Σισανίου & Σιατίστης Παύλος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Αν το αναξιόπιστο κράτος κόψει την επιδότηση;» (του Γιώργου Νταλιάρη)

12 Νοεμβρίου 2018
14:40

Ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα αυτή η οποία ξεκίνησε για τα εκκλησιαστικά θέματα. Το πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας απασχολεί έντονα Ιεράρχες, Κληρικούς και πιστούς. Οι αντιδράσεις είναι έντονες στους κόλπους των Μητροπολιτών πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να θέσουν τους προβληματισμούς στην Ιεραρχία που έχει συγκληθεί για την προσεχή Παρασκευή.

Μια φωνή με ιδιαίτερο βάρος είναι αυτή του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, που λίγες ημέρες μετά την αρχική ανακοίνωση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Αλέξη Τσίπρα, τοποθετείται στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ θέτοντας κι αυτός από την πλευρά του μια σειρά ζητημάτων έτσι όπως αυτά προέκυψαν.

Ο Σεβασμιώτατος τονίζει μεταξύ άλλων πως το πλαίσιο έτσι όπως έχει αρχικά διαμορφωθεί δεν εξασφαλίζει τους χιλιάδες Ιερείς και τις οικογένειές τους που εν μία νυκτί θα βρεθούν εκτός δημοσίου. Οπως επισημαίνει, «το κράτος είναι αναξιόπιστο και κομπλεξικό έναντι της Εκκλησίας», κι επομένως «πως μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη».

Ο Μητροπολίτης Παύλος κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα αναφορικά με τις 10.000 προσλήψεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του…

– Σεβασμιώατατε, ακούσαμε το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πως κρίνετε αυτά που ειπώθηκαν;
«Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στο Βέλγιο. Σε ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Εκεί η Πολιτεία πληρώνει τους Ιερείς ενώ παρέχει άδεια εποχικού οχήματος στον Ιεράρχη. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό τόσο στα βελγικά όσο και στα ευρωπαϊκά σχολεία. Το περιεχόμενο το ορίζει μόνο η Εκκλησία. Μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο ουδετερόθρησκο κράτος; Αμφιβάλλω. Στο Βέλγιο μπορεί ο κάθε υπουργός και βουλευτής να έχει τις προσωπικές του απόψεις. Δεν τις περνά στο κράτος, όμως. Στην Ελλάδα, τις ιδεοληψίες προσπαθούν να τις περάσουν στους νόμους. Και το 1952 που έγινε απαλλοτρίωση και το κράτος υποσχέθηκε πέντε πράγματα αλλά τήρησε ένα».

– Επομένως, φοβάστε πως τα συμφωνηθέντα μπορούν να αλλάξουν ή ακόμη και να ακυρωθούν στο μέλλον;
«Το κράτος είναι αναξιόπιστο και κομπλεξικό έναντι της Εκκλησία;. Πως μπορώ να το εμπιστευτώ; Το ταμείο για το οποίο γίνεται λόγο, συστάθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η παρούσα κυβέρνηση όμως το αγνόησε. Η επόμενη γιατί να μην το αγνοήσει; Αν το κράτος πει ότι δε δίνω την επιδότηση ή τη μειώνω; Πρέπει, επομένως, πρώτα να πείσουν τους πολίτες. Θυμάμαι, παλιότερα όταν ήμουν στο Μαντούδι είχαμε συμφωνήσει με την Πολιτεία για ένα θέμα. Ηρθε ο επόμενος γενικός γραμματέας του υπουργείου και ήθελε να το αλλάξει. Στη σύσκεψη όπου ήμουν παρών, του είπε ότι υπήρχε μια υπόσχεση, και αυτός απάντησε πως την υπόσχεση την είχε δώσει κάποιος άλλος. Οι πολιτικοί ηγέτες κινούνται κομματικά και όχι πολιτικά».

– Θεωρείται πως οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους πρέπει να αλλάξουν;
«Πρέπει να ρυθμιστούν τα θέματα, ναι. Υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, και οι κρατικοί υπάλληλοι τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αυτά τα χρόνια της κρίσης αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, δε θα υπήρχε Ελλάδα. Από νομικής πλευράς, το κράτος αν απολύσει 10.000 Ιερείς, πρέπει να τους αποζημιώσει και μετά να περάσουν στο άλλο καθεστώς.

Αν η ιστορία αυτή είχε ξεκινήσει στην αρχή της κυβερνητικής θητείας θα υπήρχε ο χρόνος για μια ουσιαστική συζήτηση. Οταν έρχεται στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για προεκλογικό τέχνασμα. Η επιπολαιότητα και η βιασύνη δείχνει πως γίνεται για προεκλογικούς λόγους. Αυτό το δείχνει και η δήλωση του κ.Τζανακόπουλου για τις 10.000 προσλήψεις. Αυτό είναι αρλούμπα. Αν έχει χρήματα να διορίσει, γιατί δεν το κάνει τώρα; Αλλά το φανερώνει και το γεγονός πως δε συζήτησε ούτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε με την Εκκλησία της Κρήτης.»

 

www.vimaorthodoxias.gr

28 σχόλια

  • δεσπότη,το μόνο που σας ενδιαφέρει,είναι ο μισθουλάκος και η σύνταξη,δέν κοιτάτε τα βιβλία ιστορίας και θρησκευτικών,που άντε να μην πώ,πώς έχούν καταντήσει…αλλάξτε ρότα,βαδίζετε λάθος.

    • Παυλακη τα βιβλια δεν τα γραφει η εκκλησια κι ουτε την ακουνε. Οσο για το μισθουλακο οντως ειναι τοσο μικρος ωστε να τον λες σωστα. Η συνταξη ουτως η αλλως ειναι μηδαμινη. Το λαθος βαδιζετε εχει να κανει με τα κριτηρια σου κι οχι με την αληθεια. Θελουμε ιερεις αξιοπρεπεις η επαιτες; θελουμε ιερεις δεσποτοκρατουμενους η ελευθερους; ολο αυτο που γινεται ειναι εις βαρος του λαου που θα κλιθει να πληρωσει τη διαφορα μια και η εκκλησια θα πρεπει να βρει τα εξοδα. Απο που; απο εμας προφανως. Θα δουμε λοιπον ολα να κοστολογουνται αρα ο κοσμος να φευγει. Επιπλεον αποθαρυνει τον καθε ενδιαφερομενο για κληρικο να μη γινει γιατι πως θα ζησει;πως θα κανει οικογενεια; ειναι πολλαπλη η ζημια. Ατιμες οι προθεσεις.

      • …..θέλουμε ιερείς να λένε το όχι όχι και το ναι ναι θέλουμε ιερείς ν α είναι με την αλήθεια και όχι με αυτό που “αρέσει” στον κάθε πικραμένο θέλουμε ιερείς της ορθοδοξίας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ και τόσα άλλα ….

        • Μαλον θελετε ιερεις δεξιους μονο και σας κακοφαινονται οι ουδετεροι και οι αντικειμενικοι γιατι ο σημερινος αρχιεπισκοπος που ειναι ενας νεος Αντωνιος(τεως Σιατιστης) σεμνος,ταπεινος,μετρημενος,ουδετερος,σοφος και με τριμμενα ρασα δε σας κανει

      • Οχι ρε ανωνυμε και μικρος ο μισθος!!!!!!!! Ελεος δηλαδη!
        Τι μισθο παιρνει ενας μητροπολιτης? Τι εξοδα εχει? Προσωπικα εννοω. Γιατι τα υπολοιπα πληρώνονται απο αλλου!
        Αξιοπρεπεις η επαιτες λες. Γιατι τωρα δεν ειναι επαιτες?? Οταν βγαινει ο δισκος, οταν για ενα τρισαγιο περιμενει το φιλοδωρημα ?
        Μην μας τρελαινετε, ΗΜΑΡΤΟΝ!

          • Eχεις δει ποσα παιρνει ο ανεργος απ΄το Ταμειο??Ο σερβιτορος, ο ντελιβερας,ο ελευθερος επαγγελματιας;; Εχεις καθησει να λογαριασεις ια σουμα ποσο κοστιζει η αμφιεση ενος δεσποτη???Ρε αντ΄απο δω 19:31 που θα μας χρυσωσεις το χαπι.

        • Να γίνει επιτέλους διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα χρωστούμενα του δημοσίου να τα πληρώνουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι.

          • Δεν εφτασαν το κρατος σε οτωχευση οι ιερεις. Αυτοι που τα εφαγαν να τα πληρωσουν κι οχι οσοι δεν ευθυνονται. 680 ευρω μισθο παιρνουν οι ιερεις οσο για τον μισθο του επισκοπου ε ειναι ισος με τον μισθο μιας γραμματεως δικαστηριων. Ο δισκος βγαινει για τους απορους που βοηθιουνται μονο απο την εκκλησια,για τα συσιτια της εκκλησθας,για το κοινωνικο παντοπωλειο κλπ. Μονο απ την εκκλησια βλεπουμε εργο καο βοηθεια. Οσο για τα τρισαγια κανενας δε μου ζητησε χρηματα ισα ισα που δε θελουν τιποτε. Αρκετα με τη διασυρση. Πανε να γινεις εσυ παπας να τρεχεις 12 ωρες τη μερα για οποιον σε χρειαστει,ν ακους τα εξ αμαξης απ τον καθε συκοφαντη αγογγυστα και παρε εσυ τα 680

          • Σωστά! Και τα χρέη του ιδιωτικού Τομέα (ανακεφαλαιοποιηση τραπεζών, χρέη δημοσιογραφικών οργανισμών, μίζες, χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και φεσια της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας) να τα πληρώσεις εσύ και οι όμοιοι σου.

          • Να πληρώσει ο κάθε ιδιώτης ότι χρωστάει, όχι τα κρατικά δάνεια που πάρθηκαν για να καλύψουν την κακοδιαχείριση και τα χρέη των τραπεζών!

          • Το κράτος είναι ένα υδροκέφαλο τερατούργημα που δεν παράγει τίποτα άλλο πέρα απο ρουσφέτια. Όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν με ταχύτητα σαλιγκαριού. Είμαστε στο 2018 και μας πνίγουν στη χαρτούρα για μια βεβαίωση! Να διαχωριστεί ο ιδιωτικός τομέας και να απελευθερωθεί από τα χαράτσια του αργόστροφου δημοσίου. Δείτε τι γίνεται στη Ρουμανία!

        • Κι εσυ τι εισαι 22.47 το γραδο που μετρα την πνευματικοτητα και το ηθος του αρχιεπισκοπου; και λιγη τσιπα δε βλαπτει.

  • Ο Τσίπρας είναι μεγάλος ηγέτης και το αποδεικνύει για άλλη μια φορά. Τους έχει μπερδέψει όλους, τους μεν και τους δε, ούτε που ξέρουν με ποιον είναι, δεν ξέρουν τί τους κρύβει η συμφωνία, βλέπουν αυτούς που θα έπρεπε να διαφωνούν να συμφωνούν χειροκροτώντας και διαφωνούν μόνο και μόνον από συνήθεια. Πολιτικοπολιτισμικό σοκ. Χαχαχα.. Είναι μεγάλος.

    • Είναι πολύ κακός ηθοποιός. Λέει κάτι και το πρόσωπο του μαρτυρά υποκρισία και ψευτιά, σαν να παίζει ρόλο. Σίγουρα κάνει πολλές πρόβες μπροστά στον καθρέπτη του, αλλά δεν τον βοήθησαν ιδιαίτερα. Υπηρετεί πιστά στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής. Αποδείχθηκε πολύ μικρός σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά.

      • Μην υποτιμας την νοημοσυνη της ιερας συνοδου και μην ακους την παραπληροφορηση των καναλιων που εχουν λογους προεκλογικους να κανουν το ασπρο μαυρο. Περιμενε το ΣΚ ν ακουσεις.

  • Η συμφωνία του Τσίπρα με την κυβέρνηση έχει στόχο την υλοποίηση της αριστερής ονείρωξης, στο πλαίσιο του αφελληνισμού και της αποχριστιανοποίησης της χώρας, να μειωθεί δραστικά η επιρροή της Εκκλησίας.

      • Eίναι απόλυτα διάφανες οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης προς την Εκκλησία μας, παρά τα κατά καιρούς υποκριτικά «χαμόγελα» με εκκλησιαστικούς παράγοντες. Ενδεικτικά δηλώσεις κυβερνητικών :
        -Πουλάκης (γ.γ. τοῦ ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν): Νὰ καταργηθεῖ ἡ προσευχὴ στὰ σχολεία!
        -Βούτσης : Προέδρος της Βουλής, αποκάλεσε την Ορθοδοξία «ταλιμπάν».
        – Γιαννακάκη(γ.γ. Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων τοῦ Ὑπ. Δικαιοσύνης) : εἶσαι σκοταδιστὴς καὶ μισαλλόδοξος ἂν δὲν θὲς νὰ διδαχθεῖ τὸ Κοράνι τὸ παιδί σου (εννοεί το ορθόδοξο παιδί από την Γ Δημοτικού.)
        Ας θυμηθούμε την ψήφιση του «συμφώνου συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου». Την απαίτηση του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ για θεσμοθέτηση πολιτικού «γάμου» για άτομα του ιδίου φύλου και την υιοθέτηση παιδιών.Τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων στις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων.

  • ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΎΝΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΤΆΣΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΕ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΧΡΟΝΙΚΆ???? ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΟΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΈΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ. ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

    • Ενω ο ενθεος κουλης μεσα στη νηψη ζει . Ασκητης . Εφτασε και δεν ακουμπησε οπως κι ολοι φυσικα αλλα κυριως οι φαρισαιοι γαλαζιοι

  • Εχουν καταφέρει να εχουν κάποιους έξυπνους να εχουν τον λαο τον Έλληνα χριστιανό απέναντι Στην εκκλησία ξυπνήστε κάποιοι που κοιμάστε και ζητεί Μόνο ν κάνετε κριτική πισο απο το πληκτρολόγιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.