Διαχρονικά και συστηματικά, με προμετωπίδα πάντα το «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ», το σωματείο απαίτησε από τις Διοικήσεις –τόσο μέσα από σχετική αλληλογραφία (Επιστολές: 9.1.2013, 2.9.2013 & 17.11.2014) όσο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις- την εφαρμογή των κανονισμών που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων και την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να είναι εξοπλισμένος, διασφαλισμένος και να μπορεί να επιτελεί τη δουλειά του με τον καλύτερο & ασφαλέστερο τρόπο.

«Επέρασαν χρόνοι πολλοί» -δυστυχώς- αλλά επειδή «κάλλιο αργά παρά ποτέ», έστω και σήμερα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η χορήγηση στους εργαζόμενους των ΜΑΠ.

Βέβαια, προκαλεί εντύπωση (ή ίσως και όχι) το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια όταν για θέματα όπως πχ η προμήθεια μέσων μεταφοράς στελεχών οι διαδικασίας διεκπεραιώνονται στο «άψε σβήσε».

Δυστυχώς, εκεί που θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την θετική –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ– κίνηση της Διοίκησης, η ίδια «επισκιάζει» το γεγονός προβαίνοντας σε «επιλεκτική» διανομή των εν λόγω μέσων, ρίχνοντας λάδι στην ιστορία «εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων» και δημιουργώντας δυσαρέσκεια και ένταση μεταξύ των εργαζόμενων.

Είναι σαφές ότι οι ειδικές συνθήκες στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ (που σαφώς και είναι οι ίδιες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ), καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη τη χορήγηση των ΜΑΠ ενώ παράλληλα, η χορήγησή τους αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Επιχείρησης καθότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Μεταλλευτικού Κώδικα ορίζεται πως «Σε κάθε εργαζόμενο του έργου πρέπει να χορηγούνται από τον εργοδότη του, με αποδεικτικό παραλαβής, Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία να  είναι κατασκευασμένα με τις ισχύουσες προδιαγραφές».

Αν η Διοίκηση της ΔΕΗ:

  • Δεν γνωρίζει ποιες είναι η υποχρεώσεις της
  • Έχει υπηρεσίες που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα, μείζονα ζητήματα να χρονίζουν
  • Έχει ορίσει δικά της κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγει τους εργαζόμενους οι οποίοι θα λάβουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας
  • Έχει την πρόθεση, για δικούς της λόγους, να δημιουργεί ή να συντηρεί  κατηγορίες εργαζομένων στους χώρους της.

τότε καλό θα ήταν να ενημερώσει σχετικώς και να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

        Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει την διαδικασία  επιλεκτικής χορήγησης των ΜΑΠ και καλεί ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.

 

έγγραφα σχετικής αλληλογραφίας για το εν λόγω ζήτημα

Προς:  Διευθυντή Υποστήριξης ΛΚΔΜ                    κ. Αντώνη Νίκου         

Θέμα: Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό του Υποτομέα Φύλαξης

 

Κύριε Διευθυντή

Με την παρούσα επιθυμούμε, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους εργαζόμενους,  να θέσουμε υπόψη σας το ζήτημα που έχει να κάνει τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στο έκτακτο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8μηνα) του Υποτομέα Φύλαξης.

Οι ειδικές συνθήκες στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ καθιστούν, εκτός από αναγκαία, επιβεβλημένη τη χορήγηση των εν λόγω Μέσων (φόρμες, άρβυλα, στολές), ενώ παράλληλα αποτελεί και υποχρέωση της Επιχείρησης (Άρθρο 8 του Μεταλλευτικού Κώδικα, «Σε κάθε εργαζόμενο του έργου πρέπει να χορηγούνται από τον εργοδότη του, με αποδεικτικό παραλαβής, Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές»).

Περαιτέρω είναι μεγίστης σημασίας, το προσωπικό του Υποτομέα Φύλαξης όχι μόνο να έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και ο εξοπλισμός αυτός να φέρει τα διακριτικά εκείνα χαρακτηριστικά που να κάνουν σαφή και ευδιάκριτο το ρόλο τους.

 

Ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.


 

Προς: Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο             

         ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό        

                          

Θέμα: Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) στους  εργαζόμενους των Γ.Δ. Ορυχείων και Παραγωγής

 

 

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιθυμούμε, εν αναμονή της χειμερινής περιόδου και στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη δυνατή προετοιμασία, να επαναφέρουμε το ζήτημα που έχουμε προτάξει και σε προηγούμενες επιστολές μας (9/1/2013) και αφορά στη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζόμενους που ανήκουν στις Γενικές Διευθύνσεις Ορυχείων και Παραγωγής στη ΔΕΗ Α.Ε.

Είναι γνωστό ότι σε όλους τους εργαζόμενους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας για την εργασία που επιτελούν, ενώ ακολουθούνται και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 396/94.

Κάθε  ένα από τα εν λόγω Μέσα, επιβάλλεται να είναι κατάλληλο και «προσαρμοσμένο» στους κινδύνους και στις συνθήκες που χαρακτηρίζουν κάθε εργασιακό πόστο, καθώς και να ανταποκρίνονται απολύτως σ΄αυτές. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στον κάθε εργαζόμενο, για να έχουν και αποτελεσματικότητα κατά  τη χρήση τους.

Γνωρίζετε βέβαια ότι η χειμερινή περίοδος -ειδικά για τις Γενικές Διευθύνσεις Ορυχείων και Σταθμών Παραγωγής στα Λιγνιτικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης- είναι και μακρά και σφοδρή, με ακραία πολλές φορές καιρικά φαινόμενα, ολικούς παγετούς και πολυήμερες χιονοπτώσεις.

Επιβάλλεται λοιπόν η χορήγηση ενδυμάτων προστασίας (ισοθερμικές μπλούζες, παντελόνια και μπουφάν) για την κακοκαιρία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών τη συγκεκριμένη εποχή (χειμερινή). Σε διαφορετική περίπτωση, τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η σωματική τους υγεία, ενώ κάτι τέτοιο θα σήμαινε και ανεφαρμογή των όσων προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

Κύριε Πρόεδρε

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (χωρίς να μπορεί να καταλάβει την αναίτια και παρατεταμένη καθυστέρηση υλοποίησης των πρότερων σχετικών αιτημάτων του), σας παρακαλεί να μεριμνήσετε, ως εξάλλου και οφείλετε, για την έγκαιρη προμήθεια των εργαζομένων με τα εν λόγω Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Εκτιμούμε ότι ειδικά στην παρούσα συγκυρία, η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση, καθώς το γεγονός ότι για τους εργαζόμενους στις εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ φροντίσατε να τους παρασχεθούν τα Μ.Α.Π., αποδεικνύει ότι κατανοείτε απολύτως το επιβεβλημένο του ζητήματος.