H AΡΣΙΣ Κοζάνης για την Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αιανής: Κανονικά παιδιά σε ακανόνιστες συνθήκες – Με αυτή την επιστολή δεν απευθυνόμαστε στους ακραίους ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που δεν ξέρουν ή φοβούνται

7 Νοεμβρίου 2018
14:48

Τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει ερωτήματα και αντιδράσεις σχετικά με την ένταξη στην τυπική εκπαίδευση των 35 παιδιών που φιλοξενούνται στη Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αιανής.

Είναι λογικό ο κόσμος να έχει απορίες για το θέμα της ένταξης των παιδιών που φιλοξενούνται και για τη λειτουργία της δομής μας. Τις τελευταίες μέρες όμως διατυπώνονται και αναπαράγονται και πράγματα ανακριβή ή ψευδή, που αδικούν και προσβάλλουν την προσπάθεια που κάνουμε και τα παιδιά που φιλοξενούμε.

Ως προς την ένταξή τους στο σχολείο:

Τα παιδιά που φιλοξενούμε έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση όπως όλα τα παιδιά. Υπεύθυνοι για αυτό είναι ο αρμόδιος Εισαγγελέας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η Δομή Φιλοξενίας. Σε καμιά διαδικασία δεν ζητήσαμε να γίνει κάτι παράτυπο ή καταχρηστικό, αντιθέτως ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Τα παιδιά έχουν ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) και έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια, για την προστασία τη δική τους και του πληθυσμού.

(Κανένας από εμάς τους εργαζόμενους δε κόλλησε ποτέ το παραμικρό από τα παιδιά παρά την καθημερινή 24ωρη συμβίωση μαζί τους).

Ως προς τη ταυτότητα και τη χρηματοδότηση της Δομής:

Η δομή χρηματοδοτείται από το Δ.Ο.Μ. (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο οποίος διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Η ταυτότητα του Ξενώνα είναι «Προσωρινός» και η δυναμικότητά του είναι 35 παιδιά ηλικιών 15-18.

Η ηλικία προκύπτει σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα που στέλνονται στη δομή από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σε μερικές περιπτώσεις κατά την είσοδό στη χώρα καταγράφονται ως ανήλικοι άτομα που φαίνονται ενήλικα. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι διαδικασίες διαπίστωσης της ηλικίας τους. Αυτή είναι μια προβληματική που απασχολεί όλες τις αντίστοιχες δομές και έχει ήδη αρχίσει ένας διάλογος σε κεντρικό επίπεδο πάνω σε αυτό το θέμα.

Ως προς την παραβατικότητα των παιδιών:

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ καταγγελία που να αφορά παιδί της δομής μας. Στο διάστημα των 7 μηνών που λειτουργούμε, φυσικά έχουν γίνει περιστατικά ή μικροπεριστατικά, τίποτα όμως που να διαφοροποιεί τα παιδιά μας από άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Ως προς θρησκευτικά ζητήματα:

Τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι κυρίως μουσουλμάνοι. Έχουμε γιορτάσει μαζί το Ραμαζάνι, την Εργατική Πρωτομαγιά, τον Δεκαπενταύγουστο και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και τα Χριστούγεννα.

Ως προς τη χώρα καταγωγής τους και θέματα ασύλου:

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή είναι κυρίως από το Πακιστάν. Είναι εδώ για λόγους κυρίως οικονομικούς (ακραία φτώχεια), πολέμου (στο Πακιστάν έχει 3 εστίες πολέμου αυτή τη στιγμή), θρησκευτικούς ή πολιτικής δίωξης. Στη δομή μας, ανάμεσα στα άλλα, ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους για αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με το ισχύον προσφυγικό δίκαιο, τα ποσοστά λένε ότι το 3% θα πάρει άσυλο ή θα γίνει δεκτή η οικογενειακή επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους στην Ευρώπη.

Ως προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:

Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά οποιαδήποτε τσουβαλοποίηση αδικεί εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο Προσφυγικό, σε αντίξοες συνθήκες, σε προγράμματα της τελευταίας στιγμής, με κακή ή μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση, σε ένα εχθρικό ή ανέτοιμο περιβάλλον, με ένα παράλογο πολιτικό σχεδιασμό για αυτά τα παιδιά, προβλήματα που πολλές φορές απορροφούμε και λειαίνουμε… Σαν ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, η εμπλοκή μας είναι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, και όχι για να βγάλουμε χρήματα. Διαφορετικά, θα το είχαμε κάνει νωρίτερα, μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας μας στην πόλη και με πιο εύκολα προγράμματα.

Εν κατακλείδι:

Με αυτή την επιστολή δεν απευθυνόμαστε στους ακραίους ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που δεν ξέρουν ή φοβούνται, και ως αποτέλεσμα αυτού γίνονται δέκτες ανακριβειών και ψευδών ειδήσεων. Πιστεύουμε απόλυτα στα «καλά» αντανακλαστικά της περιοχής που ζούμε και η μέχρι τώρα εμπειρία μας το επιβεβαιώνει.

Τα παιδιά που φιλοξενούμε δεν είναι ούτε άγγελοι ούτε διάβολοι. Είναι κανονικά παιδιά σε ακανόνιστες συνθήκες. Έχουν κάνει ένα μακρύ ταξίδι για καλύτερο μέλλον ή για το μοναδικό τους μέλλον. Τα παιδιά μας είναι γεμάτα όνειρα χωρίς να έχουν μια χαραμάδα ελπίδας. Αυτή η χαραμάδα μπορεί να είναι μόνο η εκπαίδευση.

Διεκδικούμε το έννομο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση… Έχουμε 2 μήνες που τα ετοιμάζουμε για το ελληνικό σχολείο. Να είναι ευγενικοί, να ζητάνε άδεια για οτιδήποτε και να μην ενοχλούν κανέναν. Ελπίζουν στο «ευρωπαϊκό» σχολείο. Ένα σχολείο, όμως, που δεν αρχίζει.

Υπάρχει ένας κόσμος που ζούμε που δεν φαίνεται ή δεν βγαίνει τόσο έντονα προς τα έξω. Το Σάββατο 10 παιδιά μας τερμάτισαν το Λασσάνειο Δρόμο, ένα από τα οποία 15ο στη γενική κατάταξη. Την Κυριακή στο Κέντρο Υγείας που επισκεφθήκαμε για την έκδοση των ΑΔΥΜ, ένας άνθρωπος μας εξύβρισε χυδαία, μόνο γιατί ήμασταν εκεί, την ίδια ώρα που τα παιδιά στην οφθαλμολογική εξέταση, μέσα στο εξεταστήριο, αυθόρμητα διάβαζαν τους αριθμούς και τα γράμματα στα ελληνικά.

Μικρά που είναι όμως μεγάλα….

Παρακαλούμε συνεχίστε να μας στηρίζετε

Με τιμή,

Οι εργαζόμενοι του Προσωρινού Ξενώνα Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων Αιανής

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

25 σχόλια

    • Την ιδια απαντηση σαν τη δική σου …ακουσε ο παππους μου οταν ήρθε το 1922, ακριβως την ιδια το 1953 μετα τα γεγονότα στην Κωνσταντινουπολη, ..ιδια απάντηση σαν τη δική σου ακουσαν οι γονεις σου όταν ηταν μεταναστες στην Αμερική …τα ιδια στην δεκαετία του ΄60 στη Γερμανία…Σαν εσενα απαντούν σήμερα, στον πατερα σου , στο παιδί σου , στο φίλο σου , στον αδελφό σου …καποιοι ακριβώς σαν εσένα στην σουηδία , τη γερμανία, την Ολλανδία …ευτυχώς όμως σαν εσένα ειναι οι λίγοι …

      • Καμία σχέση απολύτως. Μπερδεύεις εντελώς ανόμοια πράγματα. Άλλο χριστιανοί ορθόδοξοι Έλληνες από τη Μικρά Ασία και τον πόντο που ήρθαν εδώ με γυναικόπαιδσ επειδή εκδιώχθηκαν, και άλλο οι πακιστανοί που είναι επί το πλείστον νεαροί άνδρες μουσουλμάνοι, που όλοι ξέρουμε τι διδάσκονται στο κοράνι για τους αλλόθρησκους. Γιατί το 1999 με τους βομβαρδισμούς δεν γέμισε η Ελλάδα με Σέρβους, ενώ τώρα έχουμε γεμίσει από μετανάστες;20600 πύραυλοι από 1150 μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έπεσαν το 1999 στο Βελιγράδι. 30 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είναι περίπου το κόστος της υλικής ζημιάς που προκλήθηκε με τους βομβαρδισμούς. 504 Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καταστράφηκαν, 305 σχολές, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, καταστράφηκαν 176 μνημεία πολιτισμού και ανάμεσα τους και 23 μεσαιωνικά μοναστήρια, 45 γέφυρες και 28 σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες. 148 σπίτια πολιτών. Παρόλα αυτά, κανείς πρόσφυγας από την διπλανή Σερβία δεν ήρθε στην Ελλάδα.Πλέον, η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από μετανάστες κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί είναι θύματα ενός πολέμου ή διαφωνούντες με τις πολιτικές τις χώρας τους; Μήπως εμείς άκαρδοι που τους εμποδίζουμε από το να γλιτώσουν από την φτώχεια και την σφαγή ή είμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο αποικισμού και κατάκτησης της Ευρώπης από τη Ασία και το Ισλάμ; Η Ελλάδα έπρεπε να κυρηχθεί εδώ και 3 χρόνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

  • Αφιλοκερδος δεν πιστευω να πληρωνεστε ετσι δεν ειναι….βγαλτε και μια ανακοινωση με το μηνιατικο σας μα δουμε γιατι κοπτεστε τοσο πολυ….γιατι εμεις για εσας ειμαστε ρατσιστες…

  • Είναι πολλά τα λεφτά Αρηηηηηη τέτοιο ενδιαφέρον ρε παιδί μπράβο δεν είδα για κανέναν έλληνα που πειναει να βοηθάνε οι ΜΚΟ

  • Ήθελα να ξέρω….. Αυτά για το 1922 και όλες τις άλλες ημερομηνίες που αναφέρεις τα λες γιατί πραγματικά τα πιστεύεις??? Ή μάλλον δεν ξέρεις καθόλου ιστορία. Να σου θυμίσω λοιπόν ότι αυτοί που ήρθαν από την Μ. Ασία ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ!!!! Οχι λαθρομετανάστες. Ανοίξτε τα μάτια σας ή αλλιώς πάρτε τους στο σπίτι σας για να πάρουμε και εμείς το καλό παράδειγμα

  • Στή συζήτηση πού γίνεται γιά τήν μετανάστευση, δέν συζητάμε την ἀνωτερότητα τῆς Ελληνικής φυλῆς σέ σχέση μέ τίς φυλές πού μεταναστεύουν. Τό διακύβευμα εἶναι ἂν μποροῦν καί πόσοι μποροῦν καί μέσα σέ ποιό χρονικό διάστημα μποροῦν, ὁμάδες διαφορετικῶν πολιτισμῶν νά ἐγκατασταθοῦν σέ μία ὀργανωμένη κοινωνία με διαφορετικό πολιτισμό καί διαφορετικές παραμέτρους κοινωνικῆς, ἱστορικῆς καί θρησκευτικῆς συνοχῆς.

    Τό διακύβευμα στή συζήτηση γιά τή μετανάστευση δέν εἶναι κυρίως ἀνθρωπιστικό, ἀλλά κοινωνικό. Δέν εἶναι καθόλου τό ὃτι ὁ μετανάστης εἶναι λιγότερο ἂνθρωπος ἀπό τόν γηγενῆ ἂνθρωπο, ἀλλά εἶναι πῶς καί κάτω ἀπό ποιές προυποθέσεις ὁ μετανάστης θά ἐνταχθεῖ κοινωνικά καί ἐργασιακά μέ ὃρους ἀνθρώπινης ἀξιοπρέπειας στήν νέα του «πατρίδα»….

    Τό φαινόμενο τῆς παγκόσμιας μετανάστευσης ἒχει και άλλη διάσταση, τήν ἀνθρωπιστική. Δέν μπορεῖ κανείς να ἀγνοεῖ τήν πολιτική τῆς Νέας Τάξης, πού χρησιμοποιεῖ τήν παγκόσμια μετανάστευση ὡς ἐργαλεῖο γιά τήν κατάργηση τῆς ἐθνικῆς συνοχῆς τῶν κρατῶν καί τήν «περιορισμένη ἐθνική κυριαρχία» τους.

  • Οι υπογράφοντες είναι όλοι μέλη της “ΑΡΣΙΣ” ή υπάρχουν και εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν αποκλειστικά για την λειτουργία της δομής. Και αν ναι με ποια διαδικασία και τι κριτήρια έγιναν αυτές οι προσλήψεις? Και τέλος ο μισθός του έχει σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου ή είναι κάτι ξεχωριστό?

      • Ψευτοαριστςροι που τσάπα και μυστρί δεν έπιασαν ποτε,παραφράζοντας κοινωνιολογικές έννοιες και ιστορικά γεγονότα ενδυονται το ρούχο του εθελοντή με χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

  • κυριοι της ΑΡΣΙΣ,μην προσπαθητε να ωραιοποιησετε την κατασταση για ιδιον οφελος.Μαλιστα στην παραπανω ανακοινωση σας ,υπαρχουν μια σειρα θεματων που θελουν καθαρη απαντηση, χωρις ιδεοληψιες και ασαφειες

  • Όπως βλέπετε η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη με τις πρακτικές σας και τη φιλοξενία προσφύγων; Εσείς από δημοκρατία και σεβασμό δικαιωμάτων των πολιτών γνωρίζετε; Γιατί επιμένετε ενώ η Αιανή δεν δέχεται αυτή τη δομή; Που είναι ο σεβασμός σας στα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων; Με το έτσι θέλω;

  • Λίγος ψευτοαριστερισμος,λίγη παράφραση κοινωνιολογικών τσιτατων,λίγη παράφραση της ιστορίας,εθελοντισμός με χρηματοδότηση κι ορίστε μια ΜΚΟ.

  • Πείτε μας ποσα χρηματα παίρνετε για να στηρίζετε κ να λειτουργείτε την δομή κ αφήστε τον κοσμο βα βγάλει τα συμπεράσματα του…

  • Ποτιστε τονλαχανοκηπο που έχετε και αφήστε τα αλλα ,είναι σοβαρά πράγματα ,πάρτε εκεί και το δήμαρχο το Λευτέρη που εκεί στο περιθώριο είναι μέσα στα νερά του και δέστε και καμμία πανσέληνο ! Αντε !

  • Όσοι ελληνες πήγαν στην Γερμανία η στην Αμερική πήγαν με έγγραφα ΔΗΛΑΔΉ με διαβατήρια ΌΧΙ όπως οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται στην χώρα μας.Αυτοι είναι καθαρά παράνομοι μετανάστες.

  • Τι σχέση έχει το ραμαζάνι τους με τον δεκαπενταύγουστό μας;
    Όταν λέτε θα γιορτάσετε τα Χριστούγεννα εννοείτε ότι θα τους πάτε στην εκκλησία; Γιατί εδώ στην Ελλάδα έτσι γιορτάζεται η Χριστού (του Θεού μας) γέννα.
    Από πότε είναι θρησκευτική γιορτή η πρωτομαγιά; Όλα χυλός προς τέρψη των νεοφιλελεύθερων παγκοσμιοποιητών.
    Βεβαίως και πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά αυτά όπως και όλους τους κατατρεγμένους, οι οποίοι και αυτοί είναι θύματα των παγκόσμιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά γιατί πρέπει να τους εντάξουμε (εδώ είναι η μαγική λέξη) σε μια κοινωνία και ένα πολιτισμό με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά τους;
    Να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στον δικό τους πολιτισμό όχι κατ’ ανάγκη σε εμπόλεμη περιοχή αλλά στον πολιτισμό και στη θρησκεία τους.
    Εσκεμμένα δημιουργείτε συνθήκες παρανόησης και ανακατεύετε τα πάντα στο όνομα της συμπαράστασης των αναξιοπαθούντων.
    Ποιες οι πηγές χρηματοδότησης της ΜΚΟ σας και άλλων αντίστοιχων με τη δική σας;
    Απευθύνεστε σε όσους δεν φοβούνται και όχι στους ξενοφοβικούς δηλαδή σε αυτούς που φοβούνται. Σας προδίδουν οι ίδιες οι λέξεις σας.
    Είστε εργάτες του νεοφιλελευθερισμού στην πιο ακραία και πονηρή του μορφή του.

  • ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΣΕ ΑΧΤΑΡΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΚΟ.

  • Δεν το πιστεύω ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση για παιδιά ασυνόδευτα! Ξέρει κανείς τι σημαίνει διαπολιτισμικότητα; Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών;Πόσο βοηθάει αυτό στην ανάπτυξη του μορφωτικού μας επιπέδου; Καλό είναι όσοι μιλούν με τόση σκληρότητα και αλαζονεία, να σκεφτούν ότι ίσως, σύντομα να βρεθούμε και οι ίδιοι σ’αυτή τη θέση-η χώρα μας δεν είναι και η πιο ασφαλής άλλωστε-και να δείξουν και λίγη ενσυναίσθηση. Επιπλέον, επειδή παρατράβηξε αυτό με το ’22 οι Πόντιοι-Έλληνες,που θέλαμε ωστόσο ανεξάρτητο κράτος, (μιας και είμαι και η ίδια Πόντια),δεν ήρθαν μόνο στην Ελλάδα, πήγαν και στη Ρωσία-όπως όλοι ξέρουμε-, αναρωτιέμαι, πώς μας δέχτηκαν εκεί οι Ρώσοι;; αλλά ξέχασα εμείς είμαστε ανώτερος λαός και ούτε πήγαμε ποτέ παράνομα σε καμία Αμερική ας πούμε ως μετανάστες, ούτε βέβαια μας κυνηγούσαν ακραίες οργανώσεις (κουκλουξάν π.χ.) ούτε ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες της κυρίως Ελλάδας ήταν επιφυλακτικοί απέναντι μας. Και παρόλα αυτά,ερχόμαστε σήμερα εμείς,ορίζοντας τους εαυτούς μας δικαστές, να αποφασίσουμε για τη ζωή άλλων και να τους στερήσουμε ένα από τα σημαντικότερα εφόδια για τη ζωή,την εκπαίδευση,την οποία και η ίδια πρεσβεύω.
    Προέρχομαι από οικογένεια προσφύγων και μεταναστών, έχω γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και μορφωτικών επιπέδων, ωστόσο καταλαβαίνω τώρα,ότι η παιδεία και η ανθρωπιά δεν διδάσκεται σε κανένα πανεπιστήμιο.

    • Πες μας αν ήξερες τη λέξη μερικά χρόνια πριν.Εγω λέω όχι.Στη μάθαν, για να γίνει η δουλειά.
      Άμα θέλω να γνωρίσω τον Ινδικό πολιτισμό τόσο πια πηγαίνω ο ίδιος στην Ινδία δεν φέρνω 100 εκκατομύρια Ινδούς για να γίνει η χώρα μου Ινδία.
      Ποιο μορφωτικό επίπεδο(sic) έχεις δεί εσυ να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια;Μήπως ανέβηκαν και τα μεροκάματα;Μήπως ενδυναμώνεται και το κοινωνικό κράτος και οι υποδομές του με όλους αυτούς που καρπωνονται δωρεάν τους κόπους γενεών Ελλήνων;
      Τα παραμύθια περι τα καημένα τα παιδάκια δεν περνάν.Κι ο μεγαλύτερος κακούργος κάποτε παιδάκι ήταν.
      Κανένα δικαίωμα δεν τους στερήσαμε στη χώρα τους.Έδώ έρχονται παράνομα και δεν τους έχουμε καμία υποχρέωση ούτε να τους δεχτούμε ούτε να καταπατούνται τα δικά μας δικαιώματα για χάρη τους,Απέλαση και καλη τύχη.
      Αν είσαι απ τον Πόντο όπως λες δείχνεις επιπλέον αχαριστία και στο Ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία που περιέθαλψε τους προγόνους σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Εσύ πρώτη θα έπρεπε να το υποστηρίζεις και να μη θέλεις να καταστραφεί με τον εποικισμό.Είναι ντροπή να βάζεις σε δευτερη μοίρα την Ελληνικότητα των προσφύγων του 22 και να προβάλεις μια ”προσφυγικότητα” που δεν πατάει πουθενά παρα στην προπαγάνδα των μκο.
      Τα υπόλοιπα δήθεν ιστορικά είναι απο την Πόλη έρχομαι…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.