Γ. Κασαπίδης: “Προβλήματα και διαμαρτυρίες κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2018”

13 Νοεμβρίου 2018
13:09

Την παρέμβαση του υπουργού για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν έντονη αναστάτωση στους Έλληνες αγρότες και προκαλούνται από τη μέχρι σήμερα σύνταξη των δασικών χαρτών, ζητά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.
Παρά τις σχετικές έγκαιρες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και επισημάνσεις, πολλά ήταν τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν αγροτεμάχια εντός δασικών εκτάσεων και αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις εξαιτίας του ότι δεν ολοκληρώθηκε η σύνταξη των δασικών χαρτών. Ακόμα και σε περιοχές με μερικώς κυρωμένους χάρτες υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν ελήφθησαν υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων.
Πολλές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των παραγωγών που βλέπουν τις επιδοτήσεις τους κουτσουρεμένες και τα επενδυτικά τους προγράμματα να τινάζονται στον αέρα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Για τους λόγους αυτούς με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ο κ. Κασαπίδης φέρνει το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή, επιδιώκοντας την όσο το δυνατό πιο άμεση επίλυσή του.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Θέμα: Προβλήματα και διαμαρτυρίες κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2018
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2018. Πλήθος παραγωγών εισέπραξαν αρκετά λιγότερα από τα αναμενόμενα χρήματα. Τα πιο πολλά ζητήματα σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και τη μη οριστική σύνταξή τους. Έτσι, εκτάσεις αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης χαρακτηρίστηκαν αγροτεμάχια εντός των δασικών εκτάσεων και αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις. Σε πολλές περιοχές στην επικράτεια ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ενσωμάτωσε τους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες. Όμως και εδώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν ελήφθησαν υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων.
Διαφαίνονταν εδώ και καιρό ότι θα προκύψει αυτό το ζήτημα και σας είχε επισημανθεί. Οι διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή αντιρρήσεων για τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες επιβεβαίωσαν αυτό τον ισχυρισμό. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικές επιδοτήσεις συνέπεια αυτής της κατάστασης. Τελικά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν επιλύθηκε αποτελεσματικά και οριστικά.
Επειδή η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική διευθέτηση της χρήσης εκτάσεων γης ως γεωργικής και κτηνοτροφικής,
Επειδή η βασική ενίσχυση είναι καθοριστικής σημασίας για τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, τη λειτουργία τους και την πληρωμή των προμηθευτών, ενώ εκκρεμούν και άλλες πληρωμές μέτρων του Π.Α.Α. στις οποίες θα παρουσιαστούν οι ίδιες δυσκολίες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην οριστική σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών; Για ποιο λόγο και παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις δεν λήφθηκε μέριμνα για το πρόβλημα που ήταν σίγουρο ότι θα ανακύψει;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την επίλυση του ζητήματος και τη διασφάλιση των ζωτικής σημασίας ενισχύσεων των παραγωγών; Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε αντίστοιχες δυσκολίες στις πληρωμές υπολοίπων μέτρων του Π.Α.Α.;

4 σχόλια

  • Ο με το τίποτα και λέγοντας μόνο λόγια θα γίνει και περιφερειάρχης γιατί πολύ απλά αυτό μας αξίζει . Όπου ακόμα και ο άνθρωπος που για 16 χρονιά σαν βουλευτής δεν έκανε τίποτα είναι πολύ καλύτερος από τον νυν περιφερειάρχη . Ωχ κατακαημένη περιφέρεια πόσους τίποτα να ταΐσεις

    • Θα στο επαναλαμβάνω μέχρι να το χωνέψεις τρολλάκη! Ο Γιώργος Κασαπίδης είναι ο μόνος εκλεγμένος της Δυτικής Μακεδονίας που εν μέσω Μνημονίων και με πρωτιά στην ανεργία κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο εξαγωγικό κλάδο στο πρωτογενή τομέα, αυτόν των αρωματικών φυτών. Στον κλάδο αυτό η Κοζάνη είναι σήμερα ο 2ός εξαγωγικός νομός με 100άδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Πες μου έναν εκλεγμένο του Σύριζα που κατάφερε να δημιουργήσει έστω και μια θέση στον ιδιωτικό τομέα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.