Τεράστιος κίνδυνος, για τη διατήρηση αιωνόβιων δασών, από τις παράνομες υλοτομίες – Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση, σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στα Γρεβενά, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα

16 Νοεμβρίου 2018
06:41

Παράτυπες και ως ένα βαθμό παράνομες υλοτομίες ακόμη και για την κάλυψη ατομικών αναγκών, που θέτουν όμως σε τεράστιο κίνδυνο τη διατήρηση αιωνόβιων δασών, διαπιστώθηκαν τους τελευταίους μήνες στα όρια αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Η κατάσταση μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως στα Γρεβενά, την Κοζάνη, αλλά εσχάτως και στα Ιωάννινα χαρακτηρίζεται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών ως εξαιρετικά κρίσιμη. Αυτός ήταν ο λόγος που από τα μέσα του καλοκαιριού ξεκίνησε μία εντατικοποίηση των ελέγχων στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά δάση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις, εάν η υλοτόμηση γίνεται με βάση διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας ή με βάση δασικές αστυνομικές διατάξεις.

Η διαπίστωση ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υλοτόμησης εφαρμόζεται μία Δ.Α.Δ του παρελθόντος, χωρίς επικαιροποίηση και κυρίως χωρίς διαχειριστικές μελέτες ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα που απειλεί με καταστροφή των δασικό πλούτο της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης, σε περίπτωση στο Βόιο Κοζάνης, ενώ είχε μοιραστεί λήμμα για 10 – 12.000 χωρικά, διαπιστώθηκε σε έλεγχο ότι είχαν ήδη υλοτομηθεί 20.000 χωρικά δρυός, με βάση δασική αστυνομική διάταξη.

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο παρανομία, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για κανονικές υλοτομίες. Ήδη κινδυνεύουν πολλά από τα δάση της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενημερώσαμε εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, όπως είναι οι δήμοι για τα δημοτικά δάση, να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους πολίτες, για την κατάσταση και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν.

Με τις ΔΑΔ δεν αποτυπώνονται ποια δάση μπορούν να υλοτομηθούν και γι’ αυτό υπάρχουν σήμερα περιοχές με σημαντικά προβλήματα όπως στα Γρεβενά που δεν επιτρέπεται ξύλευση σε κάποια δάση για την κάλυψη ατομικών αναγκών», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ουσιαστικά και στην πρόσφατη ανακοίνωση – καταγγελία του δήμου Ζαγορίου, που αφορούσε τη μη κάλυψη των ατομικών αναγκών για τους κατοίκους τριών τοπικών κοινοτήτων.

«Προφανώς, κάποιοι δήμοι δεν ενημέρωσαν τους πολίτες για τις επισημάνσεις της διεύθυνσης, αλλά παρόλα αυτά η υπηρεσία έδωσε τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι πολίτες για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών. Δεν είμαι ο αρμόδιος όμως για να απαντήσω, για τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αυτή η ενημέρωση είτε στο Ζαγόρι, είτε στα Γρεβενά, είτε αλλού», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – http://www.ele.gr

4 σχόλια

  • Γιατί η έχουσα την αρμοδιότητα αποκεντρωμένη διοίκηση και ο εικονιζόμενος επικεφαλής της δεν προστάτεψαν τα δάση; Γιαυτο πληρώνονται για να εφαρμόζουν τον νόμο με όσους τα καταστρέφουν λαθραία . Όμως το να χρησιμοποιούν αυτο ως άλλοθι για να μη δίνουν ξύλα σε πόσους δικαιούνται απο το νόμο και με τρόπο που δεν δημιουργεί πρόβλημα στο δάσος είναι αθλιότητα. Αλλοιως λέγεται ανικανότητα και παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας….η δικαιοσύνη ακούει άραγε όσα πι πρόεδροι καταγγέλουν;

  • Είναι γνωστό πότε έρχεται ο χειμώνας.
    Είναι γνωστό πότε πρέπει να κοπούν τα ξύλα.
    Είναι γνωστό πόσο κάνει το πετρέλαιο.
    Είναι γνωστό πως οι κάτοικοι αν δεν κόψουν ξύλα θα παγώσουν.
    Είναι όμως άγνωστο πότε θα κουνηθούν οι καρεκλοκένταυροι της Αποκεντρωμένης απ’ τις καρέκλες τους, για να δώσουν στους κατοίκους τη δυνατότητα να κόψουν οργανωμένα κι έγκαιρα τα ξύλα που χρειάζονται.

  • Τα Δάση και οι μερικώς Δασοσκεπής εκτάσεις το 59% της συνολικής του Δήμου Γρεβενών(Προσοχή όχι όλου του Νομού Γρεβενών μόνο του Δήμου Γρεβενών)Δηλαδή περίπου 1.100.000(ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα δάσους).Αν διαμηνυετε ότι οι 3.000 οικογένειες του Δήμου Γρεβενών που είναι δικαιούχοι καυσοξυλων ατομικών αναγκών θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των αιωνόβιων δασών και θα καταστρέψουν το δασικό πλούτο ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων στρεμμάτων τότε μάλλον θεωρείτε ότι απευθύνεστε σε ανόητους….

  • Τα δάση κινδυνεύουν απο τους ανίκανους συντονιστές που πληρώνονται για να τα προστατεύουν και Αντ αυτού κάνουν άλλα …. παιχνιδάκια ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.