Επιστολή στο Kozan.gr, μετά την αποκάλυψη του χθεσινού θέματος, με τη διακοπή ρεύματος στον οικισμό: Η «άλλη φωνή» για τη διαμαρτυρία των κατοίκων του οικισμού Ιεράς μονής «Αναλήψεως»

22 Νοεμβρίου 2018
12:27
Κανένα σχόλιο

Χθες ακούστηκε μέσω από την ηλεκτρονική εφημερίδα σας μια φωνή αγανάκτησης ελάχιστων κατοίκων του οικισμού, όμως υπολείπεται να ακουστεί η φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του οικισμού, παρόλο που και αυτοί η μερίδα είναι αγανακτισμένη από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Εμείς, η «φωνή της αλήθειας » θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, ενημερώνοντας την κοινωνία της περιοχής. Θεωρούμε, ότι οι μόνοι που δεν ευθύνεται για την αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι η μονή «Αναλήψεως». Όταν για κάποιος άλλους λόγους βρεθήκαμε στην περιοχή, ξεχασμένοι από όλους και χορτάτοι από παχιά λόγια των πολιτικών (που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα) αυτή που πρόσφερε την ουσιαστική βοήθεια ήταν η μονή «Αναλήψεως».

Ο οικισμός κατασκευάστηκε με τα έξοδα της μονής, σε ιδιοκτησία της, για να φιλοξενήσει τις άπορες οικογένειες των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, στο οποίο είναι εγκατεστημένες 49 λυόμενες κατοικίες- ξενώνες. Η κατασκευή των πρώτων ξενώνων ξεκίνησε πριν το 1988 με την αφορμή τον επαναπατρισμό των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ. Ο οικισμός βρίσκεται στην περιοχή «Κασλά» Κοζάνης είναι εκτός σχεδίου πόλεως και είναι όμορος της Ι. Μονής.

Προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί την 10ετία του 1980, δηλώθηκε ως ξυλουργείο της μονής, εν γνώσει όλων των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου. Για το λόγο αυτό έχει ένα μετρητή και ο λογαριασμός κατανέμεται στους ενοίκους- φιλοξενούμενους της Μονής. Αυτή η κατάσταση από προσωρινή λύση ανάγκης κατέληξε σε μόνιμη κατάσταση μ΄ ένα σωρό προβλήματα, τα οποία συνεχώς πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν.

Έγιναν κατά καιρούς, προσπάθειες για εξεύρεση λύσης προς τακτοποίηση- νομιμοποίηση των ξενώνων, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τελευταία γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί ο οικισμός στις διατάξεις του νόμου για αυθαίρετα με στόχο τακτοποιήσεως αυθαίρετων ξενώνων για να εγκατασταθούν σε κάθε κατοικία –ξενώνα μετρητές ΔΕΗ.

Έπρεπε να ξεπεραστεί και ένα άλλο εμπόδιο. Η μονή «Αναλήψεως» εξακολουθεί να τηρεί την εκκλησιαστική παράδοση του πατρώου εκκλησιαστικού εορτολογίου και ημερολογίου

(παλιό ημερολόγιο). Ενώ η κείμενη νομοθεσία δεν προέβλεπε την τακτοποίηση- νομιμοποίηση αυθαιρέτων ιδιοκτησίας της εκκλησίας των ΓΟΧ (λεγόμενοι Παλαιοημερολογίτες). Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος κράτησε χρόνια και ως αποτέλεσμα εγκαταλείπονται στην τύχη τους εν μέσω δυσμενών συνθηκών, δεκάδες ανθρώπινες υπάρξεις.

Η Ιερά Μονή «Αναλήψεως» έκανε το χρέος της και εξακολουθεί να συνδράμει στο βαθμό του δυνατού.

Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ ενημέρωνε συνέχεια τους κατοίκους φιλοξενούμενους ότι, θα τους κόψει το ρεύμα, με ότι αυτό σημαίνει.

Θερμά ευχαριστούμε τη ηλεκτρονική εφημερίδα για την φιλοξενία της, και που δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις, για τη δημοκρατία και ισοτιμία των όπλων.

Για την «φωνή της αλήθειας» η οργανωτική επιτροπή

Ακολουθούν υπογραφές στο πρωτότυπο.

**** Διαβάστε εδώ το θέμα που ανέδειξε, χθες 21/11, το kozan.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.