Γιώργος Κασαπίδης: Η οικογένεια είναι το καταφύγιό μου

25 Νοεμβρίου 2018
16:02

Καλλιεργητής ρόδων, βουλευτής της Ν.Δ. στην Κοζάνη και τώρα υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Πρώτα δηλώνει αγρότης και ύστερα πολιτικός, ενώ είναι ο μοναδικός βουλευτής στο Κοινοβούλιο που καλλιεργεί τριαντάφυλλα, λεβάντα και ρίγανη.

Ολα αυτά και άλλα πολλά είναι ο Γιώργος Κασαπίδης. Μάλιστα, ήταν αυτός που πριν από μία δεκαπενταετία δημιούργησε τον πρώτο Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα με βάση το τριαντάφυλλο. Μέσα στις πρωτιές του συγκαταλέγεται και το ότι παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κατερίνα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, ανήμερα των εθνικών εκλογών, γεγονός πρωτοφανές για βουλευτή.

Όμως, πριν από λίγες εβδομάδες αποφάσισε να πει «ναι» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οσοι τον αγαπούν τον προέτρεψαν να το κάνει και εκείνος τους άκουσε.

Εχει, όπως ο ίδιος λέει, μια ειλικρινή σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και μια βαθιά πίστη στον Θεό.

Υποστηρίζει ότι, εάν πάψουμε να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον και αν καταφέρουμε να μειώσουμε τον εγωισμό μας, θα ζήσουμε ευτυχέστερα όλοι μας.

Δηλώνει ευτυχισμένος με την Κατερίνα του, την οποία αγαπά για την υπομονή της. Αλλά η σύζυγος Κασαπίδη είναι και μια πολύ τυχερή γυναίκα, αφού κάθε άνοιξη χιλιάδες τριαντάφυλλα που απλώνονται σε 10 στρέμματα γης, όσα δηλαδή καλλιεργεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ανθίζουν «όλα για πάρτη της».

Γιατί αφήνεις τη Βουλή για την Περιφέρεια; Σου ζητήθηκε από τον πρόεδρο, υπήρξε κάποια απογοήτευση που ίσως σε έκανε να θέλεις να εγκαταλείψεις την κεντρική πολιτική σκηνή;

Η αγάπη που εισέπραττα όλο το προηγούμενο διάστημα από τόσο πολλούς συμπολίτες μου από όλη τη δυτική Μακεδονία ήταν που με υποχρέωσε να πάρω αυτή την απόφαση. Ταυτόχρονα ήθελα να έρθω και πιο κοντά στην καθημερινότητα και στο μέλλον του τόπου μας, για να ανταποδώσω πιο χειροπιαστά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας στο πρόσωπό μου.

Ποιο είναι το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής σου, στο οποίο θα δώσεις προτεραιότητα;

Ξεκάθαρα η ανεργία. Είναι μακράν το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε οικογένεια και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της δυτικής Μακεδονίας.

ΔΕΗ και Κοζάνη. Ποια είναι η σχέση αυτή σήμερα;

Η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι ο σημαντικότερος εργοδότης μέχρι και σήμερα στην Κοζάνη. Ομως το μέλλον του λιγνίτη, που στηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την απασχόληση στην Κοζάνη, είναι δυσοίωνο. Η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα βαίνει μειούμενη με πολύ αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και την οικονομία. Είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο.

Τι λέει ο κόσμος στα χωριά για το Σκοπιανό;

Οχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της δυτικής Μακεδονίας η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι σφόδρα αντίθετη με την επαίσχυντη και ανθελληνική Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποια η σχέση σου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Με μία λέξη «ειλικρινής».

Είσαι, μεταξύ όλων των άλλων, και καλλιεργητής αρωματικών φυτών και τριαντάφυλλων. Μίλησέ μου για αυτή τη δραστηριότητα;

Σπούδασα Γεωπονική από επιλογή και αγάπη για το επάγγελμα αυτό. Την καλλιέργεια των ρόδων τη γνώρισα πριν από περίπου 35 χρόνια, κατά τη διάρκεια εκδρομής με την οικογένειά μου στη χώρα των ρόδων, τη Βουλγαρία. Εκτοτε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ με αυτή την καλλιέργεια, εάν μου δίνονταν η ευκαιρία. Με το πέρας και των μεταπτυχιακών σπουδών μου στη Γεωπονική του ΑΠΘ το 2000, άρχισε να το ψάχνω πιο σοβαρά και το 2005 οργανώσαμε με φίλους στο Βόιο Κοζάνης τον πρώτο Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα με βάση το τριαντάφυλλο. Με όλες μου τις δυνάμεις υποστήριξα το εγχείρημα αυτό, χωρίς να φείδομαι κόπων και χρημάτων. Τελικά η προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα και μέσα σε μία πενταετία άρχισαν οι καλλιέργειες αυτές, ρόδων και λεβάντας, να εδραιώνονται και να επεκτείνονται.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, στη δυτική Μακεδονία καλλιεργούνται περί τα 7.000 με 8.000 στρέμματα αρωματικών φυτών, κυρίως λεβάντας, ρόδων, ρίγανης, τσαγιού του βουνού κ.ά. Περισσότερες από 300 είναι οι οικογένειες πλέον σε όλη την Περιφέρεια που στηρίζουν το εισόδημά τους σε αυτές τις καλλιέργειες. Προσωπικά, καλλιεργώ 10 στρέμματα ρόδα, 26 στρέμματα λεβάντας και οκτώ στρέμματα ρίγανης.

Πόσο ροδέλαιο βγάζει ο Γιώργος Κασαπίδης από τις καλλιέργειές του και πού πηγαίνει αυτό;

Από τα 10 στρέμματα τριαντάφυλλα συγκομίζω περί τους τρεις με τέσσερις τόνους ρόδα και παράγεται με διπλή απόσταξη περί το ένα κιλό αιθέριο έλαιο ρόδου εξαιρετικής ποιότητας και περιζήτητο στις διεθνείς αγορές. Η παραγωγή, βέβαια, γίνεται συλλογικά με μέριμνα του συνεταιρισμού μας, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά την περίοδο της συγκομιδής τα τριαντάφυλλα και αποστάζονται στο υπερσύγχρονο αποστακτήριο, για να δώσουν το τελικό και μοναδικό αιθέριο έλαιο ρόδου.

Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τη γη; Και γιατί διάλεξες να καλλιεργήσεις τριαντάφυλλα;

Η αγάπη για τη γη ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία, όταν έμενα τα καλοκαίρια στο χωριό με τους παππούδες μου και βοηθούσα στα χωράφια και στον στάβλο τον παππού και τη γιαγιά μου, οι οποίοι μου δίδαξαν τα πρώτα βήματα στη γεωργία. Τα τριαντάφυλλα ήταν ένα παιδικό όνειρο, το οποίο πραγματοποίησα με τη βοήθεια και των γνώσεων που απέκτησα στη Γεωπονική, αλλά και τη στήριξη των γονέων μου στα πρώτα στάδια της προσπάθειας, και ιδιαίτερα του πατέρα μου, που το πίστευε και ο ίδιος πολύ.

Μίλησέ μου λίγο για την οικογένειά σου και για τη γυναίκα που στέκεται δίπλα σου.

Η οικογένεια είναι και για μένα το ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Οι γονείς μου, Δημοσθένης ο πατέρας μου και Κλυταιμνήστρα η μητέρα μου, μας μεγάλωσαν με την αδερφή μου Βιβή με πολλή αγάπη και χωρίς να μας λείψει τίποτα. Η αγωγή που μας έδωσαν της ολιγάρκειας, του σεβασμού και της υπομονής βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων, ιδιαίτερα στα χρόνια της εφηβείας αλλά και μετέπειτα. Σήμερα είμαι παντρεμένος και ευτυχισμένος με τη γυναίκα μου Κατερίνα, την οποία χαρακτηρίζει η αρετή της υπομονής.

Ξέρω ότι έχεις στενή σχέση με την Εκκλησία. Ποια ανάγκη καλύπτεις; Ποιος είναι ο προστάτης άγιός σου;

Την ανάγκη που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι να ακουμπήσουν την ψυχή τους σε μια ανώτερη δύναμη που, όταν απευθύνεσαι σε αυτή, σε πλημμυρίζει η αγάπη. Είναι μεγάλο το όφελος των χριστιανών που πιστεύουμε στον Θεό της αγάπης και με οδηγούς τα πρότυπα του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων να βρίσκουμε τον δρόμο μας ακόμα και στις πιο δύσκολες τρικυμίες στα χρόνια που ζούμε. Εάν πάψουμε να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, αν μειώσουμε τον εγωισμό μας και πάρουμε στα σοβαρά τη διδασκαλία του Ευαγγελίου μας, πιστεύω ακράδαντα ότι θα μεταμορφώσουμε την ίδια στιγμή τον εαυτό μας, την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Τι σημαίνει ευτυχία για σένα;

Να μοιράζεσαι τις χαρές και τις λύπες της ζωής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Τι καλό προσφέρεις στον εαυτό σου, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

Συνήθως διαβάζω βιβλία.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Αγωνιστή για την ανθρώπινη ευτυχία μέσα από μια πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο αληθινή κοινωνία.

Homepage

59 σχόλια

  • Φίλε μου Γιώργο πρώτα χρόνια πολλά για την ονομαστική εορτή της συζύγου σου πάντα με υγεία και ευτυχία και καλό αγώνα από εδώ και πέρα σε αυτό που επέλεξες να κάνεις. Ολόψυχα καλή επιτυχία!

  • Αλήθεια όταν λίγες ημερες πριν τον ανακοινωσει ο Μητσοτάκης δήλωνε οτι τον ενδιεφερε μονο η κεντρική πολιτική σκηνή το εκανε γιατι μέχρι τότε δεν είχε διαπιστωσεει ακομα την αγάπη τν συμπολιτων μας; !!! Φτάνει με το δουλεμα..,ειναι γνωστο το ποιοί και γιατι τον εσπρωξαν στην Περιφερεια…

    • Το δούλεμα το φάγαμε μεγάλε και σε μεγάλο βαθμό από τον ψευτοθόδωρο και δεν θα ανεχτούμε πλέον να τον βλέπουμε να μας κοροϊδεύει. Αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα σηματοδοτεί κάτι νέο που έρχεται . Αλλά όλοι εσείς που έχετε μυαλό στο στρατόπεδο καρυπίδη που να καταλάβετε τι παίζει. Κοιμάστε γατάκια κομάστε ακόμα. Κουνάβια….

    • Αυτό σε ενδιαφέρει.
      Σημασία έχει η απόφασή του. Σιγά μην σου έλεγε και την συνομιλία του με τον Μητσοτάκη.
      Γουστάρεις Καρυπίδη, οκ. Δώσε εκεί ψήφο.

      Εμείς λέμε ΝΑΙ στον ΚΑΣΑΠΙΔΗ.

  • To promotion ξεκίνησε Καρύμπα .θα δεις σύντομα ότι τον Κασαπίδη θα τον βγάλουν αυτοί που δεν υπολόγιζες και τότε θα πάρεις το μάθημα σου.

  • Ανυπομονούμε να αναλάβει και να φύγει ο τωρινός που δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα.Μπράβο Γιώργο.

  • Και εμένα κύλησε ένα δάκρυ. Είναι πλέον γεγονός που ο Καρύμπας φεύγει…..Θα αρχίσετε να χάνετε τον ύπνο σας και στο τέλος θα χάσετε και τις θέσεις. Ετοιμαστείτε να το συνηθίετε.

  • Γερά Γιώργο θα σε στηρίξουμε όλοι. Ο άλλος είναι πλέον μια κακιά ανάμνηση του ιστορικού παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να γυρίσει στο καναλάκι του.

  • Πολύ ωραίο άρθρο κοζαν , όλοι ήθελαν να γνωρίσουν ποιος είναι ο Κασαπίδης . Πολύ απλά γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν ποιον θα ψηφίσουν. Και πάλι μπράβο για το άρθρο.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισε να ενημερώνεται για τα έργα και τα προγράμματα που θα υλοποιήσει στην περιοχή μας. Άκουσα επίσης ότι πολλά από τα έργα που δεν έγιναν αλλά σχεδιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα τα υλοποιήσει αμέσως δίνοντας μια νέα πνοή ανάπτυξης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

  • Έτσι είναι Καρύμπα όταν δεν εκτιμάς την πατάς. Και εσύ και η παρέα σου την πατήσατε. Νομίσατε ότι είστε πονηροί. Η ιστορία θα δείξει ότι δεν είστε.

  • Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΛΛΑΚΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ – ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ – ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ!

  • Ότι και να πω για τον Γιώργο θα είναι λίγο , ένας άξιος άνθρωπος που θα οδηγήσει την Περιφέρεια στην θέση που της αξίζει!!!!

  • Είμαι σίγουρος ότι με σωστή προετοιμασία αλλά και στελεχόνοντας το δυναμικό του με τους σωστούς ανθρώπους θα δουλέψει για το καλό της Περιφέρειας και θα πετύχει.

  • Διαβάζοντας το άρθρο κανείς διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα που θα μείνει στην ιστορία , διότι βάζει ψηλά τον πήχη και ο Καρύμπας δεν πρόκειται να τον περάσει διότι πολύ απλά δεν έχει τα προσόντα.

  • Ο κασαπιδης
    ερχεται.
    Αλλα εδω στην
    κοζανη σε λιγο
    καιρο μετα την
    εκλογη του θα τον
    βγαλουν και αυτον
    αχρηστο.
    παντα ετσι γινεται.

    • Δεν γίνεται έτσι πάντα, γίνεται μόνο με αυτούς που τέσσερα χρόνια δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα έργο στην Κοζάνη, εκτός από κάτι ασφαλτοστρώσεις έξω από το σπίτι τους!

    • Τί ζόρι τραβάς ρε φίλε; Είδαμε τόσα χρόνια τον προοδευτισμό και την νέα τάση με τα συριζάκια. Αν δεν γουστάρεις, βάλε πλώρη για άλλη χώρα. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!

      ΟΛΟΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΚΑΣΑΠΙΔΗ.

      Αξίζει. Μετρημένος, σοβαρός, τίμιος, λαϊκός και ναι Χριστιανός ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ. Όχι ψευταράς και απατεώνας όπως άλλοι.

      Αυτά.

    • O Κασαπίδης θα νικήσει γιατί προχωράει μπροστά. Και μπροστά πάει αυτός του οποίου η συνείδηση και το θάρρος κάνουν τους άλλους να πάνε πίσω!
      Κατάλαβες; Όχι;
      Όταν γίνεις έξυπνος, θα καταλάβεις.

    • Ναι θελουμε συντηρητισμό όσον αφορά τις αξίες και εμπροσθοβαρη σκέψη όσον αφορά την πρόοδο και την ανάπτυξη

      Δεν θελουμε άλλους που ευαγγελίζονται αλλα πραγματα ουτε κομματικούς τροφίμους και σκευωρους

  • Εννοείται πως αυτός που έχουμε τώρα μας δούλεψε γερά…. Αλλά και αυτός που θέλει να έρθει…. μην ξεχνάμε τόσα χρόνια τί έκανε; ούτε υπουργός…. ούτε υφυπουργός…. ούτε τίποτα…. Και μη ξεχνάμε ότι ψηφιζε τα πάντα, και όταν δεν έπαιρνε θέση όλοι θυμόμαστε τι ψηφιζε :”ΠΑΡΩΝ ” Κατά τα άλλα όλα καλά :” ΠΑΡΩΝ”

  • Άντε και πρωθυπουργός Γιώργο.
    Τι παραπάνω έχει ο Μητσοτάκης
    15 χρόνια βουλευτής δεν είδαμε ούτε ακούσαμε κάτι για την ανεργία την φτώχεια τις εξελίξεις στην ΔΕΗ την μετεγκατάσταση τής ακρινής.
    Πού ήσουν;;;

  • ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΤΙ ΠΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ;ΞΕΡΕΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΕΙΣ;ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ;

    • Ξενες γλωσσες ξερουν και οι αλλοδαποι που φουλαραμε. Και κειμενα εγραψαν και γραφουν ολοι ειδικα τελευταια ειναι μοδα. Επισης ο Μακρυγιαννης χωρις μορφωση ηταν,δεν ηξερε να γραφει αλλα εγραψε.

  • Δεν με πειθει ο Κασαπίδης απο βουλευτής βάζει περιφερειαρχης,κάτι έχει στο μυαλό του πάντως οχι τα φούμαρα που λένε όλοι.Θα εκλεγεί αλλά θα αποδειχτεί χειρότερος απο τον προηγούμενο θα τα λεμε σε 5 χρόνια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.