Γιάννης Θεοφύλακτος για πολίτες που κάνουν σκοπιές: “κάθε εργαζόμενος είναι ιερό πρόσωπο – δεν υπάρχει εθελοντική εργασία” (Δελτίο τύπου)

4 Δεκεμβρίου 2018
15:08

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Ρήγα για το εργασιακό καθεστώς των πολιτών που εργάζονται ως φύλακες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατέθεσε και συζήτησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος.

Ο κ. Θεοφύλακτος, αρχικά αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά των Εθνοφυλάκων, 750 περίπου, πολλοί εκ των οποίων στο Νομό Κοζάνης, χαρακτηρίζοντάς τους ”πολίτες και εργαζομένους”, οι οποίοι προφέρουν τις υπηρεσίες τους φυλάγοντας σε όλη την Ελληνική επικράτεια αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών κ.α. Η αποζημίωση την οποία λαμβάνουν ξεκίνησε μάλιστα να φορολογείται το 2014 απο τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!

Ενώ λοιπόν εργάζονται και φορολογούνται κανονικά, εντούτοις δεν έχουν κανένα καθεστώς ασφάλισης, δεν λαμβάνουν κανενός είδους προϋπηρεσία και επιπλέον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Ο κ. Θεοφύλακτος προέτρεψε τον κ. Υπουργό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων αυτών.

Ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας, απαντώντας στον Βουλευτή κ. Θεοφύλακτο, εστίασε στον νόμο που αφορά τους Εθνοφύλακες (1285/82), ο οποίος δεν αποδίδει σε αυτούς χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας αφού η υπηρεσία που παρέχουν θεωρείται εθελοντική, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. 431/88 χρόνος προϋπηρεσίας αποδίδεται μόνο αν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπάρξει θέμα κάποιου τραυματισμού κτλ. Κλείνοντας ο κ. Αναπλ. Υπουργός δευσμεύτηκε ότι σε συννενόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία θα γίνει το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των Εθνοφυλάκων.

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοφύλακτος, τόνισε ότι για την Αριστερά και για κάθε δημοκρατική Κυβέρνηση δεν υπάρχει εθελοντική εργασία. Επισήμανε την προσφορά των Ελλήνων Εθνοφυλάκων, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν και Πανεπιστημιακή μόρφωση, στηλίτευσε το καθεστώς της εθελοντικής αλλά ανασφάλιστης εργασίας των προηγουμένων δεκαετιών θυμίζοντας τους Σχολικούς φύλακες, οι οποίοι μετά απο χρόνια ανασφάλιστης εργασίας, δικαιώθηκαν και απολαμβάνουν απο τη σημερινή Κυβέρνηση τα πλήρη δικαιώματα ενός εργαζομένου.

Ανταπαντώντας ο κ. Ρήγας επανέλαβε τη δέσμευση του προς τον κ. Θεοφύλακτο και τη Βουλή για επανεξέταση του καθεστώτος εργασίας των Εθνοφυλάκων.

Αποστέλλεται το βίντεο με την ερώτηση του κ. Θεοφύλακτου:

https://www.youtube.com/watch?v=wllnQGKkWG0

Με εκτίμηση,

Από το γραφείο του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

17 σχόλια

  • Μακάρι να είναι έτσι όπως το λες. Αλλά πονηρά σκεπτόμενος σου λέω ότι έρχονται εκλογές οπότε πολλά θα ακούσουμε και δεν ξέρω τι θα δούμε

  • Τη δεξιά την ξέρουμε καλά.Μη δει εργαζόμενο θα τον πατήσει κάτω.Μια αριστερή όμως κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχτεί τον όρο εθελοντής-εργαζόμενος και να βοηθήσει τους Εθνοφύλακες.Πολύ καλά τα λες Θεοφύλακτε,περιμένουμε αποτελέσματα.

  • ΜΗΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΕΚΟ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Κ.Λ.Π. ? ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ

  • Εσείς εκεί στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη…έλεος με τα σχόλια σας, είναι απαράδεκτα, υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου και ξεφτιλίζετε την αριστερά. Δεν χρειάζονται σχόλια…

  • Καλα θα περιμενετε πολυ.θεοφυλακτε ασε τα παραμυθια.Αφου γνωριζεις οτι δεν θα γινει τιποτα μου θυμιζεις την ταινια με τον μαυρογιαλουρο.ετσι ηταν η αριστερα;

  • Αν συμβεί και ασφαλιστούν όντως θα δουλέψουν οι πραγματικοί άνεργοι και όχι διπλοθεσιτες που το πρωί είναι στο δημόσιο και στους δήμους και το βράδυ Σκοπιά αφήνοντας ανθρώπους χωρίς Φράγκο απέξω λόγο βύσματος

  • Η είναι εθελοντές η είναι εργαζόμενοι.Τωρα ο υπουργός να πάρει θέση και η να αλλαξει τις συμβάσεις τους η να καταργήσει το θεσμό η να τον διατηρήσει με πραγματικούς εθελοντές και όχι αυτούς που αν τους έκοβε αυτά τα 2,3 η 4 καταστατικά ούτε θα περνούσαν από απόσταση από τους χώρους που φυλάγουν.Η παπάς η ζευγάς!! Τέλος!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.