Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων’ έθεσε ο βουλευτής Κοζάνης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) Γιάννης Θεοφύλακτος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ – κόμματα, της οποίας ήταν μέλος.
Οι χαρακτηριστικότερες αποστροφές του λόγου του:

“Αν ήταν δικά σας λεφτά, κύριοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που λέτε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή, θα τα δίνατε;”

“Ποιος θα πληρώσει τώρα όλα αυτά τα δάνεια στα ΜΜΕ και σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;
Οι συνταξιούχοι με το μειωμένο ΕΚΑΣ και τις μειώσεις στις συντάξεις,
Οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις περικοπές τους,
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της γαλέρας των 500 ευρώ,
Οι άνεργοι και οι νέοι που αναγκάζονται και φεύγουν στο εξωτερικό”

“Έτσι λειτουργεί η ιδιωτική οικονομία κ. Μητσοτάκη; Παίρνετε 300 χιλιάρικα δάνειο και σε μία εβδομάδα σταματάτε τη λειτουργία της επιχείρησης και εξαφανίζεστε για 11 ολόκληρα χρόνια;
Αυτή είναι η ‘συμφωνία αλήθεια σας’ “;

Και:
“Με ποιον είναι ο κόσμος;
Με εμάς ή με τους καναλάρχες;
Με τον Αλέξη τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που κυνηγάμε τη διαπλοκή ή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που λένε ότι δεν αναγνωρίζουν διαπλοκή, συνεπώς θα την ξαναστήσουνε;”

Ακολουθεί το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=-bwBF_FQrf8

Και τα πλήρη πρακτικά:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαβάρα.
Τον λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Θεοφύλακτος, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για έξι λεπτά
.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν, κύριε Τζαβάρα, επειδή ψάχνουμε ιδιωτικές συμβάσεις, δεν θα βρούμε τίποτα; Όλα είναι άμεμπτα στις ιδιωτικές συμβάσεις; Όχι όταν καταχρώνται τελικά δημόσιο χρήμα. Αυτό ψάχναμε.

Τελικά, μετά από εννιά μήνες πυκνών εργασιών, χιλιάδες έγγραφα μελέτης, πρακτικά και μαρτυρικές καταθέσεις φτάσαμε σε ένα πόρισμα χιλίων περίπου σελίδων. Δύο είναι οι κύριες θεωρήσεις: η μία είναι της Πλειοψηφίας που λέμε ότι υπήρχε διαπλοκή και καταδείξαμε ότι υπήρχαν ποινικές, κακουργηματικές ευθύνες των μιντιαρχών και των τραπεζιτών και τεράστιες πολιτικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος οι οποίες πιθανότατα στην πορεία να προσωποποιηθούν και να γίνουν ποινικές. Μην λέτε ότι δεν βρήκαμε τίποτα και ότι άνθρακας ο θησαυρός. Βρήκαμε και παρα-βρήκαμε κακουργηματικές ευθύνες και τις καταδεικνύουμε και τεράστιες πολιτικές ευθύνες του συστήματος που τις κάλυπτε.

Σε αυτό έφτασε η πλειοψηφία και τα κόμματα Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, με σοβαρές διαφοροποιήσεις. Αναγνωρίζουν ότι υπήρξε διαπλοκή και αρκετοί ομιλητές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όμως, η κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είναι καταγεγραμμένη και στο πόρισμα είναι πως όλα ήταν καλώς καμωμένα, όλα ήταν αγγελικά πλασμένα, τηρήθηκαν οι τραπεζικοί κανόνες, δεν φταίει κανείς, όλα ήταν συμπτωματικά, χάθηκαν τα δισεκατομμύρια, τα πλήρωσε ο λαός χωρίς να φταίει κανείς, υπήρξε απρόοπτη μεταβολή συνθηκών και άλλα περίεργα.
Τους έχει μάθει ο λαός ότι κάνουν το μαύρο άσπρο, αλλά πλέον έχει κάποια χρόνια που τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του. Γι’ αυτό δεν τα ανέχεται.

Εγώ θα κάνω ένα παιχνίδι, γιατί μου αρέσει να τα βλέπω στην πράξη. Αν ήταν δικά σας τα χρήματα –και όχι εάν ήσασταν διευθυντές- θα έδινε ο κ. Βορίδης 200 εκατομμύρια δάνεια στο ΠΑΣΟΚ που λέει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή; Ποιος θα τα πληρώσει τώρα αυτά; Τα πληρώνουν οι ηλικιωμένοι από τη μείωση του ΕΚΑΣ. Ο κ. Λοβέρδος, που λέει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, εάν ήταν δικά του τα χρήματα, θα δάνειζε τη Νέα Δημοκρατία με 200 εκατομμύρια ευρώ; Ποιος θα τα πληρώσει τώρα αυτά; Οι συνταξιούχοι που τους κόψατε έντεκα φορές τη σύνταξη. Ο κ. Μηταράκης, που λέει και αυτός ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, εάν ήταν δικά του τα χρήματα θα δάνειζε 179 εκατομμύρια ευρώ το ΔΟΛ; Και με θράσος ήρθε και μας είπε ότι είμαστε 90 χρόνια. Εσείς να δούμε πόσα θα είσαστε. Είδαμε.
Κύριε Σταμάτη, κύριε Γεωργαντά, κύριε Τζαβάρα εσείς που ήσασταν και στην Επιτροπή και λέτε ότι δεν βρήκατε διαπλοκή, εάν ήταν δικά σας τα χρήματα, θα δίνατε 161 εκατομμύρια στον «Πήγασο»; Θα δίνατε 115 εκατομμύρια στον «Τηλέτυπο», 187 εκατομμύρια στον «ΑΝΤ1»; Ο «Πήγασος» είχε σωρεία αρνητικών στοιχείων, ο «Τηλέτυπος» 41 με εγγύηση την ταινιοθήκη του. Να σας ακούσει ο κόσμος. Εάν ήταν δικά σας τα χρήματα θα δεχόσασταν στο «Πρώτο Θέμα» τα 45 εκατομμύρια ευρώ και να είναι εικονικές εταιρείες ή να ξεφυτρώνει η μία μέσα από την άλλη; Και πόσα άλλα! Ποιος τα πληρώνει; Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της γαλέρας των πεντακοσίων ευρώ, οι άνεργοι που παίρνουν για λίγους μήνες μειωμένο επίδομα, οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό.
Αλλά και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεωργιάδης, θα έδιναν 300.000 ευρώ σε μια επαρχιακή εφημερίδα που τα παίρνει και την άλλη εβδομάδα κλείνει τη λειτουργία της, όπως έγινε με τον «Κήρυκα Χανίων»; Είναι λίγα λέει. Για 300.000 ευρώ θα ασχολούμαστε; Ε, καλά, τι είναι αυτά; Σπόρια. Ούτε εσείς θα δίνατε στον αρχηγό σας.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση από τον κ. Μητσοτάκη, τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας είναι που ακούμε ότι κατηγορεί το δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους. Έχει μια σημαία ότι θα επανεκκινήσει την ελεύθερη αγορά, την ιδιωτική οικονομία. Έτσι λειτουργεί η οικονομία; Παίρνουμε τριακόσια χιλιάρικα, ξοφλάμε ΙΚΑ, εφορία και την άλλη εβδομάδα κλείνουμε την εφημερίδα και να μην ασχολούμαστε, είναι ντροπή να το αναφέρουμε; Είναι ο άνθρωπος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έτσι φέρθηκε; Έτσι λειτουργεί η ιδιωτική αγορά; Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία; Και έντεκα χρόνια γειά σας; Δεν ασχολήθηκε κανείς; Ούτε ο ίδιος ούτε η τράπεζα; Αυτή είναι η αλήθεια; Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό;
Δεν θα τα έδινε κανείς σας. Φυσικά ρητορικό ήταν το ερώτημα. Εάν ήταν δικά σας δεν θα τα έδινε κανείς. Ήταν ξένα, ήταν των καταθετών και τελικά του λαού που ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες. Αποδείχτηκε η διαπλοκή και τα γράφουμε αυτά. Είδαμε σημεία και τέρατα. Εγώ που ασχολήθηκα πολύ με τα δάνεια των πολιτών είδα πράγματα που δεν τα περίμενα. Τα είπαν και οι άλλοι ομιλητές: δάνεια χωρίς εγγυήσεις, εικονικές εταιρείες, balloons, μπάμπουσκα, collateral, εγγύηση ρευστών που τελικά το παίρνουν πίσω, ακίνητα που δεν χτίστηκαν, ταινιοθήκες με 400 εκατομμύρια ευρώ. Απίστευτα πράγματα!
Τα ακούν οι ιδιώτες που τους ενοχλούν οι εισπρακτικές κάθε μέρα και φρίττουν. Και οι μάρτυρες το κατέθεσαν και έτσι αποδείχθηκε η διαπλοκή.
Αντικρούω τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας -το έχω κάνει και στην Επιτροπή- πολύ σύντομα.
Οι συμβάσεις, λοιπόν, βοούν. Υπήρξε διαπλοκή. Οι μάρτυρες κατέθεσαν – πολλοί από αυτούς- αλλά δεν ήταν δυνατόν να πουν «με πήρε τηλέφωνο», όπως λέει τώρα ο κ. Βορίδης. Αυτά γίνονται και δεν λέγονται. Και αν το έλεγε κάποιος, θα του λέγανε οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: «Πού ήσουν δέκα χρόνια και δεν μας το έλεγες; Αποδεικνύεις αυτό που λες; Που είναι ο άλλος που σε πήρε τηλέφωνο; Φέρ’ τον εδώ να το αποδείξεις».
Ας μην λένε τέτοια πράγματα. Και η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών που λένε σαν επιχείρημα -και ας δουν στα δικαστήρια τι γίνεται όταν πάει ένας πολίτης να την επικαλεστεί- δεν ισχύει στην περίπτωση, γιατί τα δάνεια συνεχίστηκαν να δίνονται και μετά την κρίση. Και είχαν και τη συμπεριφορά ότι για πάντα θα υπήρχε αυτή η φούσκα, ότι θα ήταν για πάντα στην εξουσία με 40% και 45%, ότι για πάντα θα έκαναν τεράστιες σπατάλες, ό,τι δηλαδή έκαναν και με τη χώρα που βούλιαξαν. Όμως, και η ακροδεξιά, που θέλει αίμα ακόμα και χωρίς να έχει αποδειχθεί, αυτό είναι χειρότερο, γιατί θα πας κάποιους κατηγορούμενους, θα αθωωθούν πανηγυρικά κι έτσι τελικά τους συγκαλύπτεις.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, αφού πω ότι είναι κωμικά αυτά που λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει το μόνο ενήμερο, εγγυημένο δάνειο. Και είχε συμφωνηθεί ότι τα δάνειά του θα συνέχιζαν να είναι ακόμη και να μην έμπαινε στη Βουλή, είναι σαν να γίνεται ένας φόνος δίπλα σου κι εσύ να ασχολείσαι με κάποιον που περνάει τη διάβαση με κόκκινο και λες, «Μα, περνάει τη διάβαση με κόκκινο, τι κάνει αυτός εδώ πέρα;». Δίπλα γίνεται φόνος και αν δεν τον σταματήσεις, θα κάνει κι άλλον. Έτσι κάνετε κι εσείς. Καταπίνετε την κάμηλο και διυλίζετε τον κώνωπα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται στον κόσμο είναι: Με ποιον είναι; Με αυτούς που πολεμούν τη διαπλοκή ή με αυτούς που την αρνούνται και άρα τη στηρίζουν; Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που κυνηγάμε τη διαπλοκή -γι’ αυτό έγινε και η Εξεταστική- και θα συνεχίσουμε ή με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τη στηρίζουν; Με μας ή με τους καναλάρχες; Με μας ή με τη Νέα Δημοκρατία που χρωστάει τα 200 εκατομμύρια, δεν μας λέει πώς θα τα πληρώσει και ούτε στην Επιτροπή ούτε και σήμερα στην Ολομέλεια είπε ότι θέλει να πάει το πόρισμα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
Ευχαριστώ.