O Γ. Κασαπίδης με αφορμή τον αποκλεισμό των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41

17 Οκτωβρίου 2018
18:30

Σε συνέχεια ενεργειών σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των «άταφων» πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά το έπος του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσε εκ νέου ερώτηση.

Αφορμή ο παράδοξος αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41. Η πρωτοφανής και αδιανόητη αυτή ενέργεια που αντίκειται στον αξιακό πλέγμα του έθνους αποτελεί ασέβεια και προσβολή στη μνήμη των πεσόντων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εξωτερικών

κ. Νικόλαο Κοτζιά

Εθνικής Άμυνας

κ. Πάνο Καμμένο

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41

Έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών και χάρη στο διαρκές ενδιαφέρον και την επιμονή του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα, άρχισε να αποκαθίσταται η εθνική εκκρεμότητα του ενταφιασμού των πεσόντων του έπους του ΄40.

Ωστόσο τώρα που βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας διαδραματίζεται το πρωτοφανές και αδιανόητο παράδοξο, να γίνεται ο ενταφιασμός χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να παραστούν τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων.

Όπως και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαράτων έτσι και την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών η εντός 24 ωρών θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση συγγενών.

Επειδή είναι απάνθρωπος ο αποκλεισμός συγγενών από μια τελετή που καρτερικά ανέμεναν επί 78 χρόνια,

Επειδή παράλληλα αποτελεί και ασέβεια στη μνήμη των πεσόντων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν τον αποκλεισμό των συγγενών των πεσόντων από τη θρησκευτική τελετή ενταφιασμού; Συνάδει με το αξιακό πλέγμα του έθνους; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί;

  2. Είναι η ενέργεια αυτή προϊόν συνεννόησης με την αλβανική πλευρά ή αποτελεί πρωτοβουλία αποκλειστικά της Ελληνικής Κυβέρνησης;

  3. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προς αποκατάσταση αυτής της αδικίας;

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.