Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου Παύλου Μελά στον Σιατιστινό Νικόλαο Γ. Παπαγεωργίου – Συγκίνηση στην τιμητική εκδήλωση (Φωτογραφία)

16 Νοεμβρίου 2018
17:07

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, μια ημέρα σπουδαία για το Δήμο Παύλου Μελά και μια μέρα ισχυρού συμβολισμού για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης,  ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο έπραξαν το ελάχιστο χρέος που οφείλει να κάνει μια πόλη, «για αυτούς που είναι της σιωπής και της προσφοράς, σε έναν κόσμο που μάλλον θορυβεί».
Ο Νικόλαος Γ. Παπαγεωργίου, μια πολύπλευρη προσωπικότητα με σημαντικές διακρίσεις, κοινωνικό έργο, πλούσια συνεισφορά στο πιο νευραλγικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής, αυτό της υγείας, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Παύλου Μελά και έλαβε το Χρυσό Κλειδί της πόλης από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιο Κίκη.
Ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τον Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου
Ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και μέλος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Βασίλειος Παπάς
Ο Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παυλίδης
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, αυτοί που με την απόφαση 815/2018 της 7ης Νοεμβρίου, αναγνώρισαν την κοινωνική προσφορά, τη σεμνότητα και το ήθος του Ευεργέτη και Δωρητή του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο εδρεύει στο Δήμο Παύλου Μελά.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παύλου Μελά.
Τοπικοί Σύμβουλοι των Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αλλά και οι κύριοι Γεώργιος Χριστόπουλος, Ελπιδοφόρος Κακάλης και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.
Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Το προσωπικό των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου και πολίτες από όλη τη Θεσσαλονίκη.
«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια μυθιστορηματική προσωπικότητα»
Η συγκίνηση και τα χειροκροτήματα περίσσεψαν στο Δημοτικό θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη και ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσόρισε τον Ευεργέτη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει για το Νικόλαο Παπαγεωργίου θα διαπιστώσει πώς πολύ δύσκολα μπορεί να βάλει μια τελεία στις σκέψεις και στο λογισμό του σε ότι αφορά στη ζωή, το έργο και την προσωπικότητά του. O ίδιος αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Το επιστέγασμα όλων και αυτό που έμελε να ταυτιστεί με τον ίδιο και την αγάπη του για την πατρίδα ήταν ότι ανέλαβε την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε η υγεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται.
Ο Δήμος Παύλου Μελά αισθάνεται υπερηφάνεια και τιμή που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ σε αυτήν τη συναισθηματικά φορτισμένη τελετή. Ένας λαμπρός εθνικός ευεργέτης, ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος που πάντα ήταν αθόρυβος και διακριτικός, αφήνοντας  όμως το έργο του να κάνει τον απαραίτητο κρότο
Αξιότιμε κ. Παπαγεωργίου
•Για τη συνολική σας προσφορά στην πόλη και τη χώρα μας
•τη δυναμική σας συνεισφορά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας
•την αταλάντευτη πίστη σας στη δύναμη του ανθρώπου
•την επιμονή σας στο ήθος και τη σεμνότητα
•την αξεπέραστη συμβολή σας στο χώρο της υγείας
•την ολιστική σας προσέγγιση στα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο
•το ότι αποτελείτε αδιαμφισβήτητο και θετικό πρότυπο
•την συναισθηματική και πνευματικά απλοχεριά σας
Για όλα τα παραπάνω αλλά και για ακόμα περισσότερα σας ανακηρύσσουμε επαξίως Επίτιμο Δημότη του Δήμου Παύλου Μελά.
Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε για την πατρίδα»
Ο μακρύς δρόμος της ευεργεσίας
Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στην Σιάτιστα του νομού Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία.
Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στον πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.
Το 1957 παντρεύτηκε την Άννα Τζιουρά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.
Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρίες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.
Άνθρωπος με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίστηκε στο τιμόνι του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα δημιούργησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου. Έχοντας όραμα και στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία, διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη.
– Οι Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου, με δαπάνες τους ανέγειραν το Γυμνάσιο – Λύκειο 28 αιθουσών στη γενέτειρά τους, προσφορά στην παιδεία και στη νεολαία της Σιάτιστας.
– Με δαπάνες τους ανεγέρθηκε ο Ορθόδοξος Ναός της Φρανκφούρτης Γερμανίας, όπου βρίσκεται το κέντρο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, προσφορά στην Εκκλησία και τον απόδημο ελληνισμό
Χρηματοδότησαν επίσης:
Τη Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα, την αίθουσα τελετών που φέρει το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου μητρός των Αδερφών  και διάφορες μελέτες δρόμων και πάρκων.
Τη Συντήρηση Εκκλησιών και σχολείων.
Τη Στήριξη μορφωτικών και αθλητικών συλλόγων.
Τις ετήσιες Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών
Το Ίδρυμα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ με την κάλυψη της δαπάνης Ανέγερσης και Εξοπλισμού Βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων.
Χρηματοδοτεί τις παιδικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Νέου Έτους.
Καθιέρωση σε ετήσια βάση της βράβευσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο από την ημέρα λειτουργίας του.
Ενισχύει οικονομικά ασθενείς του Νοσοκομείου και καλύπτει τα νοσήλια άπορων ασθενών.
Χρηματοδοτεί έναν αριθμό κλινικών ερευνών.
Καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής ιατρών για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων.
Προσέφερε για την προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου.
Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου
– Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σιάτιστας.
– Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΕΓΕ Α.Ε. της ΑΔΒΕΕΕ Α.Ε. και σε πλήθος διαφόρων μορφών εταιρείες.
– Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Μακεδονίας – Θράκης.
– Διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου έως τον Απρίλιο 2009.  Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
– Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Βραβεύσεις – Διακρίσεις
Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον αδερφό του Λεωνίδα έχουν τύχει πολλών βραβεύσεων και τιμών όπως :
– Ανακηρύχθηκαν το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες και άξιοι της Πατρίδας.
– Απενεμήθη στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου το 1998 από το Πατριαρχείο το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου, ο Χρυσός Σταυρός Α? Τάξεως της Εκκλησίας από την Ιερά Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη.
– Απενεμήθη στον Νικόλαο Παπαγεωργίου το 2012 το Οφφίκιο του  Άρχοντα Ρεφερενδαρίου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Χρυσός Σταυρός του Μεγαλομάρτυρα Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης από Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Παύλο.
– Την πολυετή προσφορά τους τίμησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απονέμοντάς τους τον Χρυσό Σταυρό Α? Τάξεως της Εκκλησίας.
– Από το Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Σιάτιστας, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες και τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως Σιάτιστας.
– Τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επίσης από την Ακαδημία Αθηνών, από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, τον Σύλλογο Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με το βραβείο Business for peace, κ.α.
Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου  Θεσσαλονίκης
Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου  Θεσσαλονίκης, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Αποτελεί μία νοσοκομειακή μονάδα με λειτουργικότητα και υψηλές προδιαγραφές σχεδιασμού και τεχνολογίας, ένα σύγχρονο κτιριακό έργο σε επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και σε απόσταση 7χλμ από το κέντρο της πόλης, με δομημένη επιφάνεια 75.000 τμ σε οικοπεδική έκταση 150 στρεμμάτων.
Τον Αύγουστο του 1999 ξεκίνησε η λειτουργία του Νοσοκομείου και η εγκατάσταση Πανεπιστημιακών Κλινικών το έτος 2004, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη στελέχωση του Νοσοκομείου, το οποίο πλέον βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σήμερα στο Παπαγεωργίου λειτουργούν κλινικές και τμήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της Τριτοβάθμιας Νοσοκομειακής περίθαλψης και επιπλέον επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό έργο παρέχοντας ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση, έρευνα και επιμόρφωση ιατρών και νοσηλευτών και εκπονώντας ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 1.502 άτομα περίπου, και ο αριθμός των κλινών σε 800. Οι προσερχόμενοι καθημερινά στα Εξωτερικά Ιατρεία υπερβαίνουν τα 1.000 άτομα. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 900, και αν προστεθούν οι φοιτητές προς εκπαίδευση, οι συνοδοί και οι επισκέπτες, προκύπτει μια καθημερινή διακίνηση στους χώρους του Νοσοκομείου πλέον των 7.000 ατόμων. Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων έχει ανέλθει σε 19.978 ετησίως.
Συστρατευμένοι στην κοινή προσπάθεια για τη δυναμική και επιτυχή πορεία του Νοσοκομείου, διοίκηση και  εργαζόμενοι κάθε χρόνο τοποθετούν όλο και ψηλότερα τον και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, όλοι οι στόχοι  επιτυγχάνονται στο ακέραιο, με απώτερο σκοπό την παροχή ποιότητας υγείας στους πολίτες  που το προτιμούν και το εμπιστεύονται.
Μια εκδήλωση του Τμήματος Παιδείας
Η τελετή διοργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και τη Διεύθυνση υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των κοινωνικών ομάδων. Διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Δημοτικό Θέατρο, Λαγκαδά 221, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου και πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, κατά την έναρξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά.
Ακολούθησε διάλεξη του Καθηγητή και Επιστημονικού υπεύθυνου του θεσμού, Γεωργίου Θ. Παυλίδη.
https://cityportal.gr/

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.