Β. Κωνσταντόπουλος αποκλειστικά στο kozan.gr: «Πλήρης διάλυση στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού – Το καράβι πηγαίνει χωρίς πυξίδα και χωρίς πλοήγηση»- Διαβάστε τι δηλώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου – «Ο δήμαρχος είναι ο κύριος υπαίτιος για την διάλυση της παράταξής του»

21 Νοεμβρίου 2018
22:07

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν μια πλήρη διάλυση του δήμου» υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Ο τέως δήμαρχος κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της τετραετίας Κοσματόπουλου επισημαίνει πως «βλέπαμε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής ότι το καράβι πηγαίνει χωρίς πυξίδα και χωρίς πλοήγηση» ενώ τονίζει πως «ο δήμος πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα» για την εξυγίανση των οικονομικών.

Διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Ν.Χ.: Πως αξιολογείτε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού την τελευταία τετραετία; Θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων;

Β.Κ.:Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα από τα ζητήματα του δήμου μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πρώτιστο είναι η λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με την απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου και μετά την πάροδο ενός έτους, η παράταξη της πλειοψηφίας έχει διαλυθεί. Κατά την προσωπική μου άποψη η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους του Δημάρχου. Είναι ο κύριος υπαίτιος για την διάλυση της παράταξής του, βεβαίως και τα άτομα της παράταξής του ενδεχομένως να μπορούσαν να συνεννοηθούν καλύτερα με τον δήμαρχο για να έχει μια στοιχειώδη λειτουργία ο δήμος. Όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η πλειοψηφία χάνει την οντότητά της είναι προφανές ότι θα δημιουργούνται προβλήματα κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών. Την κύρια ευθύνη για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου την φέρει και πάλι ο δήμαρχος, διότι έρχονται προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να στηρίζονται από όσους απέμειναν στην παράταξη της πλειοψηφίας. Οι θετικές ή αρνητικές πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργούνται όταν η παράταξή μας στηρίζει ή καταψηφίζει αντίστοιχα μια πρόταση. Δηλαδή με την δική μας κυρίως παράταξη διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια εμείς δεν ασκήσαμε μία στείρα αντιπολίτευση, αλλά προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε κυρίως το Δήμο, για να μην «βουλιάξει», καθώς βλέπαμε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής ότι το καράβι πηγαίνει χωρίς πυξίδα και χωρίς πλοήγηση.

Ν.Χ.: Θεωρείτε ότι το «καράβι» του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού πηγαίνει στα βράχια αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Β.Κ.: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε νομίζω ότι ο δήμος έχει φτάσει στο αδιέξοδο, τα περιστατικά με το ωδείο, τους παιδικούς σταθμούς που είχαμε πριν από μερικούς μήνες, όπου ήταν κομμένα τα τηλέφωνα, μαθαίνω ότι τώρα δεν έχουν και πετρέλαιο… Όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν μια πλήρη διάλυση του δήμου. Έχουμε επισημάνει κάποια πράγματα στον δήμαρχο -τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον που ο δήμος λειτουργεί με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς- κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις για να βγει από το αδιέξοδο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Ν.Χ.: Τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά την λειτουργία του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και ιδιαιτέρως για την διαχείριση των οικονομικών. Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχετε εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο δήμος σε ότι αφορά τα έσοδα αλλά και τις πληρωμές των υποχρεώσεων;

Β.Κ.: Υπάρχουν δύο σκέλη στη λειτουργία του Δήμου. Τα έσοδα για τα οποία ο δήμος υπολείπεται κατά περίπου τρία εκατομμύρια βεβαιωμένα, και για να είμαι πιο σαφής και ακριβής, ο δήμος δεν βεβαίωσε τους λογαριασμούς της ύδρευσης για τα έτη 2015,2016,2017 και 2018, κλείνουμε δηλαδή τέσσερα χρόνια. Είναι περίπου 700 χιλιάδες το χρόνο άρα το ποσό είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Με μια εισπραξιμότητα 60-70%, θα μπορούσαν να υπάρχουν καθαρά έσοδα στα ταμεία του δήμου 2 με 2,5 εκατομμύρια. Βεβαίως στον ισολογισμό και στον προϋπολογισμό παίζουν ρόλο τα βεβαιωμένα, άρα τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς θα μπορούσε να βοηθήσει και στη κατάρτιση του προϋπολογισμού, εάν είχαν βεβαιωθεί αυτοί οι λογαριασμοί. Επίσης υπάρχουν δάνεια περίπου 1,5 εκατομμυρίου τα οποία αποπληρώνονται, όπως γινόταν και με εμάς -εμείς αφήσαμε 1.650.000- αυτά όμως θα αποπληρώνονται μέχρι το 2032. Ο δήμος πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Το πώς θα γίνει αυτό είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Ν.Χ.: Η παρούσα οικονομική κατάσταση του Δήμου σας προβληματίζει σε περίπτωση επανεκλογή σας; Πως προτίθεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σε μια τέτοια περίπτωση ;

Β.Κ.: Βεβαίως και με προβληματίζει, αλλά ως άτομο και ως παράταξη, έχουμε το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουμε και από τη θέση του δημάρχου αλλά και της Δημοτικής Αρχής πως πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα, αλλά και με την εποικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση του δήμου. Προφανώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ αρκετές φορές αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει αυτή η διαχείριση, αλλά έχω βεβαιότητα με τον εαυτό μου. Έχουμε φυσικά ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς μπορεί να ανακάμψει ο δήμος. Το δικό μας χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των λειτουργιών του δήμου, όσον αφορά την καθημερινότητα είναι περίπου έξι με οκτώ μήνες. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική ανάκαμψη του δήμου, όμως εκεί θα χρειαστούν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει ο δήμος και να ζυγίσουμε έσοδα και έξοδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, χρειάζεται εκτέλεση δύο προϋπολογισμών και γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βγούμε από το αδιέξοδο. Μας φοβίζει μεν αλλά έχουμε αποδείξει και παλαιότερα ότι ξέρουμε από δύσκολα.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

4 σχόλια

  • Το γράφω με επιφύλαξη αλλά γιατί νομίζω ότι ο διευθυντής των οικονομικών τοποθετήθηκε από τον κωνσταντοπουλο; γιατί δεν βεβαιώνει λογαριασμούς όπως λέει ο κωνσταντοπουλος και εάν ισχύει βέβαια. Γιατί έφτασε το σημείο να μην πληρώνουν την δίαδυμα που όπως μαθεύτηκε έχει κάνει κατάσχεση στην επιχορήγηση του Δήμου; εντάξει ο δήμαρχος είναι αυτό που είναι το έχουμε καταλάβει όλοι αλλά Οι υπάλληλοι; τι εννοεί ελλειματικοι προϋπολογισμοι; άλλωστε δεν τον εγκρίνει ο γραμματέας της περιφέρειας;

    • Ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών τοποθετήθηκε επί θητείας Κωνσταντόπουλου, μετά από την κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου, μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται από τον κώδικα υπαλλήλων. Ο δήμαρχος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις για να προωθήσει τους κολλητούς του.

      • Σωστά. Αλλά εάν δεν μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο επιλέχτηκε; αμετακηνητος/αμετακίνητη; δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία; και γιατί εκεί στα Σερβια υπάρχουν ψίθυροι ότι δεν έχει σχέση με τα οικονομικά;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.