Στο ψωμί από κάνναβη, το κατεψυγμένο ψωμί, το παλιό τεφτέρι αλλά και την «κάλπη» που τοποθετεί στο κατάστημά του σε εκλογικές περιόδους, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο kozan.gr, ο γνωστός Κοζανίτης αρτοποιός, Γιάννης Σιδέρης. «Από τους χομπίστες κυβερνοσυνδικαλιστές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε» υπογραμμίζει κάνοντας το πολιτικό του σχόλιο, ενώ με το χαρακτηριστικό του χιούμορ επισημάνει πως «εκτός από κασμέρια, τίποτε άλλο δεν θα είχε γίνει!» εάν υπήρχε ψωμί κάνναβης στο αρτοποιείο του. 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Ν.Χ.: Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ψωμιού; Υπάρχουν ίσως νοικοκυριά που δεν αγοράζουν ψωμί σε καθημερινή βάση;

Γ.Σ.: Μείωση της κατανάλωσης σίγουρα υπάρχει σε όλα τα αρτοποιεία και τα πρατήρια άρτου, η οποία παρατηρείται την τελευταία πενταετία. Το ζήτημα είναι βέβαια πως ενώ οι πελάτες είναι οι ίδιοι αλλά η κατανάλωση είναι μικρότερη και αυτό είναι οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές κρατάνε ψωμί και τρώνε για δύο και τρεις μέρες. Αυτή η οικονομία των νοικοκυριών, έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

Ν.Χ.: Υπάρχουν οικογένειες που δεν αγοράζουν πλέον ψωμί;

Γ.Σ.: Φυσικά, υπάρχουν οικογένειες που ζυμώνουν ψωμί στα σπίτια τους, έχουν αρτοπαρασκευαστές και δεν αγοράζουν από φούρνο.

Ν.Χ.: Έχετε υιοθετήσει τη δράση «ψωμί σε αναμονή» στο φούρνο σας από την πρώτη στιγμή. Πως αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία της;

Γ.Σ.: Θα έλεγα πως υπολειτουργεί, γιατί όπως και να το κάνουμε η κρίση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται. Υπάρχει κόσμος που ζητά ψωμί, αλλά είναι ελάχιστος, Η ζήτηση ψωμιού δεν είναι της τάξης μεγέθους που αξιολόγησε η δράση «ψωμί σε αναμονή» ότι θα υπάρξει.

Ν.Χ.: Το ψωμί με κάνναβη πωλείται ήδη στα Τρίκαλα, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί και αρτοποιήματα κάνναβης. Υπάρχει πρόθεση να υλοποιήσετε, Καθώς το αλεύρι κάνναβης συμβάλει στην καλή διατήρηση της υγείας.

Γ.Σ.: Δεν ξέρω τι είδους αλεύρι είναι αυτό, με τι τρόπο λειτουργεί κτλ οπότε δεν έχω άποψη επί του θέματος.

Ν.Χ.: Αν βάζατε στο φούρνο ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα κάνναβης, πως θεωρείτε ότι θα αντιδρούσαν οι πελάτες;

Γ.Σ.: Εκτός από κασμέρια, τίποτε άλλο δεν θα είχε γίνει!

Ν.Χ. Τι γίνεται με τα κατεψυγμένα και εισαγόμενα από γειτονικές χώρες ψωμιά;

Γ.Σ.: Τα κατεψυγμένα ψωμιά είναι μια αρκετά παλιά ιστορία που ξεκίνησε περίπου το 2000, όπου εισάγονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ινδία. Την περίοδο που ήμουν πρόεδρος των αρτοποιών είχα παρουσιάσει και τιμολόγια, αλλά τιμολόγια που έφταναν μέχρι το τελωνείο. Από εκεί και μετά κανείς δεν ήξερε που πήγαιναν τα ψωμιά. Σε στρατόπεδα, σε ιδρύματα, σε κατασκηνώσεις… κανείς δεν ξέρει που πηγαίνουν. Η ουσία του θέματος είναι πως δεν ξέρουμε που παρασκευάζονται, με τι τρόπο και τι είδους υλικά. Επίσης, για να διατηρηθεί ένα κατεψυγμένο ψωμί πρέπει να υπάρχουν συντηρητικά, βελτιωτικά και διάφορα άλλα συστατικά που πολλές φορές δεν αναγράφονται καν στη συσκευασία.

Ν.Χ.: Τα ψωμιά σε πολλή χαμηλή τιμή που βλέπουμε πολλές φορές σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τι είδους ψωμιά είναι; Επίσης πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το κατεψυγμένο ψωμί και πως διαφοροποιείται από το φρέσκο;

Γ.Σ.: Το κατεψυγμένο και το προψημένο φαίνεται. Εκτός του ότι πρέπει να αναγράφεται που παρασκευάζεται, έχει και διαφορετική υφή και όγκο, ενώ μετά από κάποιες ώρες δεν μπορείς να το φας. Δεν έχει την ποιότητα του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον όσες αλυσίδες πωλούν κατεψυγμένο ψωμί, θα πρέπει να το αναγράφουν σε ειδική πινακίδα.

Ν.Χ.: Τα κέρδη είναι ικανοποιητικά; Υπάρχει μείωση τζίρου; Νομίζω πως τα κέρδη από τα αρτοπαρασκευάσματα είναι ικανοποιητικά.

Γ.Σ.: Η τιμή του ψωμιού είναι σταθερή την τελευταία οκταετία τουλάχιστον, όπου έχουν αυξηθεί πολλάκις οι τιμές των άλευρων με τα γενικότερα έξοδα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 60%. Η τιμή παρόλα αυτά παραμένει ίδια.

Ν.Χ.: Το βάρος του ψωμιού παραμένει και αυτό ίδιο;

Γ.Σ.: Το βάρος δεν έχει αλλάξει στον δικό μου φούρνο τουλάχιστον, τίμια πράγματα.

Ν.Χ.: Συνεπώς, για να επανέλθω στο προηγούμενο ερώτημα πως βγαίνει κέρδος;

Γ.Σ.: Κέρδος υπάρχει αλλά οριακό. Μαζεύουμε για να λειτουργούμε.

Ν.Χ.: Αυτά όσον αφορά το ψωμί, γιατί τα αρτοπαρασκευάσματα δίνουν κέρδος.

Γ.Σ.: Ευτυχώς δίνουν τα αρτοπαρασκευάσματα, στο σύνολο όμως υπάρχει οριακό κέρδος.

Ν.Χ.: Το τεφτέρι έχει επιστρέψει;

Γ.Σ.: Υπάρχει και αυτό, επανήλθε μετά το 2015. Δεν είναι ευτυχώς όπως ήταν κάποτε, υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό. Τα χρόνια που ήμουν εγώ πιτσιρικάς υπήρχε τετράδιο ολόκληρο, το έχω κρατήσει αυτό το τεφτέρι, ήταν του πατέρα μου. (φωτο)

Ν.Χ.: Με την σακούλα και το περιβαλλοντικό τέλος τι γίνεται; Τι προτιμά ο κόσμος;

Γ.Σ.: Ο κόσμος προτιμά να μην επιβαρύνεται το τέλος. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από την 01.01.2019, όπου η τιμή θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 9 λεπτά του ευρώ. Αναγκαστικά βέβαια τότε θα χρεώνουμε τις σακούλες, καθώς αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι αρτοποιοί δεν τις χρεώνουν.

Ν.Χ.: Θα πρέπει να αλλάξουν και την κουλτούρα τους οι καταναλωτές, όπως έγινε και με τα σουπερ μάρκετς σε έναν βαθμό.

Γ.Σ.: Τα σούπερ μάρκετ είναι απρόσωπα όμως, στα αρτοποιεία η κατάσταση είναι διαφορετική. Εδώ πρέπει να παρέμβει ο συνδικαλισμός με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Πως θα λύσουν το πρόβλημα αυτοί οι κυβερνοσυνδικαλιστές;

Ν.Χ.: Στο φούρνο σας τοποθετείται κάλπη κατά τις περιόδους όπου υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες σε εξέλιξη. Πως βλέπετε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Δήμο Κοζάνης, όπου υπάρχουν και αρκετοί υποψήφιοι;

Γ.Σ.: Θα τους τακτοποιήσουμε όλους! (γέλια) Θα τοποθετήσουμε κάλπη φυσικά και νομίζω ότι θα είμαστε ακριβείς και στο αποτέλεσμα όπως και την προηγούμενη φορά.

Νατάσα Χατζηγεωργίου