Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης με τον Δήμαρχο Κοζάνης

1 Νοεμβρίου 2018
23:40
Κανένα σχόλιο

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο σας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Ιωαννίδη Ελευθέριο.Τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ή αφορούν τις σχολικές μονάδες,όπως:

Η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής και εκπ/σης στον Δήμο Κοζάνης,οι κτηριακές υποδομές και η στέγαση όλων των σχολικών μονάδων σε δημοτικά κτήρια,οι υποχρεώσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών προς τις Σχολικές μονάδες κ.ά .

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωτούλας Αθανάσιος έθεσε υπόψιν του Δημάρχου:

1)Το πρόσφατο έγγραφο του Υπουργού Π.Ε.Θ κ.Γαβρόγλου προς τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης,ώστε να εισηγηθούν στις υπηρεσίες των Δήμων να επιληφθούν για οποιαδήποτε προσκόμματα για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στην εφαρμογή της κατά το επόμενο σχολ.έτος 2019-2020.

2)Επίσης ερωτήθηκε ο Δήμαρχος για τα κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν με αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες να λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτήρια (7 Νηπιαγωγεία) και άλλα 2 Ν/γεία να φιλοξενούνται μέσα σε σχολεία .

3)Ερωτήθηκε εάν προτίθεται ο Δήμος Κοζάνης να αποφασίσει την ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος που θα συστεγάσει το Ειδικό Δημ. Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κοζάνης (υπάρχει ήδη εγκεκριμένη Άδεια ανέγερσης από το ΥΠΠΕΘ) στο οικόπεδο δίπλα στο 18Ο Δημ.σχολείο.

4)Επίσης ερωτήθηκε από το Γραμματέα του Συλλόγου Βίλδο Αθανάσιο,εάν οι Τεχνικές Υπηρεσίες προτίθενται να συνδράμουν με αυτοψία των σχολ.μονάδων στην κατεύθυνση έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Πυροπροστασίας(Πυροσβεστική Υπηρεσία), που θα χρειαστεί σύμφωνα με τον «Κανονισμό Πυροπραστασίας Κτηρίων»(Π.Δ 41/2018),Αντισεισμικής Θωράκισης και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων,(σύμφωνα με το ν.4559/2018,άρθρο 57),ώστε να καλυφθούν οι αδυναμίες των Δ/ντών των σχολικών μονάδων ως μη υπόχρεοι να είναι γνώστες τέτοιων ειδικών θεμάτων(οικοδομικά προβλήματα-στατικότητα-λεβητοστάσια-παλαιωμένα δίκτυα-πυροπροστασία).

5)Εάν συνεχιστούν προγράμματα όπως ο ελαιοχρωματισμός σχολικών μονάδων και εάν είναι καλύτερα τα αποτελέσματα από την πραγματοποίηση των Επισκευών και συντήρησης από ιδιώτες Τεχνικούς (υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι κ.ά) ή όπως γινόταν παλιότερα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

6) Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοζικόπουλος Νίκος ρώτησε εάν ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων προσχολικής Αγωγής,όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο και έγινε σε πολλούς Δήμους.

7) Ο Χρήστος Κυριακόπουλος ρώτησε εάν απορροφήθηκαν όλα τα παιδιά μέσω Voucher ή έμειναν εκτός Εκπαίδευσης ή φροντίδας παιδιά.

Από την πλευρά του Δημάρχου πήραμε τις εξής απαντήσεις:

(Στις ερωτήσεις Προέδρου & Αντιπροέδρου)

  • Για την εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής δεν μπορώ να σας απαντήσω: Δεν έχω δει ακόμη το παρόν έγγραφο του ΥΠΠΕΘ.Όταν έλθει στους Δήμους θα δούμε πώς θα πράξουμε.Είμαστε πάντοτε μέσα σε νόμιμα πλαίσια (βάθος τριετίας).Εμείς θα ρωτήσουμε τις υπηρεσίες μας για τον αριθμό των προνηπίων που φροντίζονται στους παιδικούς σταθμούς και με βάση τα στοιχεία θα αποφασίσουμε.

  • Για το κτηριακό των Ν/γείων γίνονται δημοπρασίες.Έχει ήδη ενταχθεί το έργο της περίπτωσης «Κλείδη» και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις στις Μελέτες,έχει δηλαδή δρομολογηθεί.Επίσης επί της οδού Ευτέρπης και υπάρχει στα σχέδια ακόμη ένα Ν/γείο.

  • Το Ειδικό Δημ.σχολείο μεταφέρθηκε σε κτήριο στον Τετράλοφο Κοζάνης,το οποίο είναι σε ικανοποιητική κατάσταση,πολύ καλύτερο από το παλιό στην οδό Αιανής,όπου άρχισαν οι επισκευές από Εργολάβο.Το Προσωπικό και οι Γονείς είναι ευχαριστημένοι παρόλα τα προβλήματα και κυρίως της απόστασης που ήταν υπερεκτιμημένο.Τώρα γίνονται παρεμβάσεις για προστατευτική μεμβράνη στα παράθυρα,σκίαστρα …Θα επιστρέψει στην οδό Αιανής και θα έχει περισσότρο χώρο.Γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί η Ανέγερση νέου Ειδικού Δημ. σχολείου & Ειδικού Ν/γείου (απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης).Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ και την Περιφέρεια μέσω ΣΔΙΤ.

  • Οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό από παλιότερα.Πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αναλαμβάνουν μεγάλα έργα (ζημιές σε Λεβητοστάσια,Στέγες,κουφώματα,ελαιοχρωματισμό σχολείων) μέσα από ειδικό κονδύλι τη ΣΑΤΑ,από το οποίο ο Δήμος ελέγχει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν χωρίς να εκταμιεύει χρηματικά ποσά. ( Δεν απαντήθηκε αν χρειαστεί να γίνουν αυτοψίες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για το π.δ 41/2018 …).Υπάρχει ολόκληρη η ΣΑΤΑ του 2017 και θα προστεθεί του 2018.Οι πόροι επαρκούν για διάφορες εργασίες.

  • Ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθούν οι Σχολικές Επιτροπές με τον μεγάλο όγκο των προβλημάτων και αιτημάτων των σχολείων.Ήταν μεγάλο ρίσκο αυτή η απόφασή μας,αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο αποτελεσματικό με την ύπαρξη Λίστας Τεχνικών -μετά από διαγωνισμό – προς τους Δ/ντές των σχολείων.

  • Μέσω Voucher απορροφήθηκαν όλα τα παιδιά,δηλαδή το 100% και δεν έμειναν εκτός Εκπαίδευσης ή φροντίδας παιδιά στην περιοχή της Κοζάνης.(Ιδιωτικά Ν/γεία & Παιδικοί Σταθμοί)

Από την πλευρά μας εκφράσαμε την πάγια θέση του Δ.Σ ότι είναι επιθυμία μας η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στα Νηπιαγωγεία για το επόμενο σχολικό έτος.Επίσης αναφέρθηκε ότι και ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης είναι θετικός προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα κτηριακά προβλήματα ειδικά στα Νηπιαγωγεία στην πόλη της Κοζάνης επισημάναμε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει κάποτε να λυθεί.

Από τα παραπάνω φαίνεται επίσης ότι οι αγώνες που δώσαμε στην Τριμερή επιτροπή και η πρότασή μας (ότι μπορούν όλα τα νήπια-προνήπια να φοιτήσουν στα Νηπ/γεία της πόλης) ήταν εφικτή και ρεαλιστική.

Το Δ.Σ του Συλλόγου θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλα τα θέματα που θα προκύπτουν και θα σας ενημερώνει για οποιεσδήποτε ενέργειές του.

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΙΛΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.