίξεις δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, παρά μόνο σπασμωδικές κινήσεις.

Από την πλευρά των Τηλεθερμάνσεων, ο προβληματισμός γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος, αναζητώντας πιθανές εναλλακτικές υποκατάστασης 100% του θερμικού τους φορτίου  στα κοντινά σενάρια «παγώματος» των μονάδων (ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ). Ήδη και στις δύο εγκαταστάσεις τηλεθερμάνσεων (Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) υπάρχουν σαν εφεδρεία λέβητες πετρελαίου μερικής υποκατάστασης του ονομαστικού θερμικού φορτίου, όπου δύναται η μετατροπή τους σε λέβητες φυσικού αερίου.

Πριν ένα χρόνο περίπου έγιναν εξαγγελίες για την έλευση του Φυσικού Αερίου (επιτέλους και στη Δυτική Μακεδονία) είτε με τη μορφή κανονικών δικτύων, είτε εικονικών (virtual network) CNG. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιά είναι εξέλιξη του εγχειρήματος αυτού και σε τι επίπεδο ωριμότητας βρίσκονται οι αντίστοιχες δράσεις (ΔΕΣΦΑ ή ακόμα στα πιο τρελά σενάρια ΤΑΠ).

Σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη για λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, πρέπει άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδράμουν για εύρεση άμεσης, βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης. Είναι απαράδεκτο σε συναντήσεις στο Υπουργείο να καλούνται μόνο φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση εκπρόσωποι φορέων, αφήνοντας τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς απ’ έξω.

Ελπίζοντας σε μία άμεση λύση.

Αντώνης Δημητρίου

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός και Αεροναυπηγός.

Δημοσιεύτηκε στο energypress.gr

8 σχόλια

  • Ως στέλεχος της ΑΝΚΟ εκφράζετε τις ανησυχίες σας αγαπητέ ή προσωπικά ως αεροναυπηγός? Γιατί το κείμενό σας είναι άκρως ΠΟΛΙΤΙΚΟ και καθόλου επιστημονικό. Μάλλον καλό-βλέπετε μια θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στα αυτοδιοικητικά. Ίσως σας άνοιξε την όρεξη η υποψηφιότητα του κ. Κασσαπίδη.
    Και σε κάθε περίπτωση, εσείς που βλέπετε την “έντονη ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας”?

    • Εσείς προσωπικά δεν έχετε καμία ανησυχία; Μακάρι νέοι άνθρωποι να το πάρουν απόφαση να ασχοληθούν και με την πολιτική. κ.Δημητρίου αυτά που λέτε αποτελούν προβληματισμό για πολλούς εδώ στην περιοχή.

  • κ. Δημητρίου, αν δεν το πήρατε ακόμα χαμπάρι, “το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης” των ΣυριζοΑΝΕΛ δεν διαφοροποιείται απ’ το “στρατηγικό πλάνο” του Πασοκ και της ΝΔ, που είναι να σβήσουν μ’ όποιο τρόπο μπορούν το λιγνίτη προκειμένου να τον αντικαταστήσουν με το “πιο ευγενές καύσιμο”, όπως είχε αποκαλέσει ο Μανιάτης το φυσικό αέριο στη Βουλή τον Οκτώβριο 2010.

    Ότι ο λιγνίτης είναι ελληνικός και φθηνός, ενώ το αέριο εισαγόμενο και πανάκριβο, κανέναν δεν ενοχλεί στην Αθήνα. “Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”, είπε στην ταινία ο Καλογήρου στον Κούρκουλο.

    • Ακριβως αυτο.Και επειδη ειναι πολλα τα λεφτα ακολουθειται μια ακρως ανθελληνικη ενεργειακη πολιτικη στο ονομα της δηθεν προστασιας του περιβαλλοντος χωρις να εχει παρουσιαστει μια σοβαρη αναλυση πουνα λαμβανει υποψη της ολους τους τελεστες του εργου ηλεκτροπαραγωγη στην Ελλαδα.

  • Τωρα πως γινεται ενα αρθρο προβληματισμου για τηλεθερμανση να αποτελει αφορμη για πικροχολα σχολια πολιτικου και προσωπικου επιπεδου μονο εσεις οι μικροι πικροχολοι και που τα γραφετε ξερετε

  • ΜΑΚΑΡΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΝΕ,ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΓΩ ΔΕΗ.ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ κλπ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.