Κλίνω γόνυ στο Πολυτεχνείο 1973 (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

18 Νοεμβρίου 2018
20:57

Κλίνω γόνυ στο Πολυτεχνείο 1973, στον αντιδικτατορικό, αντιφασιστικό αγώνα των φοιτητών του 1973 εναντίον της απριλιανής χούντας, που από την 21η Απριλίου ‘67 κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και προσπάθησε να αναμείξει και να συγκεράσει τα ασύνδετα, ανόμοια και αντίθετα: βία και ελευθερία, φασισμό και χριστιανισμό.

Όσοι τότε κατήγγειλαν (δεν ήταν εύκολο) τον τραγέλαφο διώχτηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Ο Ανδρέας Κάλβος το έχει πει με αναντίρρητο τρόπο: ‘’Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’’.

Στις επετείους που ακολούθησαν υπήρξε καθίζηση και κηδεμονευμένη εκτροπή, που δεν είχε καμία σχέση με τον πρώτο, αγνό, αυθόρμητο και ακηδεμόνευτο αγώνα των φοιτητών της 17ης Νοεμβρίου 1973. Τα επόμενα ως τα σήμερα Πολυτεχνεία δεν είναι η φυσική συνέχεια του πρώτου και ανεπανάληπτου Πολυτεχνείου 1973.

Η εξέγερση – έκρηξη των φοιτητών του Πολυτεχνείου 1973 για ‘’Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’’ θα αποτελεί πάντα την πυξίδα για τις επόμενες γενιές στο δημιουργικό προβληματισμό και στις στοχεύσεις τους τις κοινωνικές, τις καλές και τις άδολες, και τις χωρίς εξαίρεση, για όλους.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

18-11-2018

2 σχόλια

  • Πόσοι παπάδες της ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ θα έγραφαν κάτι τέτοιο,όπως ο παπα Κώστας; Πόσοι ειδικά δεσποτάδες; Ο δεσπότης Κοζάνης τι λέει;Πνευματικό τέκνο δε του Αμβροσίου Καλαβρύτων!!!

  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ :

    ” Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ”

    Το Πολυτεχνείο έφερε την χούντα του τρελου Ιωαννίδη και την απώλεια της μισής Κύπρου με χιλιάδες προσφυγες και νεκρούς !!!

    Ο δρόμος πρός την Δημοκρατία είχε δρομολογηθεί απο τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και είχαμε Κυβέρνηση Μαρκεζίνη !

    Μήπως υπήρχε ξένος δάκτυλος στό Πολυτεχνείο ;;

    Συνέλληνες να σκέφτεστε !

    Μετά η γενιά του Πολυτεχνείου μας Κυβέρνησε και μας πήγε στην χρεοκοπία !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.