To ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει και πάλι την έντονη ανησυχία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις

18 Νοεμβρίου 2018
19:55

Με το παρόν κείμενο το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει και πάλι την έντονη ανησυχία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του ιδρύματος.

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι ειδήσεις στον περιφερειακό τύπο που προαναγγέλλουν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου μας και τον διορισμό διοικούσας επιτροπής, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδέψουν τη λεγόμενη συνέργεια με τo ΤΕΙ της περιφέρειάς μας.

Επιστέγασμα αυτών των ειδήσεων αποτέλεσε η πρόσκληση του υπουργείου για συζήτηση των εξελίξεων, η οποία απευθύνεται σε πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας. Από τη συζήτηση αποκλείονται μόνο οι αντιπρυτάνεις του δικού μας ιδρύματος, με την αιτιολογία πως δεν είναι αιρετοί. Και πράγματι δεν είναι, εφόσον ορίστηκαν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, όταν ξεκίνησαν τη θητεία τους. Είναι όμως οι νόμιμοι αντιπρυτάνεις μας, αφού δεν προλάβαμε να κάνουμε εκλογές σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, πράγμα που ευχόμαστε να συμβεί με τη λήξη της θητείας τους τον Φεβρουάριο.

Με τον αποκλεισμό τους από τη συζήτηση το υπουργείο απαξιώνει και υποβαθμίζει το πανεπιστήμιό μας, αγνοώντας τα υφιστάμενα όργανά του και αποκαλύπτει εν τέλει τις προθέσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι. Ποιος ο λόγος να μην προσκληθούν και οι τρεις αντιπρυτάνεις; Μήπως για να μην ακουστεί κανένας αντίλογος στα δρομολογούμενα σχέδια; Μήπως με τον τρόπο αυτό το υπουργείο επιδιώκει να επιβεβαιώσει την δική του προβεβλημένη αντίληψη περί ποσοτικής υπεροχής των ΤΕΙ, ώστε να δημιουργήσει τεχνητές υπερ-πλειοψηφίες;

Βέβαια, την ποσοτική υπεροχή των ΤΕΙ ουδέποτε την αμφισβητήσαμε. Δεν μπορεί όμως αυτή να θεωρείται ουσιώδες επιχείρημα για μία διαδικασία που θα οδηγήσει τελικά στο όνομα μιας εξαναγκασμένης εξομοίωσης των ΤΕΙ προς τα ΑΕΙ στη δική μας αναγκαστική «αφομοίωση». Ζητάμε να διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την ταυτότητα μας ως ένα αυτοδιοίκητο πανεπιστημιακό ίδρυμα με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, συνθήκες για τις οποίες παλέψαμε και παλεύουμε.

Μέχρι τώρα δεν είμασταν ίδιοι, τώρα πώς θα γίνουμε ξαφνικά, χωρίς να έχουμε ερωτηθεί, όλοι ίδιοι – και μάλιστα να μετριόμαστε και να είμαστε εμείς «οι λιγότεροι»;

O Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ιωάννης Θωίδης Βασιλική Παπαδοπούλου

10 σχόλια

  • Νομίζω ότι οι συμπράξεις για να είναι επιτυχημένες θα πρέπει το εμείς και το εσείς να εκλείπει. Η παρούσα ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ, σε συνέχεια της προηγούμενης, δείχνει μια ρατσιστική διάθεση των καθηγητών του Πανεπιστημίου. Μπήκα στον κόπο να εξετάσω τον αριθμό των δημοσιεύσεων του Προέδρου και της Γραμματέως σε μια από τις πιο γνωστές βιβλιογραφικές βάσεις, την scopus και πραγματικά ξαφνιάστηκα, καθώς δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την έπαρση που επιδεικνύουν. Γνωρίζω πολλούς καθηγητές του ΤΕΙ που έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, χωρίς μάλιστα την υποστήριξη υποψήφιων διδακτόρων . Ο κάθε καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος μπορεί να το διαπιστώσει ελεύθερα ….
    https://www.scopus.com/freelookup/form/author.uri?zone=&origin=NO%20ORIGIN%20DEFINED

    • Εφόσον μπήκες στο scopus και έψαξες , δες λίγο και τους καθηγητές της πολυτεχνικής σχολής , να συγκρίνουμε τις εκεί δημοσιεύσεις με αυτές των αντίστοιχων καθηγητών του ΤΕΙ . Ή μήπως δεν μας συμφέρει ;

      • Να συγκρίνουμε και την πολυτεχνική του Μετσόβιου με εσάς και να βγάλουμε, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι κακώς ονομάζεστε πολυτεχνείο …για τα υπόλοιπα απαντώ παρακάτω …

        • Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας; δεν ξέρουμε πως στελεχωθηκε σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό το ΤΕΙ; δεν ξέρουμε ότι σε κάποιες σχολές η βάση ήταν 4;;;;

        • Μπες και σύγκρινέ την , θα εκπλαγείς . Σύγκρινέ την μετά και με αυτήν του ΑΠΘ εκεί να δεις σόου . Το να μιλάς υποτιμητικά για κάτι που είσαι εκτός χορού δεν σε τιμά . Σε προσκαλώ να δεις και να συγκρίνεις την πολυτεχνική του ΠΔΜ με ΕΜΠ και ΑΠΘ ΚΑΙ μετά έλα να μιλήσουμε . Μέχρι τότε δεν θα περάσει αυτό που θέλετε ! Δηλαδή υποβάθμιση της πολυτεχνικής και αναβάθμιση του ανύπαρκτου ΤΕΙ

  • Να κοιτάζετε το σύνολο, όχι επιλεκτικά συγκεκριμένα άτομα, αν βέβαια θέλετε να είστε αντικειμενική. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, από SCOPUS:
    University of Western Macedonia: Documents, affiliation only 1,559
    Western Macedonia University οf Applied Sciences: Documents, affiliation only 999
    Και αυτά, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΙ έχει περισσότερους καθηγητές και περισσότερα χρόνια ύπαρξης. Η ποιοτική διαφορά είναι δεδομένη.

    • 1. Δεν μίλησα επιλεκτικά, αλλά για τους εκπροσώπους του οργάνου.
      2. Οι δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν και αυτές των υποψήφιων διδακτόρων, αν σταθμίσουμε τον κάθε καθηγητή με τον αριθμό των διδακτόρων που του βγάζουν δημοσιεύσεις, τότε ο αριθμός των καθηγητών του Πανεπιστημίου πολλαπλασιάζεται.
      3. Τα χρόνια ύπαρξης του ΤΕΙ είναι άσχετος παράγοντας, καθώς από το 2001 ανωτατοποιήθηκαν και εννοείται πως ο κάθε καθηγητής με την μονιμοποίησή του σε ένα ίδρυμα κουβαλά και την προίκα του.
      4. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι μόνο επιλεκτικά ορισμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου έχουν αριθμητικά περισσότερες δημοσιεύσεις από κάποιους καθηγητές του ΤΕΙ, όμως το σύνολο των καθηγητών του Πανεπιστημίου μέσα από το όργανό τους εκφράζεται υποτιμητικά.
      5. Αν δεν κάνω λάθος, οι εκπρόσωποι είναι καθηγητές στα παιδαγωγικά τμήματα, που δίχως αξιολόγηση, μέσα σε μια νύχτα έγιναν Πανεπιστήμια και τώρα βλέπουν τους καθηγητές του ΤΕΙ ως μη ισότιμους που έχουν και περισσότερες δημοσιεύσεις.

      • Η συγχωνευση αφορα τα θεματικα τμηματα του ΤΕΙ που ειναι συναφη με τα αντιστοιχα του Πολυτεχνειο. Εκει οπως διαπιστωσατε κ εσεις η διαφορα στις δημοσιευσεις καθηγητων του Πολυτεχνειου Δυτ. Μακεδονιας με το ΤΕΙ ειναι πολυ μεγαλη

  • Ο ΕΣΔΕΠ, με την ηθελημένη του σιωπή τόσο καιρό, είναι συνυπεύθυνος για αυτές τις εξελίξεις. Ποια ήταν η αντίδρασή του, όταν γίνονταν οι διεργασίες επι μήνες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα όργανα εκπροσώπησης στις σχολές και τα τμήματα; Ποια ήταν η αντίδρασή του όταν ο γ.γ., έχοντας προσωπική συμφέρον, ανακοίνωνε το ενδεχόμενο διοικούσας επιτροπής; Δε φταίει ο “κακός” υπουργός για ο,τι συμβαίνει, οι βασικοί υπεύθυνοι προέρχονται μέσα από το πανεπιστήμιο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.