Άλλο ένα παράδειγμα κυβερνητικής προχειρότητας στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων των ελλήνων πολιτών, ήρθε να προστεθεί σήμερα, με την υπαναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αποδεχθεί τη δίκαιη ένσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και ουσιαστικά να μην ισχύσει η νέα διαδικασία αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους που χρειάζονται γυαλιά οράσεως, αλλά να ισχύσει η αποζημίωση και με τον παλιό τρόπο. Οι Έλληνες Οπτικοί και Οπτομέτρες απο την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε κάθετα στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, που υποχρέωνε στο εξής, τα καταστήματα οπτικών, να αποδέχονται voucher ποσού έως 100 ευρώ, έναντι πληρωμής για προμήθεια γυαλιών οράσεως από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αντί μετρητών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος Μετά από τη συγκεκριμένη εντελώς πρόχειρη κυβερνητική απόφαση, τα καταστήματα Οπτικών αρνηθήκαμε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθόσον η προτεινόμενη σύμβαση περιείχε όρους καταχρηστικούς και αντίθετους στην συναλλακτική πίστη, οι οποίοι οδηγούσαν με βεβαιότητα στην οικονομική καταστροφή του κλάδου που ήδη έχει να λαμβάνει τεράστια ποσά κρατικών οφειλών, από απλήρωτες συνταγές γυαλιών οράσεως.

Έχοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα αρνηθήκαμε να αποδεχθούμε την αποζημίωση των οπτικών ειδών μέσω των «βεβαιώσεων πληρωμής» (voucher), καθώς δεν είναι δυνατόν να ασκείται κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος ενός κλάδου επαγγελματικών. Τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκαν την λάθος πορεία τους και κάτω από την μεγάλη πίεση που ασκησαμε ως επαγγελματίες Οπτικοί- Οπτομέτρες, ο καθένας προσωπικά και μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ την απόφασή τους. Σύμφωνα λοιπόν με νέα ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ δίνεται παράταση ισχύος εκτέλεσης όλων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για οπτικά που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 από έναν σε τρεις μήνες, προκειμένου να έχουν οι ασφαλισμένοι ένα ικανό χρονικό διάστημα να βρουν κατάστημα οπτικών που θα δέχεται την αποζημίωση με τη «βεβαίωση πληρωμής» σύμφωνα και με τον προηγούμενο (παλιό) τρόπο. Η υπαναχώρηση του υπουργείου Υγείας υπέρ του δίκαιου αιτήματος του κλάδου μας, δεν αποτελεί κανενός είδους νίκη παρά αποτελεί μια επιστροφή στην κανονικότητα του τρόπου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων σε ένα σοβαρό τομέα υγείας όπως είναι η καλή όρασή τους. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κατάντησε την ελληνική κοινωνία να θεωρεί “επιτυχίες” ζητήματα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα αυτονόητα της καθημερινότητάς τους.

Οι έλληνες πολίτες δεν αξίζουν τέτοια μεταχείριση και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν μια σοβαρή και κανονική κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται εξίσου κανονικά τα προβλήματά τους και να τα επιλύει μακριά από αλλοπρόσαλλες πολιτικές αποφάσεις.

Κάτανας Χάρης

Οπτικός-Οπτομέτρης