Eπιστολή αναγνώστη στο kozan.gr: Οδός καπετάν Φούφα στην Πτολεμαΐδα . Ένας σύγχρονος (;) δρόμος πόλης ή μια μικρή Οδύσσεια;

15 Νοεμβρίου 2018
19:46

Διέρχομαι καθημερινά την οδό Καπετάν Φούφα στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Να σημειωθεί ότι στον δρόμο αυτό έγινε πρόσφατα ανάπλαση σε όλα τα επίπεδα, δρόμος, πεζοδρόμια, φωτισμός. Το αποτέλεσμα από αισθητικής άποψης θα το έλεγες και άριστο. Καλά μέχρι εδώ. Τί γίνεται όμως όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων και στη χρηστικότητα του δρόμου ; Δράμα η κατάσταση, νομίζω. Θα αναφέρω μερικά θέματα , τα οποία θεωρώ ότι τα αντιμετωπίζουν όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί. Πρώτα από όλα, στο κομμάτι της πρώτης φωτογραφίας (Α), υπάρχει το εξής θέμα. Ο δρόμος εκεί είναι διπλής κατεύθυνσης. Να τονίσουμε ότι στον δρόμο κινούνται καθημερινά αστικά λεωφορεία, γιατί λίγο παρακάτω είναι η αφετηρία και το αμαξοστάσιο των αστικών. Πολύ εύκολα, λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι σε όλο το κομμάτι αυτό, αλλά ειδικά στις διασταυρώσεις, που τα κράσπεδα εισέρχονται πιο μέσα στο δρόμο, δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα όταν συναντιούνται, ερχόμενα από το αντίθετο ρεύμα. Πρέπει λοιπόν να βρεις ένα κενό, να φρενάρεις, να περιμένεις να περάσει ο απέναντι. Και μιλάμε για επιβατικά αυτοκίνητα. Όταν έρχεται αστικό λεωφορείο από απέναντι, η ζωή στην πόλη σταματάει, ψάχνεις τρύπα να κρυφτείς, ώστε να περάσει το έρμο το λεωφορείο. Και να σημειωθεί ότι τα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα κανονικά στα δεξιά και αριστερά.
Και όταν επιτέλους καταφέρεις να φτάσεις στο κομμάτι του δρόμου της φωτογραφίας Β, στο ύψος της λαϊκής αγοράς, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού ενώ ο δρόμος είναι μονόδρομος, υπάρχει περίπτωση να δεις να σου έρχεται απέναντι ένα αστικό λεωφορείο, το οποίο βγαίνει  από τη λαϊκή αγορά, μπαίνει για λίγα μέτρα στον μονόδρομο για όλα τα άλλα οχήματα για να στρίψει στην οδό Δημοκρατίας. Προφανώς τα αστικά έχουν σχετική άδεια για να το κάνουν αυτό, προς διευκόλυνση της κίνησής τους και του επιβατικού κοινού. Ωστόσο, παρότι είναι μικρή απόσταση που διανύουν σε μονόδρομο, δημιουργείται μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση στη διασταύρωση των οδών Καπετάν Φούφα και Δημοκρατίας, ενώ πολλές φορές δημιουργείται μποτιλιάρισμα, αφού δεν μπορούν να στρίψουν, όταν κάποιος οδηγός έχει παρκάρει παράνομα στη γωνία… Για μισό λεπτό . Πρέπει λοιπόν , αν δεις να έρχεται λεωφορείο, να περιμένεις πριν τη διασταύρωση, στην οποία όμως βγαίνουν και άλλα αυτοκίνητα από αριστερά στην οδό Δημοκρατίας. Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τις συνηθισμένες ημέρες.
Γιατί, κάθε Τετάρτη, η οδός Καπετάν Φούφα, στο σημείο αυτό, μεταμορφώνεται σε απαγορευμένη ζώνη. Είναι γεμάτη διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, αστικά που δεν χωράνε να περάσουν, πεζούς (κυρίως ηλικιωμένους) που κινούνται ανάμεσα σε αυτοκίνητα με καροτσάκια… Οπότε, αν θες να πας στη δουλειά σου με αυτοκίνητο, με ασφάλεια και σε λογικό χρόνο, πολύ απλά πρέπει να θυμηθείς ότι είναι Τετάρτη και να αποφύγεις εντελώς το σημείο. Και αναρωτιέμαι. Έγινε ανάπλαση του δρόμου, τελικά για να λύσει προβλήματα ή να προσθέσει και άλλα; Γιατί πέρα από την ομορφιά, εγώ προσωπικά δεν είδα να λύνονται θέματα στην κίνηση των οχημάτων και των πεζών. Το αντίθετο θα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι κρίμα, αφού δεν ξέρω αν τώρα μπορεί να γίνει κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Αναγνώστης

9 σχόλια

  • Συμφωνώ απόλυτα ο πρωινός εφιάλτης κάθε γονιού καθώς πηγαίνει τα παιδιά του σχολείο απορώ αυτός που έκανε τη μελέτη του έργου δεν υπολόγισε τη κίνηση των αυτοκινήτων και προς τις δύο κατευθύνσεις;

  • ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΟΥΛΙΟΥ (ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΕΣΑ),ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΛΛΟΥ (ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΘΕΡΕΤΡΑ) Ή ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ … ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ “ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ…”

  • Ένα μεγάλο μπράβο στο μυαλό που σχεδίασε αυτό το έργο!!! Μάλλον με μέσον πήρε και το πτυχίο του και την ανάθεση του έργου αυτού… Ότι γίνεται στην πόλη αυτή τελευταία είναι για να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη….

  • ετσι οπως τα κανατε ή μονοδρομιση ή απαγορευση παρκαρισματος(με συνεχεις ελεγχους και τιμωρια των ασυδοτων) απο τη μια πλευρα του δρομου θα λυσει το προβλημα

  • Για όποιον δεν καταλαβαίνει τα βασικά και τα σήματα:
    1) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η στάση και στάθμευση από την μία πλευρά του οδοστρώματος. Η στάθμευση επιτρέπεται ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ εκεί όπου υπάρχουν σχηματισμένες οι εσοχές των παρκίδων!
    2) Τα οχήματα των Αστικών Γραμμών ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ άδεια να κινούνται κόντρα στον μονόδρομο καθώς ΔΕΝ είναι υπεράνω του νόμου.
    3) Η οδός Καπετάν Φούφα λειτουργεί ως ζεύγος μονοδρόμων με την Βασιλέως Κωνσταντίνου σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, επομένως το πλάτος της είναι επαρκέστατο για μονή κατεύθυνση.
    4) Λόγω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης δεν εφαρμόζεται η εγκεκριμένη και ψηφισμένη κυκλοφοριακή μελέτη. Ποιος φταίει γι’ αυτό;
    5) Εσύ αγαπητέ συμπολίτη, προτιμούσες την προηγούμενη κατάσταση χωρίς φωτισμό, σήμανση, πεζοδρόμια και ούτω καθ’εξής;
    Υ.Γ. Αμέσως όλοι οι κριτές κατηγορείτε κάποιον που σας φαντάζει φταίχτης χωρίς να εξετάσετε όλες τις παραμέτρους! Την Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Εορδαίας την γνωρίζετε; Απυθυνθήκατε ποτέ σε αυτήν;

  • Τα αστικά θα πρέπει να φύγουν απο την αγορα.Θα πτεπει να εχουν χώρο στάθμευσης εξω απο την Πόλη και να περνούν απο τις στάσεις τις προγραμματισμένες ωρες και να παιρνουν τους επιβατες

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.