Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να απεξαρτηθεί σταδιακά από το λιγνίτη με ενίσχυση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με προϋπολογισμό 4,8 δις, που δημιουργεί η Ε.Ε. στον προϋπολογισμό 2020-2027

13 Νοεμβρίου 2018
15:07

Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να απεξαρτηθεί σταδιακά από το λιγνίτη με ενίσχυση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με προϋπολογισμό 4,8 δις, που δημιουργεί η Ε.Ε. στον προϋπολογισμό 2020-2027.

Παρέμβαση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού 2020-2027, θα ήθελα να σταθώ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως την πρώτη μας προτεραιότητα γιατί αφορά στην προστασία των ανθρώπων. Καλώ σήμερα τον Επίτροπο Έτιγκερ και όλους τους συναδέλφους εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να στηρίξουμε μαζί την πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης με προϋπολογισμό 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφορά στις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα. Στη δική μου χώρα, την Ελλάδα είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή της Μεγαλόπολης. Εργαζόμενοι, εξαρτώνται από τα κοιτάσματα του λιγνίτη. Κοινωνίες, εξαρτώνται από τα κοιτάσματα του λιγνίτη. Οφείλουμε άμεσα να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα εκτός από απαραίτητη για τη ζωή των ανθρώπων, θα γίνει χωρίς θα γίνει χωρίς να αφήσει πίσω της ανέργους. Χωρίς να αποκλείσει κανέναν που σήμερα η δουλειά του εξαρτάται από τον άνθρακα. Θα γίνει δίκαια, θα γίνει με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

10 σχόλια

  • Περιμένουμε τους λιγνιτομάχους να πάρουν θέση.
    Αν το έλεγε κάποιος του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν γράψει 3 με 4 ανακοινώσεις μέχρι τώρα.

  • Η Σπυράκη επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΝΔ δεν θέλει τον λιγνίτη. Εξ’ άλλου επί κυβερνήσεων ΝΔ μπήκαν τα θεμέλια για την απαξίωση των ορυχείων, των ΑΗΣ και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

    • Και πολύ καλά κάνει.
      Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που θέλουν τον λιγνίτη είναι μόνο τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για να τρώνε μισθούς 4.000 ευρώ και συντάξεις 3.000 χρηματοδοτούμενες απ’ το κράτος σε βάρος της κοινωνίας και των υπολοίπων που δουλεύουν.
      Άντε στο καλό και να μας γράφεις.

      • Γιανης τι λες; υπαρχουν και κατι στελεχαρες της ΝΔ με τους μισθους που αναφερεις αχαχαχα μην παραπλανεις τον εαυτο σου τα λαμογια των ΠΑΣΟΚΟΝΔΙΤΩΝ ειναι πολλα

  • Φτάνει με τους ιδεοληπτικούς οικολόγους όπως η Σπυράκη και ο Μητσοτάκης. Αρκετά!
    Υ.Γ. Λευτέρη αυτά που λες εσύ προχθές αυτοί τα λένε σήμερα. Όσοι έχουμε μάτια βλέπουμε να είσαι σίγουρος

  • Μα δεν ειναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει τον λιγνίτη, η Ευρωπαική Ενωση δεν τον θέλει! Πότε θα γίνει κατανοητό;

  • αν θέλατε απολιγνιτοποίηση με καθαρές μορφές ενέργειας,θα έπρεπε να είχατε ξεκινήσει από το 1990 κυρία σπυράκη…αλλά το μυαλό σας ήταν μόνο στην μάσα ΠΑΣΟΚ-νουδου…τώρα ούτε χρόνος υπάρχει,ούτε χρήμα.

  • Η “αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο πως έχει σχέση με ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Μόνο μοντέλα κι υποθέσεις υπάρχουν, όχι στοιχεία. Και οι δήθεν επιστήμονες δεν έχουν την παραμικρή γνώση για το τι συμβαίνει στους ωκεανούς, που αποτελούν τα 3/4 του πλανήτη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.